Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A-l pune pe Dumnezeu pe primul loc

Cardinalul Koch a întâlnit comunități romano-catolice, greco-catolice și ortodoxe

Mărturie comună a evangheliei într-o lume tot mai secularizată; apropiere și solidaritate față de creștinii persecutați în diferite regiuni ale planetei. Sunt două elemente cheie care au reieșit în timpul vizitei cardinalului Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, pentru prima dată în România de la 3 la 7 decembrie. Cardinalul a vizitat comunitățile romano-catolice, greco-catolice și ortodoxe din orașele București, Blaj, Alba-Iulia și Cluj Napoca, întâlnindu-l pe cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Greco-Catolice române, pe arhiepiscopul Ioan Robu, președinte al Conferinței Episcopale Române, pe patriarhul Daniel, al Bisericii ortodoxe române și pe președintele țării, Traian Băsescu, și pe secretarul de stat pentru culte.

Mărturie comună. Întâlnirea cardinalului Koch cu patriarhul Daniel, al Bisericii ortodoxe române, la 4 decembrie, a scos în evidență "importanța mărturiei comune într-o societate secularizată și solidaritatea cu creștinii persecutați în diferite părți ale lumii". Cât privește dialogul teologic dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, a spus patriarhul Daniel, acesta trebuie să găsească "un echilibru de reciprocitate și complementaritate între primat și sinodalitate, ținând cont de evoluția istorică diferite între Orient și Occident". La rândul său cardinalul Koch a exprimat speranța că prin intermediul dialogului și a reflecției comune se va putea depăși dificultatea actuală în redactarea unui document de lucru convergent cu privire la raportul dintre primat și solidaritate din punct de vedere teologic. "Dorința noastră - a spus el - ar fi să se ajungă la unitate în Euharistiei și la unitatea celor două Biserici, din Orient și din Occident. Am încercat să găsim soluții la aceste teme pe care ni le-am propus și întâlnirea pe care am avut-o cu patriarhul Daniel ne dă speranțe pentru viitor".

Ecumenismul? Deja și încă nu. Vizitând comunitățile catolice și întâlnind episcopi și cler din Biserica Catolică locală, cardinalul Koch a fost informat și despre dificultățile pe care drumul ecumenic le întâlnește în țară. Episcopii și clerul din Arhidieceza de București au exprimat regretul lor față de decizia, "neașteptată și inexplicabilă", luată în 2008 de Biserica Ortodoxă Română de a nu se mai ruga împreună cu catolicii, care creează confuzie în cadrul numeroaselor familii mixte și duce și la o creștere a atitudinilor antiecumenice din partea unor preoți și laici ortodocși. Rămân încă nerezolvate divergențele patrimoniale dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Greco-Catolică. Cardinalul Koch a avut ocazia să viziteze la 5 decembrie comunitatea greco-catolică din Ungheni (județul Mureș): aici, biserica greco-catolică, construită în secolul al XIX-lea, confiscată de comuniști și încredințată comunității ortodoxe, este acum distrusă în mod ilegal pentru a face loc unei noi biserici ortodoxe. Cardinalul a exprimat speranța că "din respect față de buna primire a comunităților ortodoxe în Occidentul catolic", să fie regăsit "spiritul fratern și de speranță pe drumul carității evangheliei". "În ecumenism - a explicat cardinalul în catedrala greco-catolică din Cluj - trebuie pus Dumnezeu pe primul loc. Rugăciunea rămâne semnul distinctiv fundamental al oricărui efort ecumenic".

"Unitate, unitate". În pofida dificultăților, Biserica Catolică din România reafirmă angajarea sa de a continua pe drumul ecumenismului, stimând și respectând Biserica Ortodoxă Română ca adevărată Biserică soră. "Ne răsună încă în inimă strigătul spontan al mulțimii, «unitate, unitate», în timpul vizitei lui Ioan Paul al II-lea în România. Acum, după 14 ani de la acea vizită istorică, putem spune că în România ecumenismul este un «deja și încă nu» dificil și dureros. Sperăm ca vizita cardinalului Koch să aducă roade bune și să aibă rezultate pozitive vizibile", a declarat agenției SIR Europa monseniorul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București. Vizita cardinalului Koch - a explicat monseniorul Mihai Frățilă, episcop greco-catolic auxiliar de București - "descrie unitatea greco-catolicilor în jurul Sfântului Părinte și întărește sentimentul de apartenență la o lume liberă de controversele gratuite ale supremațiilor ecleziale" și reprezintă și "o încurajare pe drumul respectului reciproc dintre Biserici, indicator al adeziunii autentice la Cristos, după modelul celui care, mort și înviat, a învins pierzând".

(După agenția SIR, miercuri, 11 decembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat