Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Papa Francisc a pus în mișcare Biserica"

Părintele Federico Lombardi nu are îndoieli: anul 2013 a fost un an extraordinar și a fost marcat de renunțarea papei Benedict al XVI-lea. Mai mult, directorul Sălii de Presă Vaticane și al Radio Vatican este convins că această alegere "va continua să marcheze și următoarele epoci ale Bisericii".

De fapt, într-un interviu acordat ieri postului de radio vatican, părintele Lombardi a definit decizia pontifului emerit "o deschidere a unui drum, spunem a unei posibilități, care, așa cum bine spunea Benedict, chiar în motivația sa la renunțare, este legată și de timpurile pe care noi le trăim". "Cu mare luciditate și cu mare umilință", Jospeh Ratzinger a voit să dea Bisericii posibilitatea unui conducător "cu vigoare reînnoită".

Trasând un bilan? al primelor nouă luni ale papei Francisc, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun crede că succesorul lui Benedict al XVI-lea a răspuns "la o așteptare profundă permanentă a întregii omeniri", adică "aceea a nevoii, a dorinței de iubire a omenirii, de iertare, de un raport sincer, apropiat, care să fie de întărire și de încurajare".

Papa Francisc, a spus Lombardi, "a atins coardele cele mai profunde ale sensibilității și personalității umane în general", concentrând "vestirea pe iubirea lui Dumnezeu, pe milostivirea sa, pe apropierea sa de toți, pe dorința sa de bine și de mântuire pentru toate creaturile sale".

Apoi, vorbind despre așteptările pentru noul an, părintele Lombardi consideră că trebuie "așteptat și sperat ca acest mare impuls de reînnoire, de eficacitate a vestirii mesajului creștin esențial, pe care papa Francisc l-a realizat, să se poată răspândi în Biserică". Este vorba, a spus el, despre "o răspândire în valuri", care "trebuie să devină într-adevăr un pic stilul cu care Biserica vestește".

Cât privește "modificările structurale fatidice", Lombardi a amintit că pentru papa Francisc reformă înseamnă în primul rând "a face instrumentele și structurile mai adaptate la misiunea Bisericii", care este vestirea evangheliei "până la frontierele acestei lumi, în periferii, despre care el vorbește atât de mult, în raport cu săracii, cu persoanele care au mai mare nevoie de apropierea iubirii Domnului și de mărturia lui Dumnezeu".

Numai după acest "primum" vin reformele "despre care se vorbește așa de mult". "Acest lucru este în mișcare", a spus Lombardi, amintind că papa Francisc a pus în mișcare diferite instrumente pentru a face mai transparentă și eficace mărturia structurilor, și a celor vaticane.

Părintele Lombardi a vorbit și despre "sintonia foarte profundă dintre spiritualitatea papei și modul său de a conduce Biserica și spiritualitatea ignațiană". Conform directorului Sălii de Presă, acest mod de a fi fiu al sfântului Ignațiu de Loyola se exprimă mai ales "în sensul de a fi în mișcare, în a căuta și a găsi în fiecare zi voința lui Dumnezeu, pentru a-l sluji mai bine și pentru a realiza ceea ce iezuiții numeau mai marea sa glorie".

"Papa Francisc, efectiv, cu mare forță, a pus în mișcare Biserica și a pus-o în mișcare cu exemplul său, angajarea sa și chiar cu atâtea mesaje și inițiative", a explicat Lombardi.

"Am intrat într-o situație în care Biserica este pusă în mișcare. Nu sunt prezentate obiective precise, imagini precise ale modului în care va trebui să fie organizată Biserica mâine pentru a ajunge la acest obiectiv", a continuat purtătorul de cuvânt vatican.

"Trebuie să pornim la drum, trebuie să ne convertim, trebuie să primim surprizele pe care Dumnezeu ni le face în viața noastră și să înțelegem unde ne cheamă", a spus el la sfârșitul interviului.

(După Zenit, 28 decembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat