Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfânta Liturghie de comemorare a 62 de ani de la jertfa PS Anton Durcovici

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a celebrat o Liturghie comemorativă, marți, 10 decembrie 2013, la ora 18.00, la împlinirea a 62 de ani de la jertfa eroică a PS Anton Durcovici, celebrată de PS Petru Gherghel, având alături pe PS Aurel Percă, pr. paroh Iosif Dorcu și preoți de Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, dar și preoți de la parohiile și de la alte congregații religioase din Iași. Cu această ocazie a fost lansată cartea În umbra crucii apărută la Editura "Sapientia", care conține articole și studii despre viața și activitatea episcopului martir Anton Durcovici.

Au luat parte credincioși din Iași, dar și seminariștii de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, animând sfânta Liturghie slujind la altar și prin cântări.

Cuvântul de omilie, rostit de Preasfințitul Petru Gherghel, a început prin rostirea moto-ului PS Anton Durcovici: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 143,15). PS Petru Gherghel a asemănat, cu ajutorul liturgiei cuvântului, întreaga viață a PS Anton Durcovici cu acea a lui Isus, păstorul cel bun, care și-a dat viața pentru turma sa. În continuare a fost dat citirii un testament, scris de PS Anton Durcovici la câteva zile după ce a fost numit ca episcop de Iași, PS Petru Gherghel numind acest document ca fiind o "comoară, relicvie". PS Anton Durcovici a notat că nu a râvnit niciodată la episcopat, dar "am primit din ascultare și cu mare încredere în cel ce m-a chemat", invocând ajutorul și mijlocirea sfinților pentru ca niciodată să nu fie singur în lupta ce o va avea s-o ducă.

Înainte de binecuvântarea finală, a avut loc un moment artistic, pregătit de către comunitatea Seminarului, cu ocazia prezentării unui volum omagial despre PS Anton Durcovici. Cartea se numește În umbra crucii și este apărută la Editura "Sapientia", coordonator fiind pr. dr. Ștefan Lupu. Această carte reprezintă munca unor preoți și laici, care de peste 20 de ani și-au pus forțele lor în promovarea adevărului istoric al vieții și păstoririi PS Anton Durcovici. În cadrul acestui moment artistic s-au cântat două cântece omagiale și s-a recitat o poezie, toate având un singur subiect: viața și martiriul eroic al PS Anton Durcovici. După acest moment semnificativ, PS Petru Gherghel a rostit o rugăciune, mulțumind bunului Dumnezeu pentru acest dar pe care l-a avut Dieceza de Iași: PS Anton Durcovici.

*

În seara zilei de 10 decembrie 1951 episcopul Anton Durcovici a murit în închisoarea din Sighetu Marmației.

Aceasta s-a întâmplat după ce, cu puțin timp înainte, preoții deținuți cu el l-au găsit gol pe cimentul din celula morții, în sânge și mizerie, înfometat până la moarte și maltratat pentru statornicia în credință.

Veneratul trup al episcopului martir a fost dus noaptea într-o groapă necunoscută dintr-un cimitir al orașului Sighetu Marmației.

Memoria episcopului martir Anton Durcovici este trăită în întreaga dieceză prin rugăciune adresată lui Dumnezeu prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, iar în decursul anului viitor va fi ridicat la cinstea altarelor, fiind proclamat fericit.

Spre amintire veșnică!

Paul-Marian Cojoc

* * *

Înregistrarea video a celebrării: Iași (catedrală): Comemorarea a 62 de ani de la moartea ep. Anton Durcovici și lansarea cărții "În umbra crucii", despre ep. Durcovici (10 decembrie)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat