Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Noi membri în "Armata Maicii Domnului"

Multe sunt inițiativele care s-au organizat în dieceza noastră în acești trei ani dedicați atenției față de familie și căsătoria creștină: cateheze, zile de rugăciune, ore de adorație, misiuni populare, simpozioane, festivaluri de muzică sacră, tipărirea unor cărți menite să alimenteze atât mintea cât și sufletul cititorului dornic de a înainta în cunoașterea lui Dumnezeu și mai ales în iubirea față de el, tot felul de manifestări culturale, etc.

Între toate acestea nu putea să lipsească prezența chipului candid al primei ucenice a Domnului, slujitoarea sa, căsătorită cu dreptul Iosif. Poporul român are privilegiul ca, în orchestra mondială mariană, să fie cunoscut ca "Grădina Maicii Domnului", apelativ folosit și de iubitul papă Ioan Paul al II-lea, când ne-a învrednicit cu prezența sa în istorica vizită. Moldova, fără a subestima celelalte regiuni, pare să aibă un loc deosebit în dragostea față de Maica Domnului, prin sanctuarul marian de la Cacica, din inima Bucovinei, unde de decenii chipul Mamei ne atrage pe toți fii ei.

Din dorința Preasfințitului Petru Gherghel, această icoană miraculoasă și-a săvârșit pelerinajul său în lungul și în latul diecezei, poposind după rânduială în toate parohiile și filialele diecezei.

În perioada 8-11 decembrie 2013, din vrerea Domnului, a fost primită cu tot fastul de către fii ei iubiți din Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești. Într-un anume fel, Maria a venit acasă la ea în ajunul uneia dintre cele mai frumoase sărbători închinate ei: "Neprihănita Zămislire". Bucuria noastră a fost cu atât mai mare că, fără de vrednicia noastră, i-am fost gazdă în această vizită istorică.

S-au bucurat păstorii acestei parohii, preoții originari din sat, preoții din decanat și preoții prieteni, surorile, terțiarii, scoutiștii, adolescenții și tinerii, copiii deopotrivă, dar într-un chip cu totul special ne-am bucurat membrii "Armatei Maicii Domnului", peste 500 la număr, având-o în mijlocul nostru pe stăpâna și doamna noastră, sub patronajul căreia se află asociația și fiecare membru. Zile de har, sfinte, spirituale, pline de mister s-au petrecut în parohia noastră. Toți și-au adus contribuția pentru reușita și rodnicia acestor zile. Credem că în aceste zile s-a bucurat cu noi și cerul împreună cu Maica Neprihănită.

Citim în Sfintele Scripturi: "Doamne Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul... Din gura copiilor și a pruncilor ți-ai pregătit laudă împotriva vrășmașilor tăi" (Ps 8, 1-2). Cât de adevărate și vrednice de crezare sunt aceste cuvinte dacă privim la copiii din parohia noastră, care în aceste zile s-au perindat în număr foarte mare prin fața icoanei Maicii Domnului de la Cacica, însoțiți de învățătorii, profesori și păstori. Privind la ei, spontan ne veneau în minte cuvintele lui Isus: "Lăsați copiii să vină la mine, nu-i opriți, căci împărăția lui Dumnezeu este acelora care sunt ca ei" (Mc 10,14). Dumnezeu îi preferă pe cei mici. Maria este în fruntea acestora, pentru că ea s-a considerat mică înaintea lui Dumnezeu, așa cum deducem din cuvintele spuse mesagerului lui Dumnezeu, arhanghelul Gabriel: "Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău" (Lc 1, 38).

Plini de entuziasm, provocați și de exemplul celor din jur, după o pregătire adecvată și pe măsura unui atare eveniment, ca prim rod al istoricei vizite a icoanei miraculoase de la Cacica în parohia noastră, provocați de privirea dulce a Mamei noastre cerești, un grup de 80 de copii și-au exprimat dorința de a face parte și ei din asociația publică internațională "Armata Maicii Domnului", prezentă pe aceste meleaguri moldave chiar de la începuturile înființării, la 17 octombrie 1917, în Cetatea Eternă.

La cei peste 6.000 de membri înscriși după 1989, printre care și mulți copii din alte parohii, se adaugă în această a III-a duminică din Advent, duminica "Gaudete", adică a bucuriei, acest frumos număr de copii din parohia noastră, făcându-i Maicii Neprihănite o bucurie nespusă.

Copiii au fost pregătiți în mod serios de către pr. Marius-Cătălin Alistar, vicar în parohia noastră, fiind și el membru al "Armatei Maicii Domnului", la care s-a adăugat contribuția semnificativă a uneia dintre Surorile Franciscane de Assisi, din comunitatea din Hălăucești, sr. Percă Mihaela.

Emoția copiilor a fost cuceritoare, observând dorința fierbinte și nerăbdarea care se puteau citi pe chipul lor zglobiu. Pregătirea a fost ostenitoare, ținând cont că 80 de copii nu pot fi gestionați chiar așa ușor.

Duminică, 15 decembrie 2013, la 7.45, cei 80 de copii au fost organizați într-o procesiune frumoasă de la parohie spre biserica noastră, unde s-a celebrat sfânta liturghie în cadrul căreia s-a săvârșit ritualul simplu al primirii de noi membri. Cum era și firesc întreaga sfântă Liturghie a fost animată de către copiii ce aveau să intre în asociație.

Toți erau dornici să-și aducă aportul la buna desfășurare a celebrării, care a fost prezidată de pr. Marius-Cătălin Alistar, responsabil cu pastorația copiilor, asistat de pr. diacon Alin Burlacu, ce face experiență pastorală în parohia noastră, și subsemnatul pr. paroh Paul Bulai, fiind în același timp, președinte și asistent național al "Armatei Maicii Domnului" din România, care a ținut și cuvântul de învățătură la această sfântă slujbă.

La predică dialogul cu copiii a fost rodnic și înălțător, în centru fiind Dumnezeu, iar alături Maica Neprihănită cu chipul și exemplul său, lângă care șade apostolul ei înflăcărat, sfântul Maximilian Maria Kolbe.

Contribuția copiilor la predică a fost peste așteptări, întrecându-se care mai de care. După sfânta Liturghie, cum era și firesc, copiii au avut parte de ședințe foto și un moment de fraternitate împreună cu preoții, animatorii și surorile în sala de cateheză a parohiei.

La sfârșit, toți membrii noi intrați în asociație au primit legitimația personalizată și o carte: "Sfântul Maximilian Maria Kolbe, fondatorul Armatei Maicii Domnului", care să-i ajute mai bine în cunoașterea spiritului asociației, a fondatorului ei, a Maicii Neprihănită și prin toate acestea să se apropie mai mult de Dumnezeu, începutul și sfârșitul a toate.

Fie ca acest moment să fie pentru ei o sămânță aruncată în numele Domnului împreună cu Maica Neprihănită și apostolul ei, sfântul Maximilian Maria Kolbe, care, crescând să învețe să-l iubească pe Isus cu inima Mariei și să-l privească pe Isus prunc din ieslea Betleemului cu ochii curați al celei toată frumoasă, cum i-am cântat în zilele ce a poposit la noi.

Pr. Paul Bulai OFMConv.,
paroh și asistent național al Armatei Maicii Domnului

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 decembrie: Hălăucești: Noi membri în "Armata Maicii Domnului"


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat