Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adeziune 2013 - Strălucește în Acțiunea Catolică!

Priviți la el și veți fi luminați, acesta este îndemnul adresat tuturor celor care duminică, 8 decembrie 2013, vor depune adeziunea sau o vor reînnoi în Acțiunea Catolică. Copii, tineri și adulți sunt invitați să strălucească în asociațiile parohiale și în comunitate, făcând cunoscută Evanghelia. În acest an asociativ obiectivul este redescoperirea identității Acțiunii Catolice ca asociație de laici ce promovează formarea pentru a răspunde la chemarea lui Dumnezeu prin implicarea conștientă și fidelă, în propriile comunități parohiale.

În documentele conciliare identitatea Acțiunii Catolice este definită prin cele patru note caracteristice din Apostolicam Actuositatem, și anume: eclezialitate, laicitate, organicitate și colaborarea cu ierarhia (AA, 20). În aceste patru note este cuprinsă bogăția tradiției și a experienței Acțiunii Catolice.

Eclezialitatea este nota constitutivă a Acțiunii Catolice, deoarece scopul său este același scop apostolic al Bisericii. Acțiunea Catolică este chemată să lucreze pentru ca Biserica să-și mărturisească în fața lumii unitatea sa în diversitate și să proclame cu mult curaj Evanghelia la toți oamenii. Acest scop apostolic al Bisericii pe care Acțiunea Catolică îl împărtășește nu este unul abstract, ci se concretizează din punct de vedere istoric și geografic în Biserica particulară, în cadrul diecezei, al parohiei. Acțiunea Catolică este în comuniune cu Biserica locală, fiind caracterizată de implementarea planului pastoral diecezan în cadrul activităților desfășurate în comunitățile parohiale.

Laicitatea - subliniază caracterul laic al asociației. Acțiunea Catolică este făcută de către laici, care colaborează cu ierarhia. Laicii își aduc propria lor experiență și își asumă propriile lor responsabilități în direcția și în organizarea asociației, precum și în desfășurarea metodelor sale de acțiune. Din acest caracter laic rezultă responsabilitatea Acțiunii Catolice pentru munca apostolică în toate mediile de viață.

Organicitatea - nu este vorba despre un angajament al unor persoane izolate. În cadrul Acțiunii Catolice laicii muncesc împreună, în maniera unui corp organic. Acest stil asociativ și unitar ține cont de diversele realități, de diversele vârste ale vieții și de diversele domenii apostolice, unde membrii săi trebuie să slujească în evanghelizare, fie în comunitățile ecleziale, fie în societatea civilă.

Colaborarea cu ierarhia - completează împreună cu celelalte note, identitatea Acțiunii Catolice. Această legătură specială cu ierarhia Bisericii face din Acțiunea Catolică o slujire particulară pentru comuniune și misiune.

Acțiunea Catolică își propune așadar să fie o prezență activă în cadrul societății. Activitatea sa nu se adresează numai unui sector determinat, ci unei întregi societăți cu toate domeniile și mijloacele sale sociale. Printre copii, tineri, adulți, familii, într-un domeniu al culturii, politicii, economiei, educației, științei și artei, peste tot, Acțiunea Catolică vrea să fie o prezență și o acțiune a Bisericii, vrea să proclame iubirea și pasiunea pentru Cristos.

Fie ca reînnnoirea adeziunii de a-i sluji lui Dumnezeu după carisma Acțiunii Catolice să păstreze vie în inimile membrilor ei dorința de a fi martori fideli ai Evangheliei cu privirea îndreptată spre Cristos - Lumina lumii.

Adriana Ianuș


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat