Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (15 decembrie 2013)

Mulțumesc!

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi este a treia duminică din Advent, numită și duminica Gaudete, adică duminica bucuriei. În liturgie răsună de mai multe ori invitația de a ne bucura, de tresălta de bucurie, de ce? Pentru că Domnul este aproape. Crăciunul este aproape. Mesajul creștin se numește "evanghelie", adică "veste bună", o veste de bucurie pentru tot poporul; Biserica nu este un refugiu pentru oameni triști, Biserica este casa bucuriei! Și cei care sunt triști găsesc în ea bucuria, găsesc în ea adevărata bucurie.

Dar bucuria evangheliei nu este o bucurie oarecare. Își are motivația în faptul de a ne ști primiți și iubiți de Dumnezeu. Așa cum ne amintește astăzi profetul Isaia (cf. 35,1-6a.8a.10), Dumnezeu este cel care vine să ne mântuiască și dă ajutor în special celor rătăciți cu inima. Venirea sa în mijlocul nostru, întărește, ne face puternici, dăruiește curaj, face să tresalte de bucurie și să înflorească deșertul și stepa, adică viața noastră atunci când devine aridă. Și când devine aridă viața noastră? Când este fără apa cuvântului lui Dumnezeu și a Duhului său de iubire. Oricât ar fi de mari ar fi limitele noastre și rătăcirile noastre, nu ne este permis să fim vlăguiți și șovăitori în fața dificultăților și a chiar a slăbiciunilor noastre. Dimpotrivă, suntem invitați să întărim mâinile, să facem puternici genunchii, să avem curaj și să nu ne temem, pentru că Dumnezeul nostru ne arată mereu măreția milostivirii sale. El ne dă forța pentru a merge înainte. El este mereu cu noi pentru a ne ajuta să mergem înainte. Este un Dumnezeu care ne iubește mult, ne iubește și pentru asta este cu noi, pentru a ne ajuta, pentru a ne întări și a merge înainte. Curaj! Mereu înainte! Grație ajutorului său noi putem mereu să începem de la capăt. Cum? Să începem de la capăt? Cineva mi-ar putea spune: "Nu, părinte, eu am făcut atâtea... Sunt un mare păcătos, o mare păcătoasă... Eu nu pot să încep de la capăt!". Greșești! Tu poți să începi de la capăt! De ce? Pentru că el te așteaptă, el este aproape de tine, el te iubește, el este milostiv, el te iartă, el îți dă forța de a începe de la capăt! Tuturor! Atunci suntem capabili să redeschidem ochii, să depășim tristețea și plânsul și să intonăm un cântec nou. Și această bucurie adevărată rămâne și în încercare, și în suferință, pentru că nu este o bucurie superficială, ci coboară în adâncul persoanei care se încredințează lui Dumnezeu și se încrede în el.

Bucuria creștină, ca și speranța, își are fundamentul în fidelitatea lui Dumnezeu, în certitudinea că el menține mereu promisiunile sale. Profetul Isaia îi îndeamnă pe cei care au rătăcit drumul și sunt în suferință să aibă încredere în fidelitatea Domnului pentru că mântuirea sa nu va întârzia să intre năvalnic în viața lor. Cei care l-au întâlnit pe Isus de-a lungul drumului, experimentează în inimă o seninătate și o bucurie de care nimic și nimeni nu-i va putea priva. Bucuria noastră este Isus Cristos, iubirea sa fidelă inepuizabilă! De aceea, atunci când un creștin devine trist, înseamnă că s-a îndepărtat de Isus. Însă atunci nu trebuie să-l lăsăm singur! Trebuie să ne rugăm pentru el și să-l facem să simtă căldura comunității.

Fecioara Maria să ne ajute să grăbim pasul spre Betleem, pentru a-l întâlni pe Prunc care s-a născut pentru noi, pentru mântuirea și bucuria tuturor oamenilor. Ei i-a spus îngerul: "Bucură-te, plină de har: Domnul este cu tine" (Lc 1,28). Ea să ne obțină să trăim bucuria evangheliei în familie, la locul de muncă, în parohie și în orice loc. o bucurie intimă, formată din uimire și duioșie. Aceea pe care o simte o mamă atunci când privește pruncul său abia născut și simte că este un dar al lui Dumnezeu, un miracol pentru care trebuie doar să-i mulțumească!

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori, îmi pare rău că voi stați sub ploaie! Dar eu sunt cu voi, de aici... Sunteți curajoși! Mulțumesc!

Astăzi primul salut este rezervat copiilor din Roma, veniți pentru tradiționala binecuvântare a "Pruncușorilor", organizată de Centrul "Oratorii Romane". Dragi copii, când vă veți ruga în fața ieslei voastre, amintiți-vă și de mine, așa cum eu îmi amintesc de voi. Vă mulțumesc și Crăciun fericit!

Salut familiile, grupurile parohiale, asociațiile și pe fiecare pelerin care provin din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii, îndeosebi Spania și Statele Unite ale Americii. Cu afect îi salut pe tinerii din Zambia și le doresc să devină "pietre vii" pentru a construi o societate mai umană. Extind această urare la toți tinerii prezenți aici, în special cei din Piscopio și Gallipoli, și la universitarii din Acțiunea Catolică din provincia Basilicata.

Salut corurile din Vicenza, L'Aquila și Mercato San Severino; pe credincioșii din Silvi Marina și San Lorenzello; precum și colaboratorii de la CRAL Telecom cu rudele lor.

Tuturor vă doresc o duminică frumoasă și poftă bună. La revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat