Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fer. Vladimir Ghika: 140 de ani de la naștere

S-au împlinit în ziua de Crăciun 140 de ani de la nașterea lui Vladimir Ghika, ridicat la cinstea altarelor la 31 august 2013 la București, la Liturghia prezidată de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. În afară de faptul că TVR Iași, duminică, 29 decembrie 2013, va transmite o ediție "Mons. Vladimir Ghika, preot, prinț și martir", ne întrebăm care este legătura lui Vladimir Ghika cu Moldova.

Deși a activat mai mult în Arhidieceza de București și în străinătate, Vladimir Ghika a avut legături și cu Moldova. Nu numai prin faptul că se trăgea dintr-o familie care a dat Moldovei mai mulți domnitori, dar și prin faptul că avea un domeniu la Bozieni, lângă Roman, unde venea dese ori.

Dintr-un articol al Mons. Anton Gabor, directorul "Presei Bune", aflăm că Vladimir Ghika a fost în catedrala din Iași în anul 1904.

În Arhiva Episcopiei de Iași (AERCIS, dosar 2/1924, f. 369) se păstrează un răspuns dat de ep. Al. Cisar la 19 iulie 1924 pr. Vladimir Ghika la Bozieni: "Cucernice Părinte, Scrisoarea C.V. mi-a ajuns de-abia de scurt timp, deoarece am fost în turneu pastoral prin Basarabia și în județul Fălciu. Mă bucură mult zelul C.V. și interesul ce-l purtați pentru enoriașii Eparhiei de Iași; sunt convins că atențiunea ce o arătați pentru dânșii va impresiona pe toți și va ridica mult prestigiul Bisericii Catolice. Relativ la cerea C.V. exprimată în scrisoarea din 17.VI.1924 vă dau bucuros jurisdicțiunea pentru predici, spovezi, servicii divine, funcțiuni bisericești etc. pe care le puteți îndeplini cu consimțământul și încunoștiințarea prealabilă a parohului respectiv în tot cuprinsul Eparhiei Catolice de Iași, adică în teritoriul Moldovei cât și al Basarabiei, cât timp veți binevoi a sta pe la noi. Vă exprim totodată și mulțumirea mea pentru ajutorul pe care ni-l dați, căci știți C.V. prea bine cât de puțini suntem și câtă muncă ar fi de făcut. Bine ați venit de aceea la noi și sper că pastorația voluntară și amabilă să vă aducă multă mângâiere sufletească pe lângă răsplata de sus. Primiți salutare și binecuvântare în Domnul Isus!"

Mons. Anton Gabor l-a vizitat pe Mons. Ghika la Bozieni în august 1934. În Almanahul "Presa Bună" 1935 (p. 81-84), Mons. Gabor scrie despre această vizită. A stat acolo la Bozini trei zile. Apoi Vladimir Ghika a venit la Iași fiind primit de ep. Mihai Robu, după care a plecat în Basarabia. Redăm mai jos articolul, precum și o scurtă biografie a prințului martir.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mons. Vladimir I. Ghika
pronotar apostolic

Aflând printr-o întâmplare fericită, că la Bozieni, jud. Roman, a sosit nu de mult Mons. Vl. I. Ghika, am ținut cu orice preț să mă întâlnesc cu dânsul. Era la începutul lunii august.

Am plecat îndată la Bozieni, la moșia sa, unde am fost primit foarte bine și în chip foarte amical atât de domnul ministru Dimitrie I. Ghika cât și de doamna, soția domnului ministru și în chip deosebit de Mons. Vladimir Ghika.

Timp de 3 zile am putut sta de vorbă despre cele mai diferite lucruri, iar apoi Mons. Ghika s-a hotărât să vină la Iași spre a face o vizită Ex. S. Mons. Mihai Robu și a merge și în Basarabia, unde nu fusese încă după unirea Basarabiei la patria mumă.

Articolul publicat în "Farul nou" No. 16 și 17 mi-au reînprospătat unele amintiri din trecut.

Ca seminarist îl admiram pe acest fiu de principe, stând în genunchi pe lespedea de marmoră din catedrala de Iași; era cam prin anul 1904. Nu de mult trecuse la catolicism, studia teologia ca să devină preot; dar respectul față de mama l-a făcut să amâie aceată hotărâre.

Mons. Ghika a adus în România Maicile de Caritate din București, voind să muncească în cartierele mărginașe ale acestui oraș pentru ajutorarea săracilor. Providența l-a voit însă în altă parte. Unele împrejurări externe au dat prilej la aceasta, dar trebuie să le socotim tot spre binele scumpei noastre țări.

Stabilindu-se la Paris, sau stând un timp oarecare cu fratele său la Roma, a putut câștiga tot mai multe simpatii pentru țara noastră.

Ceea ce l-a făcut renumit, a fost munca depusă în unul din cele mai părăsite cartiere ale Parisului "Villejuif".

Ziarul "Farul nou" publică un articol tradus din "Orientations" asupra activității sale în această parte a orașului Paris.

Ar fi foarte instructiv pentru toți, de am putea da în întregime acest articol spre edificarea cetitorilor noștri. Nădăjduim că nu după multă vreme vom putea căpăta de la însuș Mons. Ghika o schiță a vieții sale, ca îndrumare și încurajare puternică de a îmbrățișa credința catolică.

Se vor fi întrebând unii, pentruce dânsul nu a rămas în țară, ca să muncească spre binele ei sufletesc. Le răspund că acum vom ști cu toții să-i prețuim mai mult activitatea, după ce în străinătate ne-a făcut atâta cinste.

În acest loc publicăm câteva fotografii ale acestui mare prelat papal, pe care le-am primit de la doamna ministru, cumnata sa, iar două din ele sunt fotografii originale ale Presei Bune.

Îmi exprim nădejdea, că Mons. Vladimir Ghica va petrece vreme mai îndelungată în țară, ca să poată contribui cu personalitatea și experiența sa la pregătirea unirii în credință a tuturor românilor.

A.G.
(Almanahul "Presa Bună" 1935, p. 81-84)

*

Biografie

S-a născut la 25 decembrie 1873 la Constantinopol (astăzi Istanbul - Turcia), fiind nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vodă (1849-1856), fiul lui Ioan Ghika (general de divizie, ministru plenipotențiar) și al Alexandrinei Moret de Blaremberg (descendentă din Henric al IV-lea, regele Franței). A avut patru frați și o soră: Grigore (a murit la o vârstă fragedă), Alexandru, Gheorghe și Ella (morți și ei de tineri) și Dimitrie (1875-1967).

A fost botezat și miruit ortodox, mama sa fiind o credincioasă foarte atașată de Biserica Ortodoxă, tatăl său fiind în acea perioadă ministru plenipotențiar al României în Turcia.

În anul 1878 este trimis la școală în Franța, la Toulouse, și va fi lăsat în grija unei familii protestante în ceea ce privește educația și practica religioasă, deoarece în zonă nu exista nici o biserică ortodoxă. În anul 1895 va urma la Paris Facultatea de Științe Politice. În paralel va frecventa cursuri de medicină, botanică, artă, litere, filozofie, istorie și drept.

Se întoarce în România, din cauza anghinei pectorale, unde își va continua studiile până în anul 1898, când merge la Roma pentru a urma Facultatea de Filozofie-Teologie a dominicanilor, "Angelicum". În anul 1902, după un misterios discernământ, pentru a fi "și mai ortodox", face profesiunea de credință catolică, spre stupoarea mamei sale care rămâne până la moarte contrară deciziei fiului.

Dorea să devină preot sau călugăr, însă papa Pius al X-lea l-a sfătuit să renunțe la idee, măcar pentru o perioadă, și să se dedice apostolatului ca laic. Și-a desfășurat activitatea extraordinară în toată lumea, la București, Roma, Paris, Congo, Tokyo, Sidney, Buenos Aires...

Întors în țară, se dedică operelor de caritate și deschide primul dispensar gratuit "Bethleem Mariae" la București, pune bazele marelui spital și sanatoriu "Sfântul Vincențiu de Paul", înființând astfel primul spital gratuit din România și prima ambulanță.

Participă la serviciile sanitare în războiul balcanic din 1913 și se dedică fără frică îngrijirii bolnavilor de holeră la Zimnicea. În timpul Primului Război Mondial s-a ocupat de misiuni diplomatice, de victimele cutremurului de la Avezzano, de tuberculoșii din ospiciul din Roma, de răniții de război.

La 7 octombrie 1923 este sfințit preot la Paris de cardinalul Dubois, arhiepiscopul locului; își va desfășura ministerul sacerdotal în Franța până în 1939. Obține privilegiul de a celebra în cele două rituri.

I se încredințează o parohie într-o mahala sărăcăcioasă și periculoasă a Parisului, Villejuif, unde se dăruiește schimbând din temelii spiritul cartierului. În anul 1930, când se îmbolnăvește, se retrage și este numit rectorul Bisericii Străinilor din Paris.

În anul 1924 întemeiază o societate auxiliară de misiuni, Opera Fraților și Surorilor "Sfântul Ioan" și cumpără o clădire, dezafectată în acest scop, a unei foste închisori pentru femei (fusese cândva mănăstire); din motive financiare se va vinde și membrii se vor dispersa.

La 13 mai 1931 este numit de papa protonotar apostolic.

La 3 august 1939 se întoarce în România, unde îl surprinde Cel de-al Doilea Război Mondial. Refuză să părăsească România, pentru a fi alături de săraci și bolnavi.

După venirea la putere a comuniștilor, refuză, de asemenea, să plece cu trenul regal pentru aceleași motive. Este arestat la 18 noiembrie 1952 sub acuzația de "înaltă trădare" și întemnițat la Jilava, unde este amenințat, bătut până la sânge și torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar la 16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus.

A fost un promotor în multe domenii, activitatea sa depășind granițele confesionale și spiritul timpului, fiind un adevărat precursor al ecumenismului.

Vezi și "Episcopi în vizită la Bozieni":
http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20130937


 

lecturi: 91.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat