Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concert de colinde susținut de Corul Institutului Teologic

Corul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a susținut concertul de colinde în capela Institutului, sâmbătă, 21 decembrie 2013, ora 18.00. Concertul a fost susținut și în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", duminică, 22 decembrie 2013, la ora 19.00.

Ediția din acest an, în care se împlinesc 30 de ani a concertelor de Crăciun ale Corului Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a fost prezentată de studentul teolog Alexandru Percu. Corul a fost pregătit sub conducerea pr. Eduard Soare, vicerector al Institutului Teologic din Iași. Programul de colinde a cuprins melodii preluate din repertoriul național și internațional care au dorit să ne facă contemporani cu sfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif, care îl primesc pe cel de veacuri mult dorit, pe Mesia. Acompaniamentul corului la orgă a fost realizat de studentul Ștefan Tamaș, soliști fiind Paul Vîrgă, Gabriel Balint și Ovidiu Bejenaru.

Programul concertului a cuprins următoarele colinde:

  • Închinarea păstorilor (V. Popovici)

  • Veni, veni Emanuel (melodie gregoriană)

  • Come, O Thou King of Kings (Anonim)

  • Adeste Fideles (J.F. wade)

  • Domnuleț și domn din cer (Gh. Cucu)

  • A la nanita nana (melodie spaniolă)

  • The first Nowell (tradițional)

  • Nouă azi ne-a răsărit (D.G. Chiriac)

  • Mare minune (Gh. Cucu)

  • Somnul lui Isus (F.A. Gevaert)

  • Doarme-n ieslele sărace (pr. C. Tocănel)

  • Dormi, Isuse, Prunc divin (I.D. Chirescu)

  • Les anges dans nos campagne (melodie franceză)

  • O, sfântă noapte (L.H. Redner)

  • O, ce veste minunată (D.G. Chiriac)

  • Isus (A. Adam).

Ca să descoperim esența Crăciunului, trebuie mai întâi să ne întrebăm de ce oare este nevoie de un timp special pentru speranță, de ce este greu să visăm și să căutăm miracolul pe tot parcursul anului. Într-o lume în care bunătatea de Crăciun riscă să devină o consolare amăgitoare pentru lipsa de speranță și altruism din tot restul anului, nașterea lui Isus aduce cu sine tabloul unei lumi complet diferite.

În culori simple, în tușe clare, în mesaje ușor de descifrat, nașterea lui Isus nu vorbește despre magie sau miracol, ci despre o altă lume. O lume în care liniștea, credința, sensul și consecvența sunt dimensiunile unei schimbări permanentizate.

Esența Crăciunului are de-a face cu liniștea. Într-o lume agitată, e nevoie de liniștea nopții din Bethleem, de liniștea din sufletul celor știu să aștepte. "Dacă aș putea prescrie un singur remediu pentru toate bolile lumii moderne, aș prescrie liniștea. Chiar cuvântul lui Dumnezeu dacă ar fi proclamat, nu l-ar auzi nimeni; este prea mult zgomot. De aceea, faceți liniște" (Kierkegaard).

Esența Crăciunului are de-a face cu credința. O demonstrează păstorii de pe dealurile Bethleemului. Oameni simpli, muncitori, cinstiți, care stau sub cerul liber și veghează în puterea nopții. Păstorii sunt oameni care îi pot auzi pe îngeri și care nu-și găsesc rațiuni pentru a întârzia să acționeze. Convingerile sfinte (Cristos), schimbă lumea. Nu pentru moment, ci în profunzime. Credința nu are de-a face doar cu un timp anume al anului.

Esența Crăciunului are de-a face cu sensul. Magii au ceva de spus despre sens. "Magii au mers să i se închine la fel ca păstorii. De aceea sunt înțelepți" - spunea teologul Peter Kreeft. Nu pentru că au știut să-l găsească, ci pentru că au știut finalul, nu pentru că și-au ridicat capul spre stele, ci pentru că și-au plecat genunchiul înaintea Pruncului.

În scrisoarea adresată de episcopul Petru Gherghel cu ocazia sărbătorilor de iarnă spune: Sărbătorirea misterului Crăciunului reprezintă pentru toți creștinii și pentru familiile noastre momentul celei mai mari bucurii și a celei mai binecuvântate speranțe că cel care a venit pe pământ într-o familie dintr-o fecioară și mamă și s-a făcut om va revărsa și astăzi adevărată lumină peste întreaga omenire ca să descopere și să redescopere că viitorul societății, al prosperității și al bucuriei adevărate depinde de rolul și misiunea familiei prin care oamenii ajung la Dumnezeu și Dumnezeu ajunge la ei.

Sfântul Părinte Francisc, fiind întrebat de jurnalistului italian Andrea Tornielli: "Ce înseamnă Crăciunul pentru dumneavoastră?", a răspuns: "Este o întâlnire cu Isus. Dumnezeu a căutat mereu spre poporul Său, l-a condus, i-a vegheat și i-a promis să fie mereu aproape de el. Cartea Deuteronomului spune că Dumnezeu merge alături de noi; El ne ia de mână așa cum face un tată cu copilul său. Este un lucru frumos. Crăciunul este întâlnirea lui Dumnezeu cu poporul său. Este și o mângâiere, un mister al consolării. De multe ori după Liturghia de la miezul nopții am petrecut o oră sau mai mult, singur, în capelă, înainte să celebrez Liturghia din zorii zilei. Am experimentat un profund sentiment de mângâiere și de pace. Îmi amintesc de o noapte de rugăciune, după o Liturghie celebrată în reședința Astalli pentru refugiați din Roma... era Crăciunul din 1974 cred. Pentru mine Crăciunul a fost mereu despre contemplarea vizitării de către Dumnezeu a poporului său".

Să-i dăm Crăciunului mai multă liniște și el ne va descoperi lucruri la care nu ne-am gândit. Să-i dăm un strop de credință și îl vom găsi pe Dumnezeu. Să-i căutăm sensul și el ne va descoperi Crucea. Să-i dăm voie să rămână cu noi dincolo de decembrie și el ne va da înțelepciunea de a trăi altfel. Să-i dăm voie lui Dumnezeu să viseze pentru noi și vom primi binecuvântarea de a trăi, în lumina ieslei și a crucii, o viață care schimbă gustul lumii și duce mai departe lumina în locurile umbrite de tristețe.

"Nu vă temeți, că, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul!" (Lc 2,10-11).

Richardo-Dominic Baciu

* * *

Înregistrarea concertului din catedrală:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-22 decembrie: Iași: Concert de colinde susținut de Corul Institutului Teologic. Foto: www.ITRC.ro

*

22 decembrie: Iași: Concert de colinde susținut de Corul Institutului Teologic în catedrală. Foto: Marius Jean Laurescu


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat