Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (22 decembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a patra duminică din Advent, Evanghelia ne relatează faptele care au precedat nașterea lui Isus, iar evanghelistul Matei le prezintă din punctul de vedere al sfântului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria.

Iosif și Maria trăiau la Nazaret; încă nu locuiau împreună, deoarece căsătoria încă nu era împlinită. În acel spațiu de timp, Maria, după ce a primit vestea îngerului, a devenit însărcinată prin lucrarea Duhului Sfânt. Când Iosif își dă seama de acest fapt, este descumpănit. Care au fost gândurile sale Evanghelia nu explică, dar ne spune esențialul: el încearcă să facă voința lui Dumnezeu și este gata pentru renunțarea cea mai radicală. În loc să se apere și să-și impună propriile drepturi, Iosif alege o soluție care pentru el reprezintă un sacrificiu enorm. Și Evanghelia spune: "Fiind drept și nevoind s-o denunțe, s-a hotărât să o lase în ascuns" (1,19).

Această frază scurtă rezumă o adevărată dramă interioară, dacă ne gândim la iubirea pe care Iosif o avea față de Maria! Dar și într-o astfel de circumstanță, Iosif vrea să facă voința lui Dumnezeu și decide, în mod sigur cu mare durere, s-o lase pe Maria în ascuns. Trebuie meditat asupra acestor cuvinte pentru a înțelege care a fost încercarea prin care Iosif a trebuit să treacă în zilele care au precedat nașterea lui Isus. O încercare asemănătoare cu aceea a sacrificiului lui Abraham, când Dumnezeu i l-a cerut pe fiul Isaac (cf. Gen 22): a renunța la cel mai prețios lucru, la cea mai iubită persoană.

Dar, ca în cazul lui Abraham, Domnul intervine: a găsit credința pe care o căuta și deschide o cale diferită, o cale de iubire și de fericire: "Iosif - îi spune -, nu te teme să o iei pe Maria, soția ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt" (Mt 1,20).

Această evanghelie ne arată toată măreția sufletească a sfântului Iosif. El urma un bun proiect de viață, însă Dumnezeu rezerva pentru el un alt plan, o misiune mai mare. Iosif era un om care dădea mereu ascultare glasului lui Dumnezeu, profund sensibil față de voința sa secretă, un om atent la mesajele care ajungeau la el din adâncul inimii și de sus. Nu s-a încăpățânat să urmărească acel proiect al său de viață, nu a permis ca supărarea să-i otrăvească sufletul, ci a fost gata să se pună la dispoziția noutății care, în mod descumpănitor, îi era prezentată. Este așa, era un om bun. Nu ura și nu a permis ca supărarea să-i otrăvească sufletul. Dar de câte ori nouă ura, antipatia chiar, supărarea ne otrăvesc sufletul! Și acest lucru face rău. Să nu permitem asta niciodată: el este un exemplu în acest sens. Și astfel, Iosif a devenit și mai liber și mare. Acceptându-se după planul Domnului, Iosif se regăsește pe deplin pe sine însuși, dincolo de sine. Această libertate a sa de a renunța la ceea ce este al său, la posesia asupra propriei existențe, și această deplină disponibilitate interioară a sa la voința lui Dumnezeu ne interpelează și ne arată calea.

Să ne dispunem așadar să celebrăm Crăciunul contemplându-i pe Maria și pe Iosif: Maria, femeia plină de har care a avut curajul de a se încredința total Cuvântului lui Dumnezeu; Iosif, bărbatul fidel și drept care a preferat să creadă în Domnul în loc să asculte glasurile îndoielii și orgoliului uman. Cu ei să mergem împreună spre Betleem.

________________

După Angelus

Citesc acolo scris mare: "Săracii nu pot să aștepte". Este frumos! Și asta mă face să mă gândesc că Isus s-a născut într-un grajd, nu s-a născut într-o casă. După aceea a trebuit să fugă, să meargă în Egipt pentru a-și salva viața. La sfârșit, s-a întors acasă, la Nazaret. Și eu mă gândesc astăzi, citind și această scriere, la atâtea familii fără casă, fie pentru că n-au avut-o niciodată, fie pentru că au pierdut-o din atâtea motive. Familia și casa merg împreună. Este foarte greu a duce înainte o familie fără a locui într-o casă. În aceste zile de Crăciun îi invit pe toți - persoane, entități sociale, autorități - să facă tot posibilul pentru ca fiecare familie să poată avea o casă.

Vă salut cu afect pe voi toți, dragi pelerini care proveniți din diferite țări pentru a participa la această întâlnire de rugăciune. Gândul meu se îndreaptă spre familii, spre grupurile parohiale, spre asociații și spre fiecare credincios. Îndeosebi salut comunitatea Institutului Pontifical Misiuni Externe, Trupa muzicală din San Giovanni Valdarno, pe tinerii din parohia San Francesco Nuovo din Rieti și pe participanții la ștafeta pornită din Alessandria și ajunsă la Roma pentru a mărturisi angajarea în favoarea păcii în Somalia.

Celor din Italia care s-au adunat astăzi pentru a manifesta angajarea lor socială le doresc să dea o contribuție constructivă, respingând tentațiile ciocnirii și violenței și urmând mereu calea dialogului, apărând drepturile.

Vă doresc tuturor o duminică frumoasă și un Crăciun de speranță, de dreptate și de fraternitate. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat