Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

AC: "Să strălucească lumina voastră!" - curs de formare pentru președinții parohiali

În perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2013 a avut loc, la Traian, la Centrul "Gaudium et Spes", cursul de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași.

La curs au participat 33 de președinți, care, îndrumați de membrii consiliului diecezan și de părintele Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice din România, au reușit să pătrundă în amănuntele vieții de acționar și să înțeleagă care este misiunea lor în această asociație.

Activitățile au debutat vineri seara, cu sfânta Liturghie, unde împreună cu părintele celebrant Felix Roca, ne-am luat fiecare hotărârea de a interioriza toate lucrurile pe care acest curs ni le va oferi, mai mult, de a trăi aceste zile în prezența permanentă a lui Dumnezeu, pentru un început de Advent vrednic. După cină, participanții au avut parte de câteva jocuri de cunoaștere, prin care fiecare a dovedit creativitate, inventivitate, unicitate. Jocurile de vineri seara au reprezentat un punct de plecare esențial în desfășurarea activităților de a doua zi.

Ziua de sâmbătă a început cu recitarea rugăciunii Laudelor din Liturgia Orelor, pentru a conștientiza prezența și grija lui Dumnezeu față de noi și de tot ceea ce facem. A urmat apoi un moment de formare din partea părintelui Felix, care a avut la bază vizionarea unui film polonez: "Podul". Astfel, am învățat că oricât de dură este uneori viața, și oricât de grele ne par obstacolele, nu trebuie să moară speranța din sufletele noastre. Întotdeauna trebuie să avem curaj să căutăm în jurul nostru motive pentru care să continuăm să luptăm, să ne amintim să ridicăm privirea spre cer, acolo de unde Dumnezeu Tatăl ne privește și ne oferă protecția sa.

A urmat apoi o discuție pe baza scrisorii papei Benedict al XVI-lea către Forumul Internațional al Acțiunii Catolice, desfășurat la Iași în 2012. S-a pus în valoare acea trecere de la colaborare la coresponsabilitate pe care o sugerează Sfântul Părinte. De asemenea, părintele Felix a prezentat și care este rolul nostru în Biserică, ne-a explicat modul în care noi ne trăim vocația prin tot ceea ce facem zi de zi, nu numai în cadrul comunității, ci oriunde am fi. "Când timpurile sunt întunecate, misiunea noastră este aceea de a aduce lumină, speranță".

După acest moment de formare au urmat dinamicile formative, unde participanții au putut învăța, la alegere, despre reacție, motivație, inițiativă sau atitudine. În grupuri mici, dinamica discuțiilor a fost intensă. Participanții au putut învăța unii de la alții, cei mai noi de la cei cu experiență. Au asimilat, de asemenea, și cunoștințe în ceea ce privește rolul lor ca și președinte parohial, au învățat despre ce înseamnă a fi liderul unui grup și cum să colaboreze cu membrii grupului de Acțiune Catolică de care sunt responsabili.

La prânz, ne-am strâns cu toții în capelă unde am participat la celebrarea sfintei Liturghii, mulțumindu-i lui Dumnezeu că rămâne mereu în mijlocul nostru și ne inspiră în a face alegerile corecte în drumul nostru spre o viață trăită sub principiile unui creștin demn.

Programul de după-amiază a fost constituit din trei ateliere de lucru, care dezvoltau tematici generale aprofundate în ceea ce privește apartenența la Acțiunea Catolică. La atelierul de Identitate, s-a discutat îndeosebi despre misiunea și rolul nostru ca și membri ai Acțiunii Catolice. La atelierul despre Adeziune, au fost dezbătute neclaritățile legate de procesul depunerii adeziunii la Acțiunea Catolică și despre ce înseamnă, de fapt, a depune adeziunea la Acțiunea Catolică. La cel de-al treilea atelier, cel despre Coeziunea grupului, participanții au putut dezbate, testa și înțelege importanța încrederii.

Seara s-a încheiat cu un moment de rugăciune, prin care am deschis și postul Adventului, am aprins prima lumânare din coroana de Advent, iar apoi am adorat preasfântul sacrament expus în capela centrului din Traian.

În cea de-a treia zi, duminică, am formulat concluziile acestui curs în ceea ce privește învățăturile cu care președinții parohiali se întorc acasă. S-au clarificat ultimele aspecte iar participanții au fost încurajați să împărtășească și celor de acasă fructele pe care le-au cules la acest curs de formare. De asemenea, remarcându-se de-a lungul acestor zile, fiecare dintre ei a primit câte o diplomă personalizată, care să le aducă aminte cu drag de zilele petrecute la Traian.

Participarea la sfânta Liturghie a fost de această dată alături de comunitatea din Traian, răspunzând cu deschidere invitației părintelui de acolo, Eduard Patrașcu. Cu atât mai mult ne-am bucurat să participăm la sfânta Jertfă alături de ei, pentru că a avut loc și sfințirea ministranților din biserica de acolo, și am simțit fiecare în suflet sărbătoarea lor. La predică, părintele ne-a vorbit despre timpul folosit cu har. Ne-a îndemnat pe toți să facem din acest post o perioadă în care să reflectăm asupra a ceea ce suntem și a ceea ce facem, în care să conștientizăm că toate sunt daruri venite de sus, că Fiul lui Dumnezeu care va veni nu este altceva decât o prezență care ajută și pentru care trebuie să ne pregătim atent sufletele.

După prânz, participanții au pornit spre comunitățile lor, cu hotărârea să facă din misiunea lor de membri în Acțiunea Catolică una demnă, care să fie un exemplu pentru cei din jurul lor și care, mai presus decât orice, să strălucească și să fie o bucurie pentru Tatăl Ceresc.

Raluca Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: AC: "Să strălucească lumina voastră!" - curs de formare pentru președinții parohiali (29 noiembrie - 1 decembrie)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat