Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (29 decembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această primă duminică după Crăciun, liturgia ne invită să celebrăm sărbătoarea Sfintei Familii din Nazaret. De fapt, fiecare presepiu ni-l arată pe Isus împreună cu sfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif, în peștera din Betleem. Dumnezeu a voit să se nască într-o familie umană, a voit să aibă o mamă și un tată, ca și noi.

Și astăzi evanghelia ne prezintă sfânta familie pe calea dureroasă a exilului, în căutare de refugiu în Egipt. Iosif, Maria și Isus experimentează condiția dramatică a exilaților, marcată de frică, nesiguranță, necazuri (cf. Mt 2,13-15.19-23). Din păcate, în zilele noastre, milioane de familii pot să se recunoască în această realitate tristă. Aproape în fiecare zi televiziunea și ziarele dau știri despre exilați care fug de foamete, de război, de alte pericole grave, în căutarea siguranței și a unei vieți demne pentru ei și pentru familiile lor.

În ținuturi îndepărtate, și atunci când găsesc de muncă, nu întotdeauna exilații și imigrații întâlnesc primire adevărată, respect, apreciere a valorilor pe care le poartă. Așteptările lor legitime se ciocnesc cu situații complexe și dificultăți care par uneori de nedepășit. De aceea, în timp ce ne îndreptăm privirea spre sfânta familie din Nazaret în momentul în care este constrânsă să devină exilată, ne gândim la drama acelor migranți și refugiați care sunt victime ale refuzului și exploatării, care sunt victime ale traficului de persoane și de muncă sclavă. Dar ne gândim și la ceilalți "exilați": eu i-aș numi "exilați ascunși", acei exilați care pot să existe chiar în interiorul familiilor: de exemplu, bătrânii, care uneori sunt tratați ca prezențe care deranjează. De multe ori mă gândesc că un semn pentru a ști cum merge o familie este a vedea cum sunt tratați în ea copiii și bătrânii.

Isus a voit să aparțină unei familii care a experimentat aceste dificultăți, pentru ca nimeni să nu se simtă exclus de la apropierea iubitoare a lui Dumnezeu. Fuga în Egipt din cauza amenințărilor lui Irod ne arată că Dumnezeu este acolo unde omul este în pericol, acolo unde omul suferă, acolo unde fuge, unde experimentează refuzul și abandonarea; dar Dumnezeu este și acolo unde omul visează, speră să se întoarcă în patrie în libertate, proiectează și alege pentru viața și demnitatea sa și a celor din familia sa.

Astăzi privirea noastră îndreptată spre sfânta familie se lasă atrasă și de simplitatea vieții pe care o duce la Nazaret. Este un exemplu care face așa de mult bine familiilor noastre, le ajută să devină tot mai mult comunități de iubire și de reconciliere, în care se experimentează duioșia, ajutorul reciproc, iertarea reciprocă. Să ne amintim de cele trei cuvinte-cheie pentru a trăi în pace și bucurie în familie: te rog, mulțumesc, scuze. Când într-o familie membri nu sunt dominanți și cer "te rog", când într-o familie membrii nu sunt egoiști și învață să spună "mulțumesc" și când într-o familie unul își dă seama că a făcut un lucru urât și știe să ceară "scuze", în familia aceea este pace și este bucurie. Să ne amintim de aceste trei cuvinte. Dar putem să le repetăm cu toții împreună: te rog, mulțumesc, scuze.

[Toți: te rog, mulțumesc, scuze!]

Aș vrea să încurajez familiile să conștientizeze și importanța pe care o au în Biserică și în societate. De fapt, vestirea evangheliei trece înainte de toate prin familii pentru a ajunge apoi în diferitele locuri ale vieții zilnice.

Să o invocăm cu fervoare pe Maria Preasfântă, Mama lui Isus și Mama noastră, și pe sfântul Iosif, soțul ei. Să le cerem lor să lumineze, să întărească, să conducă fiecare familie din lume, pentru ca să poată împlini cu demnitate și seninătate misiunea pe care Dumnezeu i-a încredințat-o.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Următorul Consistoriu și următorul Sinod al Episcopilor vor trata tema familiei și faza pregătitoare deja a început de mult timp. Pentru aceasta astăzi, în sărbătoarea Sfintei Familii, doresc să încredințez lui Isus, Maria și Iosif această lucrare sinodală, rugându-mă pentru familiile din toată lumea. Vă invit să vă uniți spiritual cu mine în rugăciunea pe care acum o recit:

Rugăciune către Sfânta Familie

Isuse, Marie și Iosife,
în voi contemplăm
strălucirea iubirii adevărate,
spre voi ne îndreptăm cu încredere.

Sfântă familie din Nazaret,
fă și familiile noastre
locuri de comuniune și cenacole de rugăciune,
autentice școli ale evangheliei
și mici Biserici familiale.

Sfântă familie din Nazaret,
niciodată să nu se mai experimenteze în familii
violența, închiderea și dezbinarea:
oricine a fost rănit sau scandalizat
să cunoască în curând mângâiere și vindecare.

Sfântă familie din Nazaret,
următorul Sinod al Episcopilor
să poată retrezi în toți conștiința
caracterului sacru și inviolabil al familiei,
frumusețea sa în proiectul lui Dumnezeu.

Isuse, Marie și Iosife,
ascultați, împliniți rugăciunea noastră. Amin.

Adresez un salut special credincioșilor care sunt în legătură cu noi de la Nazaret, bazilica Bunei Vestiri, unde a mers secretarul general al Sinodului Episcopilor; de la Barcelona, bazilica Sagrada Familia, unde a mers președintele Consiliului Pontifical pentru Familie; de la Loreto, bazilica sanctuar al Sfintei Case. Și îl extind la cei adunați în diferite părți ale lumii pentru alte celebrări care au ca protagoniste familiile, ca aceea din Madrid.

În sfârșit, salut cu afect pe toți pelerinii prezenți aici, în special familiile! Știu că sunt aici familiile din comunitatea românilor din Roma. Îi salut pe tinerii din Mișcarea Focolarinilor, care provin din diferite țări, și pe toți ceilalți tineri, între care grupurile din diecezele de Milano, Como, Lodi, Padova, Vicenza și Concordia-Pordenone. Îi salut pe copiii din Curno și Calcinate împreună cu cateheții; pe credincioșii din Salcedo, Carzago Riviera, San Giovanni in Persiceto și Modica.

Vouă tuturor vă doresc o frumoasă sărbătoare a Sfintei Familii, o frumoasă și fericită duminică și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat