Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea Epifania Domnului - 2014

Astăzi slava mântuirii Domnului a răsărit asupra întregii lumi (cf. Is 60,1).

Dacă vom privi cu atenție în sfânta Scriptură, vom vedea că atunci când Dumnezeu l-a chemat și l-a ales pe Abraham ca să-i slujească numai lui el a anunțat că așa îi va chema și îi va alege pe toți oamenii ca să-i slujească numai lui (cf. Gen 12,1-2). Când Dumnezeu a chemat pe poporul lui Israel ca să-i aparțină numai lui, el a anunțat că tot astfel va chema și va alege toate popoarele pentru a-i aparține numai lui (cf. Is 60,1). Când Dumnezeu a făcut din Maria prima lui locuință neprihănită și plină de har (cf. Lc 1,28), el a arătat ca tot așa va face, prin Botez, cu toți oamenii care îl vor primi (cf. Fap 22,16). Când Dumnezeu l-a chemat pe Moise ca să fie al profet al său (Dt 18,15), el a promis că va face din toți membrii noului său popor ales profeți ai săi (cf. Num 11,29).

Isus s-a născut la Betleem pentru a împlini promisiunea de răscumpărare, mai întâi pentru Israel și apoi pentru păgâni; căci, iudei sau păgâni, toți sunt copiii săi, toții au căzut sub stăpânirea diavolului, toți locuiau într-un întuneric de nedescris, toți au fost infestați de cele mai cumplite boli și toți, din momentul păcatului, trăgeau de moarte veșnică.

Dacă la Crăciun Isus a împlinit profețiile și a descoperit mântuirea pentru membrii poporului ales, astăzi, de sărbătoarea Epifaniei, Isus a împlinit profețiile de mântuire și pentru popoarele păgâne, popoare din rândul cărora facem parte și noi.

Căci astăzi, împreună cu Abraham, este chemat să primească binecuvântarea orice om care crede, fie evreu fie păgân. Astăzi, alături de poporul ales, prin Nașterea lui Isus sunt chemate la mântuire și toate celelalte popoare ale pământului. Astăzi, alături de Maica Domnului, fiecare om al planetei este chemat de primească, prin Isus, iertarea păcatului. Astăzi, alături de Moise, fiecare credincios este chemat să devină un profet al Domnului.

Ba mai mult, Isus s-a născut la Betleem pentru a răscumpăra și toate celelalte elemente ale naturii: animale și plante, pământul și universul întreg, pentru că toate au fost contaminate prin primul păcat (cf. Rom 8,19-23). De aceea, lângă ieslea lui Isus am văzut că au stat evrei și păgâni, oameni și animale, elemente terestre și elemente cosmice, pentru că toate acestea așteptau mântuirea și pentru că toate acestea au avut de suferit în urma păcatului; dar iată că acum li s-a vestit și lor bucuria începutului mântuirii.

Magii păgâni care au venit astăzi din depărtări ca să se închine lui Cristos și să primească de la el mântuirea sunt numiți și "înțelepți". Da, înțelept este tot omul care lasă întunericul și depărtarea în care l-a aruncat păcatul și vine la lumina lui Cristos (cf. Fap 2,39); înțelept este tot omul care lasă bogățiile pământești pentru bogățiile veșnice ale lui Cristos (cf. Mt 2,11); înțelept este tot omul care, posedând știința lumii acesteia, știe a se pleca în fața lui Cristos, înțelepciunea Tatălui (cf. 1Cor 1,24).

Și, după cum am văzut în prima lectură de astăzi, păgânii au venit de departe, în gloate și cu bucurie, la Cristos. Neamurile au umblat în lumina sa și împărați în strălucirea razelor sale (cf. Is 60,1-4).

Iar sfântul Paul, un evreu convins, ne spune în cea de-a doua lectură de astăzi: "Neamurile sunt împreună moștenitoare cu noi, alcătuiesc un singur trup cu noi și iau parte cu noi la aceeași făgăduință în Cristos Isus, prin Evanghelie" (Ef 3,6).

Cu toate că Magii care au venit la Cristos ca început al mântuirii neamurilor erau "înțelepți", în drumul lor au făcut niște greșeli pe care nu ar mai trebui să le facem și noi, care în aceste timpuri venim la Isus să primim mântuirea lui.

Au pornit din Babilon după o stea; dar, de la o vreme, nu s-au mai uitat în sus și nu au mai urmărit steaua. Poporul evreu se afla foarte aproape de Canaan, țara promisă lor de Dumnezeu. După două bătălii pe care le câștigă cu ajutorul lui Dumnezeu, ajung la granița cu Madianul. Aici Balac, împăratul madianit, se sperie de faima evreilor și îl cheamă pe Balaam, un ghicitor din Moab, să blesteme poporul. Profetul Balaam, deși păgân, nu-l blestemă pe Israel, ci îl binecuvântează, făcând o profeția despre Mesia care va ieși din el: "O stea răsare din Iacob" (Num 24,17). La un interval de 1500 de ani de la rostirea acestei profeții niște magi vin dinspre răsărit, din țara lui Balaam. Când magii au ajuns la Ierusalim, întrebarea lor a fost: "Unde este împăratul de curând născut al iudeilor? Fiindcă i-am văzut steaua în răsărit și am venit să ne închinăm lui" (cf. Mt 2,2).

Sfântul Ioan Gură de Aur (347 - 407), în comentariul său la Evanghelia după sfântul Matei, vorbind despre steaua profețită de profetul păgân Balaam, spune că n-a fost nici o stea, ci o putere nevăzută, un înger care a luat chip de stea: "El, ce face pe îngerii săi duhuri și pe slujitorii săi pară de foc" (Ps 103,4); căci acea stea mergea invers mersului stelelor; se vedea mai bine ziua ca noaptea; apăra și dispărea; și, asemenea stâlpului de nor din pustie, mergea și stătea, după mersul magilor (cf. Ex 13,21-22; Mt 2,9); apoi s-a coborât deasupra locului unde era Pruncul.

La un moment dat Magii, înșelați de cele unde au ajuns, nu s-au mai uitat după stea și s-au uitat numai la spusele lui Irod, ale cărturarilor, ale fariseilor și ale poporului. Au riscat prea mult, căci puteau fi derutați și chiar omorâți de oamenii lui Irod. Numai după ce i-au părăsit pe ucigașul Irod, pe înșelătorii cărturari și farisei și pe poporul care slujea la doi stăpâni, numai după aceea au văzut iar steaua.

Așa se întâmplă și cu noi creștinii de multe ori. Mergem cât mergem conduși de steaua lui Cristos, apoi dintr-o dată virăm spre "Irodul sufletelor", rămânând fără călăuzire. Numai când vom ieși de la Irod și vom privi din nou cerul vom vedea steaua fericirii noastre.

Au crezut prea devreme că au ajuns la destinație. Au ajuns la Ierusalim, uitând de stea; dar până la Betleem era încă departe, mai era de mers. Erau cât pe ce să piardă totul. Foarte multe nave maritime au eșuat la intrarea în porturi, pentru că se credeau deja ajunse la țărmuri. Petru și ceilalți apostoli au căzut după trei ani de ucenicie. Despre un călugăr se spune că satana l-a biruit după 40 de ani de pustnicie și aproape de moarte, pentru că s-a crezut deja desăvârșit și n-a mai luptat ca în prima zi. Multe războaie s-au pierdut pentru că s-a avut prea devreme sentimentul victoriei. Și noi trebuie să luptăm până în ultima clipă a vieții, "căci numai cine va rămânea statornic până la sfârșit, numai acela va birui" (cf. Mt 10,22).

S-au așteptat ca mulțimea să-i încurajeze; dar nu, mulțimea i-a tulburat. Când îl cauți pe Dumnezeu nu trebuie să aștepți ca lumea să te susțină și să te încurajeze. Sfânta Carte ne spune că un levit călătorea spre casa Domnului din Ierusalim. Pe drum s-a oprit la Betleem, ca să-și ia nevasta pe care o lăsase un timp la părinții ei. Acolo a întârziat vreo cinci zile. S-a pornit spre Ierusalim, dar i-a prins întunericul pe drum și au intrat la Rama să înnopteze. Omenii de acolo, niște desfrânați, au venit noaptea și i-au ucis soția (cf. Jud 19,1-30). Oamenii nu l-au ajutat să meargă spre casa Domnului, dar l-au reținut până ce a pierdut ceea ce avea mai scump. Și nouă, care suntem în drum spre casa Domnului, dacă nu vom fi atenți lumea ne va întârzia convertirea, până ce ne va trece timpul harului, vor veni dușmanii și ne vor lua ceea ce avem mai scump, sufletul. În viață vom întâlni "stele" care nu ne vor conduce la Isus.

Au cerut sfaturi spirituale de la oameni lumești, de la Irod. Johann Wolfgang Goethe (1749-1832), poet german, ilustru gânditor și om de știință, una dintre cele mai de seamă personalități ale culturii universale, a scris opera "Faust". Acest Faust a fost un om care a cerut sfat de fericire de la cel mai mare nefericit, satana, și a avut o viață de coșmar. Numai mila lui Dumnezeu l-a salvat. La fel, magii au mers să ceară sfat despre noul rege de la Irod, care și-a măcelărit familia de teamă să nu-i fure tronul. Și pe ei tot numai Dumnezeu i-a salvat. Dar greșeala lor n-a rămas fără urmări, căci Irod a ucis pruncii nevinovați (cf. Mt 2,16). Totdeauna greșelile noastre produc suferință și altora. Astăzi trebuie să învățăm că fericirea vine numai de la Dumnezeu și niciodată de la lumea care trăiește în păcat.

Magii, după ce au făcut diferența dintre cei doi împărați, Mesia și Irod, Mesia care era blând și Irod care era crud, au ajuns în genunchi la picioarele lui Isus și nu au mai mers pe la Irod, deși acesta i-a chemat înapoi.

Magi au recunoscut în Isus pe cel de trei ori sfânt și consacrat cu puterile de preot, profet, rege. De aceea, i-au oferit daruri: aur, tămâie și smirnă, prin care au recunoscut în el pe Mesia lui Dumnezeu. Ba mai mult, ei au umblat toată viața pe un alt drum, pe drumul iubirii și predicării lui Isus.

Chemarea sărbătorii de astăzi este: ascultă de Dumnezeu; lasă toți Irozii în urmă; nu merge pe la ei pentru că îți fură bucuriile; vino la Isus care îți dă o viață nouă, un viitor fericit și o mântuire veșnică. Dacă ești în îndoială între Cristos și păcat, alege-l pe Cristos și vei găsi înțelepciunea și fericirea vieții (Prov 9,10; 29,25).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat