Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Crăciunul copiilor de la Grădinița "Sfânta Ana"

Bucuria și fericirea au fost sentimentele care au inundat sufletele a 74 de copii acum în apropierea Crăciunului, copii care sunt înscriși și frecventează Grădinița "Sfânta Ana" din Săbăoani. Ajunși aproape la sfârșitul Adventului, timp în care nu am ezitat să aprofundăm după posibilitățile lor de înțelegere adevărata semnificație a Crăciunului, am decis ca la finalul parcursului nostru să demonstrăm și altora ce am învățat și să arătăm cât este de plăcut să cântăm împreună: "Voi ceruri vă-ndurați!" sau "Hai la iesle la Isus!" și nu doar "Moș Crăciun cu plete dalbe". De aceea, în fața unei audiențe numeroase, copiii ajutați și îndrumați de educatoare au prezentat cu mare succes în ziua de vineri, 20 decembrie 2013, programul artistic intitulat: "Poveste de Crăciun".

Pentru aproximativ 2 ore am fost cu toții - copii, surori, educatoare și părinți cu gândul și inima în Betleem. Am primit împreună cu Sfânta Fecioară Maria vestea minunată a Îngerului Gabriel care ne-a șoptit suav că Isus va coborî pe pământ. Am trăit aceleași emoții cu sfântul Iosif care se afla neputincios în fața unor fapte pe care a trebuit să le creadă înainte de a le cerceta. Am pornit împreună cu Iosif în căutarea unui loc unde Maria să îl poată naște pe Isus și deși am bătut din poartă în poartă sceneta ne-a condus tot la ieslea sărăcăcioasă. Bucuria noastră a fost mare aflând însă că deși era săracă ieslea era totuși curată și caldă. Ce mai conta apoi dacă era iesle sau palat atâta timp cât Isus după ce s-a născut a reușit să trezească întreaga omenire. Am aflat apoi tot în cadrul scenetei că nu doar pe pământ a fost bucurie ci mai ales în cer. Și fiindcă bucuria îngerilor din cer era foarte mare și pentru că se auzea până pe pământ cântul lor minunat, ne-am unit și noi cu ei cântând astfel împreună "Astăzi s-a născut Cristos!"

Copiii au reușit apoi prin rolurile prezentate să ne arate categoriile preferate de Isus care au meritat să afle primele de nașterea sa. Am avut astfel printre noi prezenți păstorașii care aflând de la înger vestea minunată a nașterii lui Isus au plecat în grabă la iesle pentru a i se închina Pruncului divin. Nu a durat însă mult și după intonarea cântecului "Steaua sus răsare" și-au făcut simțită prezența și magii din Orient, regi bogați și ocupați care au știut însă să își abandoneze propriile regate pentru o perioadă de timp și să îi dedice lui Isus câteva momente din viața lor pe lângă darurile prețioase pe care le-au adus cu ei.

Sceneta s-a încheiat cu un dans al îngerașilor care a umplut sufletele tuturor celor prezenți de bucurie. Copiii au reușit astfel să ne prezinte povestea cea mai adevărată care s-a spus vreodată oamenilor din toate timpurile și nu o poveste cu "A fost odată...".

După sceneta nașterii lui Isus programul nostru a continuat cu alte poezii, cântece și dansuri prezentate de copii în fața părinților dar și a lui Moș Crăciun care a ajuns în cele din urmă în grădinița noastră aducând alte motive de bucurie copiilor.

Știind că în perioadă care se apropie există obiceiul de a se merge la colindat și la urat am încercat și noi să păstrăm aceste frumoase tradiții și în încheierea întregului nostru program am prezentat atât părinților cât și lui Moș Crăciun câteva urături și colinde. Și au urat copiii așa cum se cuvine, trai bun și sănătate în anul care vine.

Părinții prezenți au fost foarte încântați de toată prestația copiilor lor și i-au răsplătit cu multe aplauze. Nu au fost actori cu multă experiență sau profesioniști dar au reușit să umple sufletele tuturor celor prezenți de emoții și bucurie.

Sperăm că am reușit prin ceea ce am prezentat să transmitem tuturor că sărbătoarea Crăciunului trebuie mai întâi să ne pregătească inimile pentru a-l primi pe Isus și nu numai brațele pentru a primi cadouri, că a fi bun nu este doar o practică de Crăciun ci un fel de a fi al nostru permanent, că principalul sărbătorit la Crăciun este Isus și nu Moș Crăciun. Iar dacă am înțeles bine toate acestea ne va fi mai ușor să căutăm Crăciunul în inimă pentru că nu îl vom găsi niciodată sub bradul împodobit și în același timp vom putea exclama și noi asemenea copii: A sosit Crăciunul, o ce bucurie!

Tu ne-aduci, Isuse, har și veselie!

Ce frumos e bradul, ce frumos e tot!

Este bucurie acum peste tot.

Sărbători binecuvântate tuturor!

Prof. Daniela Andrieș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 decembrie: Săbăoani: Crăciunul copiilor de la Grădinița "Sfânta Ana"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat