Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lumina Păcii de la Betleem la Iași și apoi acasă

Sâmbătă, 21 decembrie 2013, cercetașii din mai multe centre locale din Moldova au celebrat Lumina Păcii de la Betleem împreună cu episcopul Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, care după sfânta Liturghie a împărțit-o participanților.

După ce patru reprezentanți ai cercetașilor din România au fost la Viena și au primit Lumina Păcii de la Betleem, au adus-o în țară și în mai multe locuri s-a organizat împărțirea ei pe zone. În Moldova a fost aleasă catedrala pentru a fi oferită în cadrul sfintei Liturghii celebrate de PS Petru Gherghel. Responsabilii generali ai cercetașilor catolici au fost însoțiți la celebrarea de reprezentați ai centrelor catolice din Adjudeni, Iași, Bacău centru, Nicolae Bălcescu, Piatra Neamț, Pildești, Bălțați, Hălăucești, Adjudeni, Valea Lupului, Onești și din centre aconfesionale din Pașcani și Iași (Sapatino și G. Călinescu). Pregătirile speciale ale Liturghiei au fost asigurate de cercetașii din Adjudeni care au dovedit că Duhul Sfânt le este patron și călăuză. Au fost prezenți reprezentanți ai Acțiunii catolice și laici din parohiile ieșene.

În introducerea de la sfânta Liturghie participanții au fost invitați să-și asume îndemnul papei Francisc și purtați de simbolul Luminii păcii să se îndrepte spre cel simbolizat și celebrat, spre Cristos. El aprinde scânteia credinței în fiecare și tot el o poate transforma în flacără, în stea care să strălucească pe cerul propriei vieți. "Până și scânteia credinței - așa cum afirma Chiara Lubich - dacă este ținută aprinsă mai devreme sau mai târziu va incendia și alte inimi".

Părintele Cristian Bîrnat, după proclamarea sfintei Evanghelii, a prezentat mesajul pe care-l putem descoperi dincolo de flacăra aprinsă de la grota din Betleem și adusă până la noi ca să ajungă în casele noastre și ale celorlalți. A prezentat pe scurt istoria împărțirii luminii păcii de la Betleem (această ceremonie a avut loc pentru prima dată în anul 1989 având ca destinatar țările din Europa de Est abia ieșite de sub regimul comunist). În continuare a scos în evidență semnificația Betleemului ca loc de întâlnire între lumea ebraică, lumea musulmană și lumea creștină. În sfârșit, predicatorul a amintit că pacea adevărată provine de la Dumnezeu.

După ce mai mulți cercetași și laici s-au împărtășit cu pâinea vieții prindu-l pe Isus în inimile lor, Preasfințitul prin câteva exortații a insistat ca entuziasmul credinței să-i poarte pe cercetași, slujitori ai luminii și ai păcii, către cei săraci și către toți care au nevoie de mângâiere, încurajare și iubire. Cuvintele îndemnurilor sale au devenit semnificative căci apoi Excelența sa a împărțit Lumina Păcii, i-a primit pe cercetași ca să-l colinde și le-a oferit daruri.

Înarmați ca slujitori ai luminii, fiecare a început o călătorie a luminii, mai lungă sau mai scurtă, ce include nu numai casele lor ci și alte case, spitale, instituții unde alături de lumina păcii vor purta iubirea lui Cristos care este mai strălucitoare ca soarele și mai caldă decât razele lui, căci nimic nu poate depăși iubirea divină.

Pr. dr. Alois Hîrja,
asistent spiritual național Scout

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 decembrie: Iași. Distribuirea Luminii păcii de la Betleem. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat