Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sesiunea științifică "Neprihănita Zămislire a Mariei - aspecte istorico-teologice"

Cu prilejul apropierii sărbătorii Neprihănitei Zămisliri, la Institutul Teologic Romano-Catolic din Roman a avut loc vineri, 6 decembrie 2013, sesiunea științifică intitulată: "Neprihănita Zămislire a Mariei aspecte istorico-teologice". Sesiunea a fost organizată de Facultatea de Teologie Pastorală în colaborare cu Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus", Academia "Petru Tocănel", Facultatea de Teologie Romano-Catolică (UAIC) și Liceul Teologic Franciscan.

Un prim moment al programului l-a constituit cântul introductiv "Tota pulchra es Maria", după care a urmat cuvântul de deschidere adresat de către pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial, care susține că această manifestare științifică are rolul de a ne întări credința și de a deveni mai luminați în interiorul nostru. Plecând de la tradiția franciscană a fericitului I. Duns Scotus până la sfântul Maximilian Maria Kolbe, sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri este o sărbătoare care ne definește identitatea noastră franciscană. Totodată speră că aceste conferințe ne vor ajuta să avem un entuziasm definit prin perfecta letitia și autenticitate în trăirea Evangheliei.

Părintele prof. univ. dr. Maximilian Pal, moderatorul sesiunii științifice, a dat curs acestei sesiuni dând cuvântul pr. conf. univ. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu care a prezentat tema primei conferințe denumită: "Sfânta Fecioară Maria, creatura fără pată. Repere patristice".

Această prezentare are în centru cursul reflecției mariane în gândirea patristică reprezentată de autori precum: Grigore din Nazianz, Ambroziu din Milano, Augustin din Hipona, Sever din Antiohia, Ioan Damaschinul etc. Părintele reliefează reflecțiile originale ale acestor părinți în a defini frumusețea inefabilă a Sfintei Fecioare Maria, unde este ilustrată ca fiind: "lumina inefabilă a Cuvântului Întrupat," "mijlocitoarea și avocata oamenilor," "Maria ca o scară sublimă pe care Cristos a coborât din cer făcând o legătură dintre Dumnezeu și om". Parcursul teologic al patristicii reprezintă primii pași în a o descoperi pe Sfânta Fecioară în zămislirea ei neprihănită.

În continuare a urmat conferința: "Neprihănita Zămislire: fapt eclezial preluat și confirmat de Magisterul Bisericii," susținută de pr. prof. univ. dr. Eduard Ferenț unde propune spre dezbatere două teme și anume: generozitatea Sfintei Treimi față de Sfânta Fecioară Maria și cum a răspuns ea harului? Neprihănita Zămislire este un adevăr de credință ce a existat din totdeauna în depozitul credinței. Prin Maria omenirea este repurtată din nou la origini. La întrebarea cum a răspuns Maria harului? părintele răspunde că ea a înaintat necontenit în credință și iubire dându-și consimțământul total al inimii și al voinței, oferindu-se ca slujitoare a Domnului, receptivă și ființială, activă a harului lui Dumnezeu. Spre finalul conferinței face referire la Sfinții Părinți care o numesc pe Sfânta Fecioară Maria: "Născătoare de Dumnezeu" (Theotokos), aceștia au preluat acest fapt eclezial transpus în "sensum fidei populi Dei," unde credincioșii anticipă înaintea teologilor dogma. Maria este așezată în ordinea supranaturală și putem înțelege dogma Neprihănitei Zămisliri doar în ansamblul Revelației și în definirea dată de către Magisteriul Bisericii.

Următoarea conferință a fost "Maria Neprihănit Zămislită: 159 de ani de la Constituția Apostolică "Ineffabilis Deus," unde pr. lect. univ. dr. Mihai Gal, a prezentat enciclica Ineffabilis Deus care a fost promulgată în mod solemn de Papa Pius al IX-lea care în plinătatea slujirii sale petrine, declara și definea ex cathedra: Doctrina care susține că Preasfânta Fecioară Maria în prima clipă a zămislirii sale prin harul și privilegiul singular al lui Dumnezeu atotputernicul în vederea meritelor lui Isus Cristos Mântuitorul neamului omenesc a fost păzită neatinsă de orice pată a păcatului strămoșesc este revelată de Dumnezeu și de aceea trebuie crezută cu fermitate și în mod inviolabil de toți credincioșii. Părintele reliefează că intervenția lui Dumnezeu în Maria rămâne un mister, un adevăr de credință reconfirmat de apariția Sfintei fecioare Maria la Lourdes.

Ultima conferință intitulată: "Apărarea Neprihănitei Zămisliri și "suferințele" fericitului Ioan Duns Scotus", susținută de către pr. asist. univ. Virgil Blaj ne propune spre reflecție rolul decisiv pe care l-a avut Scotus în proclamarea ulterioară a dogmei. Schițează contextul istoric în care a apărat această teză la universitatea din Paris în fața episcopului și a academicienilor. Dacă teza nu era argumentată și validă putea fi acuzat de erezie. "Doctorul Subtilis" a înfruntat o campanie de denigrare din partea adversarilor săi însă dincolo de suferințe și dificultăți susține teza cu succes și este supranumit de către popor: "Doctor Immaculatae". Prin fericitul Ioan Duns Scotus putem constata că cunoașterea adevărului dogmatic are loc progresiv.

Părintele moderator Maximilian Pal, a mulțumit studenților, elevilor și tuturor celor prezenți pentru atenție și participare și speră că vom fi mai îmbogățiți în ceea ce privește spiritualitatea mariană și într-un mod cu totul deosebit Neprihănita Zămislire.

Fr. Mihai Percă


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat