Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica și misiuni populare

Mulțumire, recunoștință și binecuvântare: acestea au fost cuvintele care au însoțit comunitate din Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești pe parcursul întregului pelerinajului prilejuit de poposirea veneratei icoane a Maicii Domnului de la Cacica, în perioada 5-8 decembrie 2013. Predicile de la misiunile populare au fost susținute de părintele Cristinel Fodor.

Au fost zile intense, zile de abnegație și regăsire spirituală, zile în care, mai mult ca altă dată, prezența Maicii Domnului a făcut ca toți să se simtă ca o mare familie parohială sub mantia ocrotitoare a Mamei cerești.

Pelerinajul a început în ziua de joi, 5 decembrie 2013, când în centrul localității, la ora16.30, toți credincioșii comunității, de la părintele paroh Iosif Bisoc, OFMConv. împreună cu ceilalți preoți și frați care activează în parohie și până la ultimul credincios, au așteptat sosirea veneratei icoane. Alături ne-au fost părintele Emilian Cătălin, ministru provincial, părintele Cristinel Fodor, profesor și director spiritual la Institutul Teologic din Iași, cel care și a ținut cu multă dăruire misiunile populare, preoți fii ai comunității și oaspeți, reprezentanți ai Primăriei și mulți alții. După primirea solemnă a icoanei, în spirit de credință, a urmat procesiunea și purtarea icoanei Maicii Domnului, de către tineri îmbrăcați în frumoase straie de sărbătoare, în biserică. Înălțătoarea celebrare liturgică s-a transformat treptat-treptat într-un imn adresat lui Dumnezeu și Maici sale.

Au urmat zile pline de har (vineri și sâmbătă, 6-7 decembrie a.c.) în care rând pe rând toate grupurile parohiale (A.M.D., Fraternitatea terțiară, grupul terezian, grupul "Rozariul viu", consiliul parohial, grupul lectorilor, grupul copiilor, grupul tinerilor și al adolescenților, surorile Congregației "Fiicele Milostivirii și ale Crucii", fecioarele consacrate, corul mare și corul "Speranța") au format un singur glas către Mama cerească și prin rugăciune, meditație, cânt și celebrare euharistică, s-au adresat lui Dumnezeu pentru toate trebuințele sufletești și trupești. În fața veneratei icoanei s-au prezentat murmurând rugăciuni credincioși în vârstă, familii, tineri, adolescenți, copiii, toți cerându-i Mamei cerești care întotdeauna să rămână alături de ei.

Pe parcursul pelerinajului mulți au trecut prin apa dătătoare de viață a sacramentului Spovezii, mulți au primit puteri divine prin sacramentul Euharistiei, s-au lăsat conduși, instruiți, convertiți și întăriți de cuvintele duhovnicești al părintelui predicator Cristinel Fodor, care a știut să semene în sufletele tuturor mana cerească a învățăturilor Bisericii. De remarcat faptul că toții copiii Școlii "Preot Gheorghe Pătrașcu", împreună că domnul director Gheorghe Curpăn și doamna profesor de religie Tereza Ciuraru, au venit în pelerinaj organizat și s-au rugat ca Maica Domnului să le lumineze mintea pentru a fi buni credincioși și buni cetățeni.

Ziua de duminică, 8 decembrie 2013, zi în care s-a încheiat și pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica și sfintele misiuni, ne-a adus o bucurie nespusă: prezența în mijlocul comunității a Preasfințitului Petru Gherghel. Întreaga comunitate, îmbrăcată în straie de sărbătoare tradiționale, cu sufletele pline de emoție, a participat și a mulțumit lui Dumnezeu că prin Preasfânta Fecioară Maria înmulțește minunile sale și că a dăruit Parohiei "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești haruri peste haruri. La sfârșitul sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru a adresat un cuvânt de încurajare tuturor familiilor din comunitate din Buruienești și ne-a amintit de jertfa de credință a episcopului martir Anton Durcovici, îndemnându-ne totodată să fim familii și creștini pentru împărăția lui Dumnezeu.

Desigur că despărțirea de venerata icoană a Maicii Domnului de la Cacica a lăsat și umbre de tristețe pe chipurile credincioșilor, dar ceea ce a fost mai important, pelerinajul icoanei a adus multă unitate, pace, încredere și binecuvântare.

Fie ca mereu să ne simțim fiii lui Dumnezeu și fiii Mariei!

Pr. diacon Corneliu Horvat

*

Mulțumire, recunoștință și binecuvântare

Preasfinția voastră Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași,
Preacucernice părinte Fabian Iacob, vicar provincial,
Preacucernice părinte Cristinel Fodor, vicar episcopal,
Preacucernice părinte Romuald Bulai, rectorul sanctuarului marian de la Cacica,
Preacucernici părinți concelebranți,
Dragi persoane consacrate,
Dragi credincioși,

Comunitatea noastră parohială a trăit momente de mulțumire sufletească, recunoștință și binecuvântare cerească de la Dumnezeu prim venirea veneratei icoanei a Maicii Domnului de la Cacica. Dumnezeu a stabilit un timp și un loc în care fiecare dintre noi să-și primenească sufletul, viața și familia la umbra ocrotitoare a Maicii Domnului și pelerinajul acestei venerabile icoane ne-a amintit fiecăruia dintre noi că suntem fii ai lui Dumnezeu și fii ai Mariei. Comunitatea noastră din Buruienești se află sub patronajul sfântului Iosif, care, împreună cu Preasfânta Fecioară Maria și Isus, formează familia sfântă din Nazaret. Asemenea acestei Sfinte Familii, și noi dorim să urmăm exemplu de viață, de credință, de trăire și de virtuți.

Preasfințite,

La încheierea pelerinajului veneratei icoane a Maicii Domnului de la Cacica, comunitatea parohială, fiecare familie și credincios în parte doresc să aducă o mulțumire lui Dumnezeu și Preasfintei Fecioare Maria, să privească cu recunoștință la toate binefacerile primite și să ceară o binecuvântare.

Mulțumire lui Dumnezeu că prin Preasfânta Fecioară Maria ne-a dăruit în aceste zile momente de trăire autentic creștină și prin prezența Excelenței Voastre la această solemnă celebrare, ne amintește tuturor cât de frumos este cerul și locuința sfinților, acolo unde Sfânta Familie ne îndemnă să ne îndreptăm. Vă mulțumim că ați prezidat această sfântă Liturghie și că, prin această binecuvântată inițiativă a Excelenței Voastre, sfânta icoană a venit și la noi, în comunitatea noastră din Buruienești.

Meditațiile și cuvintele pline de har pe care părintele Cristinel Fodor ni le-a prezentat cu multă dăruire în aceste zile au fost tot atâtea momente de încărcare sufletească, iar noi am fost privilegiați să fim martorii lor. Vă mulțumim, părinte, și Dumnezeu să vă dea mereu inspirații divine pentru a putea în continuare să întăriți poporul lui Dumnezeu!

Mulțumim fraților de la Cacica și părintelui Romuald Bulai, rectorului sanctuarului, pentru faptul că a fost purtătorul Maicii Domnului și cerem ca Domnul ca Maica sa să le dăruiască sănătate și binecuvântări!

Suntem copleșiți de recunoștință pentru că Dumnezeu a revărsat asupra familiilor din parohia noastră, timp de trei zile, haruri peste haruri. Murmurul rugăciunilor, suspinele spovezilor și înălțătorul ecou al celebrărilor liturgice s-au ridicat spre cer și au coborât în adâncul sufletelor noastre. Și, de aceea, nu putem decât să fim recunoscători Domnului și Maicii Domnului pentru tot ceea ce ne-a fost dăruit și pentru tot ceea ce am primit prin vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Iar la sfârșit cerem o binecuvântare: binecuvântare de la Dumnezeu și de la Maica Domnului care să reverse în fiecare familie din comunitatea noastră harurile de care avem nevoie. Binecuvântare pentru fiecare dintre noi să nu uităm că doar iubind, sperând și crezând putem devenii familii adevărate, autentice aici și în veșnicie. Și, de asemenea, cerem o binecuvântare de la Excelența Voastră pentru ca noi, credincioșii comunității parohiale din Buruienești, să rămânem fideli lui Dumnezeu și Maicii Domnului, Bisericii și angajamentelor asumate la Botez. Anul credinței și al familiei ne-a dăruit momente de mulțumire, de recunoștință și de binecuvântare. Vrem ca el să nu se sfârșească niciodată pentru noi!

Întru mulți ani și binecuvântare cerem, Preasfințite!

Familiile comunității din Buruienești

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 decembrie: Buruienești: Pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica și misiuni populare


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat