Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Corespondență din Malta

Luni, 2 decembrie 2013, au început în Malta lucrările Conferinței "Pastorația migranților și refugiaților: între integrare și incluziune".

Au fost invitați reprezentanți ai tuturor Conferințelor Episcopale Europene, evenimentul fiind o inițiativă a Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE). A fost aleasă Malta ca loc al desfășurării deoarece această insulă se confruntă cu cel mai mare număr de refugiați, mai ales din Africa (Somalia, Eritreea, Nigeria). Luni, de fapt, participanții au vizitat un centru de primire din localitatea Balzan. Aici, un preot devotat acestei misiuni, a amenajat încăperi (deocamdată improvizate) într-o fostă mănăstire. Erau găzduite acolo peste 200 de persoane, mai ales familii cu copii.

În seara zilei de luni, în frumoasa co-catedrală din Valletta, PS Paul Cremona, episcopul locului, a inaugurat lucrările conferinței.

În dimineața zilei de marți, 3 decembrie, lucrările au fost deschise de cardinalul Antonio Maria Veglio, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților. Un cuvânt de bun venit a adresat și Eminența sa Josip Bozaniæ, cardinal de Zagreb, coordonator al secției "Migrații" din cadrul CCEE.

Au salutat grupul prezent doi miniștri din cabinetul maltez: Emanuel Mallia (ministrul afacerilor interne și al securității) și Helena Dalli (ministrul pentru dialog social).

Un cuvânt de salut a prezentat și PS Charles Scicluna, episcop auxiliar de Valletta.

În esență, toate luările de cuvânt s-au axat pe trei idei principale: migrațiile sunt un semn al timpurilor și pentru Europa nu sunt nicidecum o povară, ci o binefacere; trebuie schimbată mentalitatea țărilor primitoare pentru a acorda ajutor celor care imigrează; trebuie propus ca legislațiile să nu dezavantaze imigranții.

Seara, Liturghia a fost celebrată de ES Mario Grech, episcop de Gozo (insulă vecină, dar care face parte din Republica Malta).

Liturghia de încheiere a fost celebrată de cardinalul Josip Bozaniæ, care a mulțumit atât gazdelor malteze, care și-au făcut din plin datoria, dar și celor care au binevoit să vină de departe aici în Malta.

Au fost participanți din Marea Britanie, Austria, Belgia, Croația, Franța, Germania, Elveția, Irlanda, Islanda, Spania, Italia, Lituania, Portugalia, Luxemburg, Moldova, România, Turcia, Ucraina și, desigur, Malta.

Următoarea întâlnire de acest gen va avea loc în Lituania.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat