Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Horlești: Misiuni populare

În perioada 19-22 decembrie 2013, în Parohia "Trupul și sângele Domnului" din Horlești au avut loc misiunile populare, fiind privite ca un timp de pregătire ce anticipă solemnitatea Nașterii Domnului. Tema generală a acestor misiuni a fost: "Reconstruiește vasul și fă din casa ta un colț de paradis", o temă care a animat în permanență toate momentele liturgice, în special cuvântul de zidire rostit de părintele predicator Cornel Cadar.

După ce s-a reamintit ce sunt misiunile și faptul că ele trebuie privite ca momente de har, de binecuvântare, în care Dumnezeu coboară spre om, iar sufletul trebuie să fie alimentat de rugăciune, părintele a contextualizat tema generală în viața creștinului. Vasul pe care noi trebuie să îl reconstruim este însăși viața noastră, care de multe ori este "izbită, strivită" și făcută țăndări de păcatul ce strică imaginea de fiu al lui Dumnezeu. Omului îi este mai ușor să critice să privească la greșelile celuilalt decât să se privească pe sine și astfel să își descopere propriile lipsuri pentru a se corecta. Totodată părintele a oferit și câteva soluții pentru a veni în ajutorul omului dezorientat de lipsurile sale.

Viața noastră are nevoie de acele elemente care aduc un echilibru între trup și suflet. Aceste elemente sunt: convertirea, credința, rugăciunea, iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele. 1.

1. Convertirea, trebuie privită ca o trecere de la ceva la altceva, de la cineva la altcineva. Fiecare persoană are nevoie de această convertire, de această trecere de la omul vechi, păcătos, la omul nou, care este îmbrăcat în Cristos. Îndepărtarea păcatului din viața cotidiană, "învingerea ispitelor" este mărturia pe care omul o poate da prin faptul că vrea să îl urmeze pe Dumnezeu. 2.

2. Credința poate reface vasul, viața noastră, abia atunci când omul se recunoaște pe sine și știe care îi sunt limitele. O responsabilitate gravă o au părinții care sunt obligații de a transmite credința copiilor cărora astăzi le lipsesc modele de urmat în viață. Un astfel de model este episcopul Anton Durcovici care datorită credinței sale a suferit persecuții în închisoarea de la Sighet având să moară în anul 1951 ca un adevărat martir. 3.

3. Rugăciunea ajută în adunarea tuturor "cioburilor" ce alcătuiesc vasul, viața distrusă de păcat. Din rugăciune este alimentată credința și la rândul ei credința se hrănește din rugăciune. Astfel ea devine hrană pentru drum. Isus este cel care se roagă Tatălui pentru noi "Tată, iartă-i căci nu știu ce fac..." (Lc 23,34). Regele Cristos vine printre noi pentru a ne răscumpăra, vrea să ne mântuiască, iar noi trebuie să îi mulțumim prin rugăciune. 4.

4. Iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele (Mc 12, 28-31). Este răspunsul pe care îl dă Isus în momentul când este întrebat de unul dintre cărturari cu privire la cea mai mare poruncă. Această poruncă se adeverește pentru unii oameni care au uitat de aproapele și au preocupări numai de sine, de binele propriu. Părintele a făcut trimitere la felul în care este trăită această poruncă în mijlocul familiei, deoarece "sunt părinți care pot crește mai mulți copii, dar sunt copii care nu pot crește doi părinți". Simplul gest de a deschide ușa unui bolnav, unor părinți neajutorați datorită vârstei, de a le oferi atenția cuvenită, ajută omul de a se asemăna cu imaginea ucenicului care slujește.

Fiecare element din cele amintite mai sus ne ajută să refacem "vasul" , să reconstruim viața divină atât în propria familie, cât mai ales în societate.

Zile de misiuni au fost o binecuvântare pentru comunitatea din Horlești, întrucât majoritatea credincioșilor au înțeles menirea și importanța acestor misiuni, dând dovadă de aceasta prin participarea numeroasă de la sfânta liturghie și sacramentul spovezii.

Un motiv în plus de bucurie a fost Liturghia de încheierea a acestor misiuni unde am avut în mijlocul nostru pe păstorul diecezei, episcopul Petru Gherghel, care a mulțumit comunității pentru răspunsul dat chemării de a fi mai aproape de Dumnezeu și de Biserică.

Pr. Florin-Ionuț Lucaci

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-22 decembrie: Horlești: Misiuni populare


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat