Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (8 decembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Această a doua duminică din Advent cade în ziua sărbătorii Neprihănitei Zămisliri a Mariei și atunci privirea noastră este atrasă de frumusețea Mamei lui Isus, Mama noastră! Cu mare bucurie Biserica o contemplă "plină de har" (Lc 1,28) și începând cu aceste cuvinte o salutăm cu toții împreună: "plină de har". De trei ori să spunem: "Plină de har!" Cu toții: Plină de har! Plină de har! Plină de har! Și așa a privit-o Dumnezeu încă din prima clipă în planul său de iubire. A privit-o frumoasă, plină de har. Este frumoasă Mama noastră! Maria ne susține pe drumul nostru spre Crăciun, pentru că ne învață cum să trăim acest timp al Adventului în așteptarea Domnului. Pentru că acest timp al Adventului este o așteptare a Domnului, care ne va vizita pe toți în sărbătoare, dar și pe fiecare în inima noastră. Domnul vine! Să-l așteptăm!

Evanghelia sfântului Luca ne-o prezintă pe Maria, o tânără din Nazaret, localitate mică din Galileea, la periferia imperiului roman și la periferia Israelului. Un sătuc. Și totuși asupra ei, acea tânără din acel sătuc îndepărtat, asupra ei s-a așezat privirea Domnului, care a ales-o dinainte pentru a fi mamă a Fiului său. În vederea acestei maternități, Maria a fost ferită de păcatul strămoșesc, adică de acea fractură în comuniunea cu Dumnezeu, cu alții și cu creația care rănește în profunzime orice ființă umană. Însă această fractură a fost vindecată cu anticipație în Mama celui care a venit să ne elibereze din sclavia păcatului. Neprihănita este înscrisă în planul lui Dumnezeu; este rod al iubirii lui Dumnezeu care mântuiește lumea.

Și sfânta Fecioară Maria nu s-a îndepărtat niciodată de acea iubire: toată viața sa, toată ființa sa este un "da" spus acelei iubiri, este un "da" spus lui Dumnezeu. Dar n-a fost desigur ușor pentru ea! Atunci când îngerul o numește "plină de har" (Lc 1,28), ea rămâne "foarte tulburată", pentru că în umilința sa se simte un nimic în fața lui Dumnezeu. Îngerul o întărește: "Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Iată, vei zămisli un fiu... și-l vei numi Isus" (v. 30). Această veste o tulbură și mai mult, și pentru că încă nu era căsătorită cu Iosif; însă îngerul adaugă: "Duhul Sfânt va veni asupra ta... de aceea, sfântul care se va naște va fi numit Fiul lui Dumnezeu" (v. 35). Maria ascultă, se supune în interior și răspunde: "Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău" (v. 38).

Misterul acestei tinere din Nazaret, care este în inima lui Dumnezeu, nu ne este străin. Nu e ea acolo, iar noi aici. Nu, suntem în legătură. De fapt, Dumnezeu își așază privirea sa de iubire asupra fiecărui bărbat și a fiecărei femei! Cu nume și prenume. Privirea sa de iubire este asupra fiecăruia dintre noi. Apostolul Paul afirmă că "ne-a ales înainte de întemeierea lumii ca să fim sfinți și neprihăniți" (Ef 1,4). Și noi, dintotdeauna, am fost aleși de Dumnezeu pentru a trăi o viață sfântă, liberă de păcat. Este un proiect de iubire pe care Dumnezeu îl reînnoiește de fiecare dată când noi ne apropiem de el, în special în sacramente.

Așadar, în această sărbătoare, contemplând-o pe Mama noastră neprihănită, frumoasă, să recunoaștem și destinul nostru cel mai adevărat, vocația noastră cea mai profundă: a fi iubiți, a fi transformați de iubire, a fi transformați de frumusețea lui Dumnezeu. Să privim la ea, Mama noastră, și să ne lăsăm conduși de ea pentru a învăța să fim mai umili, și chiar mai curajoși în urmarea cuvântului lui Dumnezeu; pentru a primi îmbrățișarea tandră a Fiului său Isus, o îmbrățișare care ne dă viață, speranță și pace.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe toți cu afect, în special familiile, grupurile parohiale și asociațiile. Îi salut pe credincioșii din Biella, Cossato, Bianzé, Lomazzo, Livorno Ferraris, Rocca di Papa, San Marzano sul Sarno și Pratola Serra.

Ne unim spiritual cu Biserica ce trăiește în America de Nord, care astăzi amintește întemeierea primei sale parohii, în urmă cu 350 de ani: Notre-Dame de Québec. Aducem mulțumire pentru drumul făcut de atunci, în special pentru sfinții și martirii care au fecundat acele ținuturi. Îi binecuvântez din inimă pe toți credincioșii care celebrează acest jubileu.

Un gând special se îndreaptă către colaboratorii Acțiunii Catolice Italiene - iată-i acolo - care astăzi reînnoiesc adeziunea la asociație: doresc tot binele pentru angajarea lor formativă și apostolică. Și înainte, cu curaj!

Astăzi după-amiază, urmând o veche tradiție, voi merge în Piața Spaniei pentru a mă ruga la picioarele monumentului închinat Neprihănitei. Vă cer să vă uniți spiritual cu mine în acest pelerinaj, care este un act de devoțiune filială față de Maria, pentru a-i încredința orașul Roma, Biserica și întreaga omenire. La întoarcere mă voi opri un moment la Santa Maria Maggiore pentru a o saluta cu rugăciunea pe Salus Populi Romani și ca să mă rog pentru voi toți, pentru toți romanii.

Tuturor vă doresc duminică frumoasă și sărbătoare frumoasă a Mamei noastre. Poftă bună și pe curând.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat