Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferință despre curăție

Marți, 10 decembrie 2013, în ziua aniversării a 62 de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici, după o sfântă Liturghie solemnă la care au participa PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și un mare număr de preoți, precum și mulți credincioși printre care și seminariștii din Iași și după o lansare de carte în memoria celui martirizat în închisoarea de la Sighet, a avut loc o conferință despre "Splendoarea curăției".

Evenimentul a adunat în sala de conferințe a Episcopiei în jur de optzeci de tineri din diferitele parohii și cămine studențești din Iași.

Ceea ce la început părea o temă oarecum "inutilă", cel puțin așa era prognozat din diferitele discuții, până la final s-a dovedit a fi unul dintre cele mai frumoase și profunde subiecte.

S-a plecat de la premiza că societatea de astăzi consideră curăția o "plagă", un semn de "incapacitate" și de slăbiciune și caută prin intermediul oricăror mijloace să-i sublinieze "inutilitatea". În schimb, curăția este virtutea principală a lui Dumnezeu, deoarece curăția este "iubirea integrală", care nu consideră persoana pe "bucăți", ci în integralitatea ei. La rândul său, Dumnezeu este curat pentru că respectă persoana în integralitatea ei.

S-a convenit curăția ca fiind forma excelentă de trăire a iubirii, care nu înseamnă nici egoism și nici erotism, ci dăruire și deschidere totală față celălalt. Curăția este virtutea care face persoanele frumoase, care nu ia, ci oferă, care înalță, nu coboară, care respectă, nu umilește. Este virtutea care atrage și unește persoanele și care menține înțelegerea în familie.

Este în egală măsură o virtute pentru copii, adolescenți, tineri, miri, părinți, vârstnici, ca și pentru sufletele curate, pentru că toți sunt chemați să iubească. S-a făcut în acest caz referință la curăția episcopului martir Anton Durcovici.

Și fiind curăția virtutea lui Dumnezeu, oferită în același timp și oamenilor prin imprimarea în ei a "chipului și a asemănării lui", este în același timp și o "plantă" rară, de multe ori greu de "întreținut".

Curăția este o comoară, iar comoara suntem noi, oamenii, bărbați și femei deopotrivă, tineri sau vârstnici, cu toții chemați să trăim iubirea în integralitatea ei, să respectăm persoanele în integralitatea lor și nu pe bucăți, să le respectăm, nu pentru ceea ce pot să ofere sau să presteze, ci pentru ceea ce sunt.

Curăția este virtutea campionilor și toți cei care se preocupă să trăiască iubirea în integralitatea ei sunt niște campioni.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat