Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii după două luni de pastorație în Coasta de Fildeș

Au trecut deja două luni și jumătate de când, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, am ajuns în Coasta de Fildeș, în misiunea din Djebonoua. În acest timp petrecut aici, am reușit să mergem în toate comunitățile care aparțin parohiei, în număr de 34, unde am fost martori ai modului ivorienilor de a-și manifesta credința. În rândurile următoare, vom prezenta câteva activități legate de sărbătoarea Crăciunului și a Anului Nou.

Așa cum se cuvine, am pregătit sărbătoarea Crăciunului prin decorarea bisericii și capelei din Djebonoua și prin aranjarea ieslei. Unul dintre noi s-a îmbrăcat în Moș Crăciun la 25 decembrie, dar... toți copiii l-au recunoscut.

Conform tradiției de aici, între Crăciun și Anul Nou sunt botezați copiii sub 3 ani, atât în Djebonoua, cât și în celelalte comunități. Anul acesta au fost 25 botezuri. După terminarea ritualului Botezului, în cadrul sfintei Liturghii, pentru a-și manifesta bucuria, fiecare părinte sau naș a luat copilul în brațe și a început să danseze pe ritmul cântecelor de animație cântate de corul fiecărei comunități.

Trebuie să recunoaștem că o trecere dintre ani ca aceasta trăită aici nu am mai avut. Este nemaipomenit să vezi biserica plină de oameni care au venit la sfânta Liturghie, care a început la ora 22,30, iar după împărtășanie părintele Gabriel a început numărătoarea inversă pentru intrarea în noul an. În momentul în care am intrat în 2014, corul a început să cânte, lumea a început să-și manifeste bucuria dansând și cântând, și în același timp felicitându-se unul pe celălalt.

În primele două zile ale anului, mulți copii au venit la parohie pentru a ne ura "Bonne année" și pentru a primi bani și bomboane. În acele zile, curtea parohiei a fost plină de copii de toate vârstele, îmbrăcați de sărbătoare, care cântau.

Totodată, trebuie să menționăm că am început activitatea de a merge duminica în sate pentru a celebra liturgia cuvântului. Aceasta include citirea lecturilor zilei, predica și distribuirea sfintei Euharistii.

Mulțumim tuturor pentru susținere și vă dorim "Un nou an binecuvântat"!

Cosmin Cimpoeșu & Damian Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 ianuarie: Impresii după două luni de pastorație în Coasta de Fildeș


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat