Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a opta zi - încheierea

"Ca toți să fie una". Această chemare și dorință a lui Isus a provocat la rugăciune pe toți cei prezenți la celebrarea care a avut loc în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, la 25 ianuarie 2014, celebrare care a marcat încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Ora de rugăciune a fost prezidată de PS Petru Gherghel, fiind înconjurat la altar de PS Aurel Percă, episcop auxiliar, de pr. Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism și Dialog Interreliogios, de pr. prof. dr. Ioan Vicovan, delegat al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, precum și de alți preoți din parohiile și instituțiile Iașiului. S-au unit în cânt și rugăciune la această celebrare, numeroși seminariști, persoane consacrate și credincioșii care au venit plini de speranță la acest moment de rugăciune.

Împreună... proclamăm mesajul evanghelic este tema propusă pentru ultima zi din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Cu un ochi îndreptat spre Cristos care este țelul fiecăruia dintre noi și un ochi către cel de lângă în noi, fiecare ne-am rugat ca împreună să depășim toate barierele existente între noi. Doar astfel, călăuziți de Duhul Sfânt putem proclama împreună Evanghelia lui Cristos. Prin cântarea de la începutul celebrării fiecare și-a exprimat dorința, adânc înrădăcinată în suflet, de unitate și de comuniune.

Conștienți că păcatele noastre de învrăjbire, neunire și ignoranță sunt dese, în cadrul actului penitențial fiecare i-a cerut iertare lui Dumnezeu mulțumindu-i în același timp pentru că, în ciuda acestor greșeli ale noastre, el ne susține mereu și nu încetează niciodată să ne numească copiii săi.

PS Petru Gherghel a dorit ca în cadrul frumoasei omilii să reamintească tuturor că rugăciunea lui Isus de la Cina cea de Taină și întrebarea apostolului Paul adresată credincioșilor din Corint sunt valabile și astăzi căci acel cuvânt de ieri străbate întreaga istorie până în prezent.

Exortația apostolică Evangelii gaudium afirmă "angajarea ecumenică pentru unitate nu poate să fie o simplă diplomație sau o împlinire forțată, ci ea trebuie să se transforme într-o cale a evanghelizării, de care nu se poate face abstracție și să fie în slujba credibilității vestirii creștine". În acest sens Preasfințitul a spus că evenimentele recente pe drumul acestei implicări ecumenice, despre care am luat act în aceste zile ne vorbesc despre marea șansă pe care însuși Dumnezeu, în marea lui milostivire ne-o oferă, și trebuie să le considerăm ca noi semne ale timpului pe acest drum al căutării și refacerii unității creștinilor.

Un moment central al acestui an este comemorarea întâlnirii istorice dintre patriarhul ecumenic de Constantinopol, Athenagoras, și episcopul de Roma, papa Paul al VI-lea, ținută la Ierusalim în urmă cu 50 de ani. Ni s-a amintit că în acest an, la 25 mai, va avea loc din nou o întâlnire istorică între marii ierarhi ai Bisericii Romei și ai Constantinopolului, papa Francisc și patriarhul Bartolomeu.

Lecturile propuse pentru această celebrare, a afirmat Preasfințitul, reprezintă o concluzie ce poartă spre noi un mesaj și o provocare. Proclamând în această seară vestea cea bună, anunțată de prorocul Isaia, împlinită în Isus Cristos, Domnul nostru, predicată de apostolul Paul, de fapt recunoaștem că aceste cuvinte ne sunt adresate nouă și se împlinesc și cu noi cei ce le-am auzit. Dumnezeu ne-a ales și pe noi să dăm mărturie despre iubirea sa, despre lucrarea sa în lume și ne invită s-o facem cu toată convingerea, căutând să înțelegem că toți suntem frați prin Isus Cristos în Duhul Sfânt și că, în ciuda tuturor diferențelor și a denumirilor noastre, avem un mandat comun, acela de a vesti evanghelia la toate popoarele.

Dacă astăzi am auzit ce a făcut Isaia și ce a profețit despre slujitorul și Unsul Domnului, dacă l-am ascultat pe apostolul Paul cum face apel la cuvântul vestit și reamintește evanghelia pe care a predicat-o pentru credincioșii din Corint, învățându-i să rămână neclintiți în unire și dragoste, dacă astăzi l-am ascultat pe însuși Isus, care vorbește despre împlinirea profeției făcute de Isaia și despre Duhul Sfânt care l-a sfințit prin ungere ca să aducă vestea cea bună săracilor, să vindece pe cei zdrobiți cu inima, să propovăduiască eliberarea și să redea celor orbi vederea, și că tot ce s-a profețit astăzi s-a împlinit înaintea lor chiar în persoana sa, atunci înțelegem ce vor să ne spună aceste cuvinte ale Sfintei Scripturi ale profetului Isaia, ale apostolului neamurilor și, mai ales, ale lui Isus însuși: ele s-au împlinit astăzi, aici, în catedrala noastră, cu noi care le-am ascultat și ele ne obligă, ne cheamă să ne însușim aceleași sentimente pe care le-a trăit Isus însuși, servitorul lui Dumnezeu, Mântuitorul și fratele nostru. Dumnezeu se îndreaptă acum spre noi cei care am intrat în comuniune cu el, cu cuvântul său, și mai ales cu Cel care a venit să fie maestrul și învățătorul nostru.

Preasfințitul ne-a reamintit la final că Isus contează pe noi și ne vrea uniți în misiunea și chemarea noastră și ne-a îndemnat pe toți să mergem și să reconstruim unitatea.

Părintele Ioan Vicovan, delegatul ÎPS Teofan, la sfârșitul celebrării ne-a reamintit cât de importantă este rugăciunea care se face din toată inima aducând exemplul sfintei Monica care s-a rugat cu lacrimi pentru convertirea fiului ei, Augustin. Rugăciunea trebuie să fie reflecția a ceea ce trăim. Părintele ne-a învățat, apelând la cea de-a doua lectură luata din apostolul Paul, cât este de important să trăim Evanghelia și să ne reamintim mereu, cu prospețime, că ea se raportează la viața de zi cu zi. Prezența Duhului Sfânt în noi trebuie să fie una lucrătoare astfel încât noi trebuie să trăim, pe cât posibil, viu Cuvântul lui Dumnezeu.

Toți cei prezenți la această celebrare au plecat la casele lor edificați de minunățiile pe care le-am putea avea împreună dornici ca prin vorbele, faptele și viața lor să dea mărturie despre vestea cea bună care ne-a fost lăsată de Isus.

La sfârșitul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, putem cu toții exclama împreună cu episcopul martir Anton Durcovici: "Fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 143,15).

Andrei Stolnicu

* * *

Iași: Omilia PS Petru Gherghel la încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a opta zi - încheierea

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat