Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Să ne bucurăm împreună, așteptând Crăciunul

Sâmbătă, 14 decembrie 2013, în biserica "San Giovanni Battista" din Ladispoli (Italia), începând cu ora 20.00, de la mic până la mare, fie român, fie italian, am avut parte de o oră de rugăciune prin cântec, deoarece a avut loc un concert / spectacol de colinde de Crăciun.

În bucuria așteptării și mai ales în febra pregătirilor de Crăciun, ansamblul coral "Sfântul Anton" din Cesano, corul "Sfânta Cecilia" împreună cu corul copiilor din comunitatea catolică românească din Ladispoli, ne-au făcut pentru mai bine de o oră, să uităm de preocupările zilnice și să ne gândim mai mult la sufletele noastre și mai ales la cel ce se va naște de Crăciun: Pruncul Isus.

După un cuvânt introductiv, atât în limba română cât și în limba italiană, în care s-a dorit a face o prezentare a ceea ce sunt colindele și a mesajului pe care ele în cuprind, a urmat o poezie recitată de un copil. Deoarece colindele au scopul de a ne "trezi", cele două coruri de adulți ne-au prezentat trei colinde: "Bună dimineața la Moș ajun", "Sus boieri nu mai dormiți" și "Iată vin colindători".

Pentru a lăsa spațiu fiecărui ansamblu coral, corul "Sfântul Anton" din Cesano, sub bagheta lui Sebastian Unguru, ne-a prezentat patru colinde din folclorul românesc: "Domn, domn să'nălțăm", "La fântână în grădină", "Scoală gazdă din pătuț" și "Astăzi s-a născut Cristos".

Știind că bucuria este mult mai mare atunci când dăm decât atunci când primim, corul "Sfânta Cecilia" din Ladispoli, dirijat de d-na Adriana Susanu, a dorit să ne reamintească mesajul Crăciunului prin colinde, fie mai vechi, fie mai noi: "Din an în an", "Îngerii cerului", "Creștini, Crăciunul a sosit" și "Transeamus".

Deoarece mesajul copiilor are un impact mult mai mare asupra noastră, după cele două coruri de adulți a urmat și așa numitul "Crăciun al copiilor", unde cei mici au dorit nu numai să ne cânte dar și să ne povestească misterul Crăciunului. Astfel colindele "Sculați, sculați boieri mari", "Hai, veniți la Betleem", "Mii de îngeri te'ncojoară", "E lumină'n miez de noapte", "Sus la Betleem" și "Inima va cânta", au fost însoțite de versuri care ne-au explicat ce s-a întâmplat cu adevărat la Crăciun: cum s-a născut Isus într-un grajd, oaspeții pe care i-a avut și mai ales că Mesia trebuie să se nască în inima fiecăruia dintre noi.

După ce corul "Sfânta Ceclia" a mai intonat colinda "A venit iar Crăciunul" a dorit să încheie concertul dorind tuturor un Crăciun binecuvântat și un sincer și călduros la mulți ani printr-o colindă specială intitulată chiar "La mulți ani".

Dintre oaspeții de seamă prezenți la acest eveniment, atât români cât și italieni, pr. Alberto Fillipi, parohul comunității italiene, a luat cuvântul felicitând toate cele trei coruri, mulțumindu-le pentru bucuria pe care ne-au adus-o în sufletele noastre, reamintindu-ne că "Dumnezeu este bunătate, iubire, pace și speranță, și acest lucru ați reușit să-l transmiteți astăzi nouă tuturor".

Și pentru că de Crăciun nu trebuie să fim niciodată singuri, la invitația pr. Adrian Chili, ca și o rugăciune finală care a dorit să încheie această oră de rugăciune prin cântec, toți cei prezenți în biserică, însoțiți de cele trei coruri, au intonat o colindă mai specială, pe care toți o cântăm cu drag: "O ce veste minunată".

Mulțumim Domnului pentru că și în acest an, în timpul Adventului, am avut parte de mici și mari "vestitori ai Crăciunului", atât din localitate cât și din Cesano. Chiar dacă sunt departe de casă și de cei dragi, aceștia au dorit să ne reamintească tuturor de frumoasele obiceiuri de Crăciun care sunt în România.

La sfârșitul acestui concert cred că mulți dintre cei prezenți au luat această hotărâre: "Voi cinsti cât pot mai bine Crăciunul în inima mea și mă voi strădui să-l țin cu mine tot anul!".

Tuturor vă dorim un an nou plin de împliniri și bucuria Nașterii lui Isus să vă însoțească pretutindeni!

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 decembrie: Ladispoli: Să ne bucurăm împreună, așteptând Crăciunul


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat