Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita în România a cardinalului Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a făcut în perioada 3-7 decembrie 2013 prima sa vizită în România. Printre cei cu care s-a întâlnit cardinalul Koch au fost ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop romano-catolic de București și președinte al Conferinței Episcopilor din România, cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române și președintele Traian Băsescu.

În prima zi a vizitei, marți, 3 decembrie, la București, cardinalul Koch a avut o întrevedere cu IPS Ioan Robu, însoțit de mai mulți preoți din Arhidieceza Romano-Catolică de București. În seara aceleiași zile, cardinalul Koch a celebrat sfânta Liturghie în catedrala romano-catolică "Sfântul Iosif" din București.

Miercuri, 4 decembrie, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor a fost primit la Palatul Patriarhiei de patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Succesiv, cardinalul Koch, distins cu Ordinul Național "Steaua României", a fost primit la Cotroceni de președintele României, Traian Băsescu. În cadrul întrevederii, președinte Băsescu a transmis recunoștința și respectul său papei Francisc și a vorbit despre modul convergent în care România și Sfântul Scaun abordează fenomenul migrației, din perspectiva unei culturi a solidarității și a ospitalității. Traian Băsescu a apreciat și "rolul deosebit jucat de Biserici în istoria României, precum și contribuția Bisericilor la binele comun, în mod deosebit în domeniul social și educațional".

În seara aceleiași zile, cardinalul a avut o întâlnire cu profesorii facultăților de teologie din cadrul Universității din București. Apoi, la Centrul de Studii Bizantine "Sfinții Petru și Andrei", a ținut o conferință despre starea actuală a relațiilor ecumenice dintre Biserici.

Preoții și episcopii i-au prezentat cardinalului Koch, la București, situația în care trăiește Biserica Catolică din România, în contextul majorității ortodoxe. Ei au scos în evidență că decizia din anul 2008 a Bisericii Ortodoxe întărește atitudinile anti-ecumenice din partea unor preoți și laici ortodocși. Într-un interviu acordat secției române a Radio Vatican, ÎPS Robu a afirmat că totuși "în ciuda acestor dificultăți care se adaugă la divergențele patrimoniale încă nerezolvate dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Greco-Catolică, ne reafirmăm și reînnoim mereu angajamentul nostru de a continua pe drumul ecumenismului promovat de Biserica Catolică și de a stima și respecta Biserica Ortodoxă Română ca adevărată Biserică soră". Mai jos puteți asculta integral interviul acordat Radio Vatican.

Într-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române se precizează că, la întrevederea cu patriarhul Daniel, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, card. Kurt Koch a fost însoțit de arhiep. Francisco-Xavier Lozano, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, și de mons. Andrea Palmieri, subsecretarul Consiliului. Au luat parte, de asemenea, mitropolitul Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei, și Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun.

În cadrul colocviilor cu patriarhul Daniel, card. Koch a subliniat "contribuția reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române în Comisia Mixtă de Dialog Teologic Ortodox-Catolic". În același timp, cardinalul și-a exprimat speranța de a se ajunge, "prin dialog și reflecție comună", la "un document de lucru convergent referitor la raportul dintre primat și sinodalitate din punct de vedere teologic".

Printre altele, patriarhul Daniel a mulțumit cardinalului Kurt Koch pentru "sprijinul acordat de Biserica Romano-Catolică Bisericii Ortodoxe Române prin oferirea de burse de studiu unor tineri teologi români și pentru găzduirea unor comunități ortodoxe românești în biserici catolice din diferite țări europene, spre săvârșirea în acestea a slujbelor ortodoxe în limba română".

Joi, 5 decembrie, cardinalul Koch a vizitat comunitatea greco-catolică din Ungheni, pentru a cunoaște îndeaproape situația acelei parohii.

Vineri, 6 decembrie, la Blaj, cardinalul a luat parte la sfânta Liturghie prezidată de cardinalul Lucian Mureșan.

***

Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, arhiepiscop emerit de Basel, s-a născut la Emmenbrücke, în Elveția, la 15 martie 1950. A fost hirotonit preot la 20 iunie 1982, a predat teologie fundamentală, dogmatică, morală, liturgică și teologie ecumenică. În anul 1995 papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop de Basel, fiind consacrat la 6 ianuarie anul următor. Între anii 1998 și 2006 a fost vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din Elveția, iar între anii 2007-2009, președinte al aceleiași instituții. La 1 iulie 2010 papa Benedict al XVI-lea l-a numit președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, ridicându-l totodată la demnitatea de arhiepiscop, iar în noiembrie 2010 l-a creat cardinal.

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor este un organism al Curiei Sfântului Scaun, înființat în anul 1960 cu scopul de a promova în Biserica Catolică un adevărat spirit ecumenic, conform cu directivele Conciliului Vatican II. De asemenea, Consiliul promovează dialogul și colaborarea cu celelalte biserici creștine.

Pr. Adrian Blăjuță
Prelucrare după Radio Vatican și www.arcb.ro

* * *

Interviul luat de secția română a Radio Vatican ÎPS Ioan Robu și mitropolitului Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei, despre vizita card. Kurt Koch în România

*

Prezentarea vizitei card. Kurt Koch la Trinitas TV


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat