Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sora Georgina Cmeci

La 27 decembrie 2013 a fost chemată la Domnul sora Georgina Cmeci, după o boală îndelungată, trăită în spirit de credință. Liturghia de înmormântare a fost celebrată la 29 decembrie 2013, la biserica din Izvoare, Bacău.

Sora Georgina Cmeci s-a născut în anul 1924, în localitatea Bucium, județul Bihor, într-o familie cu patru copii.

În anul 1939 a intrat în mănăstirea Surorilor Oblate Asumpționiste de la Beiuș, județul Bihor.

Parcurgând etapele prevăzute pentru viața religioasă: aspirandat, postulandat, noviciat, pronunță primele voturi de ascultare, sărăcie și castitate în Congregația Oblatelor.

După primele voturi este trimisă în misiune, în localitatea Tomnatec, județul Timiș, pentru a se ocupa de educația copiilor din grădiniță și din școala primară, apoi i se încredințează o altă misiune, la Spitalul "Assomption" din București, care aparținea congregației, astăzi fiind Spitalul "Panduri" din București.

În anul 1948 când a venit comunismul la conducerea țării și mănăstirile au fost desființate, iar proprietățile lor naționalizate, majoritatea surorilor au fost trimise în familie. Datorită faptului că nu era personal calificat pentru a prelua lucrul făcut de surori în spital, iar medicii doreau să lucreze cu surorile, deoarece ele erau devotate îngrijirii bolnavilor, autoritățile comuniste au permis surorilor să rămână în spital. Sora Georgina, împreuna cu alte surori, a rămas să lucreze și să locuiască în cadrul spitalului, până ce toate au primit ordin să elibereze camerele din spital. Împreuna cu alte două surori au închiriat un apartament în care au locuit și au dus o viață religioasă, atât cât s-a putut, continuând să lucreze în spital, bine știind și simțind că sunt supravegheate de securitate.

Sora Georgina și-a dedicat toată viața sprijinirii și ajutorării celor bolnavi și nevoiași, în care vedea chipul lui Isus Cristos. Atât cei din spital, cât și cei din cartier sau credincioșii de la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din București de care aparținea, apelau la ea când aveau nevoie de injecții sau alte tratamente.

Ajunsă la vârsta pensionării, sora Georgina a continuat să țină o mână întinsă, cerșind de la cei ce aveau posibilități, dând cu cealaltă mână celor nevoiași, cărora încerca să le vină în ajutor.

În anul 2001, căzând pe gheață, și-a fracturat femurul. A stat nouă luni internată in spital. De atunci nu a mai putut merge niciodată pe picioare.

În anul 2002 a venit la mănăstirea din Izvoare, unde surorile au îngrijit-o cu dăruire și devotament.

Sora Georgina a fost un model de persoană consacrată. Chiar dacă nu putea participa fizic la rugăciunea comunității, era unită în spirit cu surorile din capelă. Era găsită mereu cu cartea de rugăciuni sau cu rozariul în mâini. A fost o soră căreia nu i-a lipsit zâmbetul de pe buze. Deși se vedea că suferă, nu s-a plâns niciodată. Așa cum a trăit toată viața, așa a trăit și anii de suferință fizică: cu gândul la alții pe care îi considera că suferă mai mult decât ea. A murit la 27 decembrie 2013.

Dumnezeu să îi ierte tot ce a greșit în viață și să îi dea odihna veșnică alături de îngerii și de sfinții săi în patria cerească!

Sr. Elisabeta Balint


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat