Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu - 2014

Prin Isus, născut din Fecioara Maria, Dumnezeu ne-a lăsat "un munte de fericire".

Este 1 ianuarie, iar Biserica ne chemă să-l cinstim pe Pruncușorul nou născut la Betleem în Noaptea de Crăciun, căruia Tatăl ceresc i-a impus din veșnicie numele, "Isus", ceea ce înseamnă "mântuitor". El s-a născut din voința Tatălui ceresc și, prin puterea Duhului Sfânt, din sânul neprihănit al Fecioarei Maria: "Dar când a venit împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, născut din femeie, născut sub Lege, ca să-i răscumpere pe cei care sunt sub Lege ca să primim înfierea" (Gal 4,4-5). Începând de la Conciliul Ecumenic din Efes (22 iunie 431), Biserica o numește și o cinstește pe Maria cu numele de: "Maria, Născătoare de Dumnezeu". De aceea, și noi, creștinii, o aclamăm astăzi pe Maria și îi spunem: "Bucură-te, sfântă Născătoare; tu l-ai născut pe regele care stăpânește cerul și pământul, în veac de veac" (cf. Antifona de la intrare).

Astăzi sunt opt zile de când s-a născut Pruncușorul. Conform Legii poporului evreu, în ziua a opta, orice copil de parte bărbătească trebuie să primească tăierea împrejur, prin care să intre în sânul poporului ales (cf. Gen 17,12). Intrat în rândul poporului lui Dumnezeu prin ritualul tăierii împrejur, Pruncușorul, din dispoziție divină, primește numele de "Isus", adică "Dumnezeu mântuiește" (cf. Lc 2,21). Acest nume care indică misiunea sa, va fi și un nume de mare binecuvântare pentru toți cei care vor crede în el: "Pentru voi, care vă temeți de numele meu, va răsări soarele neprihănirii, și tămăduirea va fi sub aripile lui; veți ieși și veți sări ca vițeii din grajd" (Mal 3,20). Pentru toți cei care vor crede în el, acest nume va fi un izvor de mare putere: "În numele meu vor scoate draci, vor vorbi în limbi noi, vor lua în mână șerpi, dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma, își vor pune mâinile peste bolnavi, și bolnavii se vor însănătoși" (Mc 16,17-18); va fi o dulce lumină care îi va scoate din întuneric și în valea morții (cf. Is 9,1); iar la intrarea în cer, numele lui Isus le va fi ca o "parolă" (cf. Fap 4,12).

Apropo de numele lui Isus, ca parolă, o istorioară de învățătură creștină spune că, la intrarea în cer, Dumnezeu le va cere oamenilor să spună numai numele Celui prin care au fost mântuiți. Cei care au iubit și cinstit acest nume, îl vor rosti cu ușurință. Dar celor care nu au iubit și nu au cinstit acest nume, nu li se va da gură ca să-l rostească.

Datorită Pruncușorului, care astăzi a primit numele de Isus, nimic nu mai poate fi ca înainte, căci primitorii lui vor fi umpluți de bucurie, de liniște și pace; apoi, vor deveni oameni liberi, iertați, împăcați; vor deveni frați cu el și între ei; vor deveni și moștenitori ai împărăției cerurilor.

Pruncul, care astăzi a primit numele de "Isus", adică "Dumnezeu mântuiește", ne-a adus toate binecuvântările și darurile divine promise încă de la de la începutul istoriei mântuirii (cf Num 6,22-27; Ps 67,2-8). Binecuvântarea dată de Dumnezeu vechiului său popor, prin preotul Aron, este acum și binecuvântarea care se revarsă continuu și peste noi; numai că, acum, ea se revarsă peste noi în mod desăvârșit, datorită Numelui lui Isus, Preotului nostru cel veșnic, care s-a născut și a trăit între noi, care ne-a călăuzit și a avut milă de noi, care a pătimit, a murit și a înviat pentru noi (cf. Evr 4,14-16).

Această binecuvântare pe care noi o primim prin Cristos, chiar din prima zi a anului, este o binecuvântare desăvârșită, pentru că ea este una fără limite și atotputernică; pentru că ea este o binecuvântare revărsată zilnic și mereu nouă; pentru că ea este o binecuvântare revărsată asupra noastră din prima și până în ultima zi a anului; pentru că ea este o binecuvântare revărsată asupra noastă din prima și până în ultima zi a vieții noastre; pentru că ea este o binecuvântare revărsată continuu de dimineața până seara oricărei zile; pentru că ea este o binecuvântare cu care putem sfinți toate zilele și nopțile, toate muncile și rugăciunile, toate bucuriile și suferințele.

Ba, mai mult, această binecuvântare lăsată nouă de Dumnezeu în cuvântul Scripturii și întrupată în Cristos constituie pentru noi, oamenii, cea mare călăuzire spre împărăția cerurilor, cea sigură garanție de fericire a vieții, cea mai mare înălțare pe care o poate primi omul și cea mai dulce orientare spre zorii dimineții cerești. De aceea, chiar din prima zi a anului, și de la începutul oricărei zile, să-i facem loc în sufletele noastre "Celui care s-a arătat în trup" (1Tim 3,16) și ne-a adus "acest munte de binecuvântări".

Dar, tot din prima zi a anului, Biserica ne chema să-i dăm și Mariei cinstea cuvenită, căci ea ni l-a născut pe Isus, cel binecuvântat în veci (cf. Rom 9,5). Prin faptul că Maria a acceptat să colaboreze cu planul lui Dumnezeu și devină mama lui Isus, ea a făcut ca mântuirea și toate binecuvântările cerului să coboare peste noi. Dar Maria, acceptând să fie mama lui Isus, a mai acceptat și: să fie mama noastră a oamenilor (cf. In 19,26-27); să fie și însoțitoarea noastră în viață pe urmele lui Isus; să fie modelul nostru de virtute, de viață în credință, speranță și iubire; să fie și împreună rugătoare cu noi la Dumnezeu.

O veche istorioară creștină ne spune: "În rai s-a ținut un consiliu. Acolo era Tatăl tuturor oamenilor; era Fiul gata de plecare în lume; era Duhul Sfânt plin de iubire; erau și îngerii pregătiți să primească fiecare câte o misiune. Cu ocazia acelui consiliu divin, Tatăl a Fiului său: «Fiul meu preaiubit, ai ales să te cobori pe pământ între oameni. Știu că vei suferi multe din cauza răutății oamenilor. De aceea, eu și cu Duhul Sfânt, am decis să-ți facem un dar după dorința inimii tale. Cere, deci, un dar, care să te ajute și să te mângâie în misiunea ta de mântuire a oamenilor!» Atunci, Isus, care aștepta să intre în lume, a zis: «Părinte, vreau o mamă; o mamă cu sufletul și trupul cele mai curate; o mamă care să fie cea mai frumoasă; mamă care să fie cea mai bună dintre toate mamele; o mamă, care să fie mamă, atât pentru mine, cât și pentru toți oamenii de pe pământ». Atunci, pentru ca totul să iasă perfect, Tatăl și Duhul Sfânt, l-au chemat și pe Fiul să participe la această lucrare". Și, așa, toți trei au creat-o pe cea neprihănit zămislită, pe cea îmbrăcată cu soarele și cu luna sub picioare, pe cea ce poartă o cunună cu douăsprezece stele, pe Maria din Nazaret (cf. Ap 12,1)".

Dumnezeu ne-a dat-o pe Maria, ca să ne fie și model de a-i deveni lui Isus, frate, soră și mamă (cf. Mt 12,50); adică cum să-l zămislim și să-l naștem pe Isus în lume, cum să-l vestim și să-l facem cunoscut tuturor. Cu un cuvânt, să fim și noi împreună cu Maria, "născători de Dumnezeu în lume".

*

O istorioară creștină ne spune că mai multe suflete așteptau la rând la poarta raiului ca să intre. Sfântul Petru întreba pe fiecare cine este și ce dorește. Iar în funcție de răspuns intrau în rai sau nu. La întrebarea "Cine ești și ce dorești?", mulți răspundeau: "Sunt profesorul X, sunt medicul Y, sunt patronul Z., și vreau ca să intru în cer". Petru le spunea multora dintre ei: "Îmi pare rău, nu sunteți trecuți în Cartea vieții. Încercați la altă poartă". La sfârșitul acestui șir de oameni, veni și un bărbat între doua vârste, tare obosit, care voia și el să intre și el în cer. Cine ești? "Sunt «mama» lui Isus!" Deodată, porțile raiului se deschid larg, Petru îl poftește înăuntru și-i spune: "Pentru că ai fost «mama» lui Isus, pentru că l-ai «născut» pe Isus în lume, ai un loc special pregătit de Isus pentru tine! Intră în bucuria veșnică a cerului" (cf. In 14,1-3)! Fricoșii n-au loc în cer (cf. Ap 21,8). Mamele, frații și mărturisitorii lui au un loc special (cf. Mt 12,50).

Papa Benedict al XVI-lea, într-o alocuțiune, din 9 mai 2011, spunea: "Să o invocăm pe Preasfânta Fecioară Maria, care i-a susținut pe primii martori ai Fiului ei în predicarea Veștii celei Bune, pentru ca să susțină și astăzi eforturile apostolice ale preoților; să facă rodnică mărturia persoanelor consacrate; să întărească munca zilnică a părinților în prima transmitere a credinței către copiii lor; să lumineze drumul tinerilor pentru ca ei să poată merge cu încredere pe calea trasată de părinții lor; să umple inimile bătrânilor cu speranță; să mângâie cu apropierea ei pe toți bolnavii și pe cei care suferă; să asiste munca numeroșilor laici care colaborează activ la noua evanghelizare, în parohii, în asociații, și în toate câmpurile de apostolat".

Tot papa Benedict al XVI-lea, în mesajul de 1 ianuarie 2007, spunea: "Astăzi îl contemplăm pe Isus născut din Maria Fecioară, în prerogativa lui de adevărat «Principe al Păcii» (Is 9,5)". El "este pacea noastră", venit să dărâme "zidul de despărțire" care separă oamenii și popoarele, adică "vrăjmășia" (Ef 2,14). De aceea, papa Paul al VI-lea (1897-1978), de venerată memorie, a dorit ca începând cu anul 1968, ziua de 1 ianuarie să fie și Ziua Mondială a Păcii: pentru ca fiecare nou an să înceapă în lumina lui Cristos, marele pacificator al omenirii.

La nașterea lui Isus, îngerii au cântat "Pace pe pământ oamenilor de bunăvoință" (Lc 2,14); Isus, în predica de pe munte i-a chemat pe oameni să fie fericiți făcători de pace (cf. Mt 5,9); înainte de suferințele Calvarului, Isus, a lăsat lumii pacea pe care el a avut-o în timpul suferințelor și morții sale (cf. In 14,27); iar după înviere a adus lumii pacea desăvârșită (cf. In 20,19).

Deci, pacea, adusă lumii de Isus, este o pace rod al nașterii, al predicării, al patimilor, al morții și al învierii sale. De aceea, și noi, de la leagăn și până la trecerea în veșnicie, - asemenea lui Isus, asemenea Mariei și asemenea tuturor ucenicilor buni din toate timpurile, - trebuie să luptăm pentru pace cu Dumnezeu, pentru pace cu semenii, și pentru pace cu întreaga creație. Deci, trebuie să construim "o pace întreagă", după spusa Domnului: "Din pietre întregi să zidești altarul Domnului, Dumnezeul tău" (Dt 27,6).

Papa Francisc, în mesajul "Urbi et Orbi" din 2013, a îndemnat lumea la adorarea și iubirea lui Dumnezeu, pledând pentru încetarea oricărei forme de război și denunțând orice formă de violență.

Se spune că odată a avut loc un concurs între pictori. Tema concursului era pacea. Cel ce a obținut locul doi a pictat o scenă de liniște, cu un drum de țară care șerpuia printre lanuri de grâu ondulate de vânt; iar imediat lângă ele a pictat o casă frumoasă și un hambar nou. Era o scena de calm în vremuri bune. Premiul întâi, însă, la câștigat un altul; acesta a pictat o cascadă turbulentă, cu apa curgând vijelios printre stânci. În vârful cascadei, a pictat un copac dezrădăcinat și gata să cadă în prăpastie. Pe o ramura a acestui copac gata să cadă, a pictat o păsărică care cânta liniștit. Apa putea să curgă oricât de vijelios, pomul putea să cadă în orice moment, ramura putea să se rupă oricând, dar ea avea pace; avea pace pentru că avea aripi; iar aceste aripi îi dădeau siguranță și pace în orice primejdie sau încercare.

Aceste aripi de pace și siguranță deplină, în adversități, le-a avut-o Isus, prin încrederea în Tatăl ceresc care a fost mereu cu el (cf. In 8,29); iar aceste aripi pace și siguranță deplină, el a venit să ni le dea și nouă, prin credința în Tatăl, dar și în el (cf. In 14,1), căci el a învins lumea, diavolul și moartea (cf. In 16,33; 1Cor 15,24-26). Aceste aripi de pace și siguranță deplină le-au avut și Maria, datorită primirii lui Isus; le-au avut și toți cei care, asemenea ei, au ajuns la mântuire. Iar Maria și toți sfinții doresc ca aceste aripi să le avem și noi, tot prin încrederea în Dumnezeu și în Isus, dar și prin grija ei maternă a Mariei și a rugăciunilor sfinților, care ne sprijină și ne ajută să rămânem mereu lângă Isus.

Iată că astăzi, la început de an nou, Dumnezeu, prin Isus și Duhul Sfânt, ne-a lăsat "un munte de fericire" (cf. Mt 5,1-12). Dar ne-a lăsat-o și pe Maria, regina îngerilor și a tuturor sfinților, ca să ne conducă la acest munte de fericire, chiar din prima zi a anului.

Tuturor, un an nou fericit, cu Dumnezeu cel întreit și unic, cu Maria, cu Iosif, cu toți îngerii și toți sfinții!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat