Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În inima Europei

Taizé la Strasbourg pentru a semăna încrederea printre tineri

De Maria Chiara Biagioni

"Pelerinajul încrederii pe pământ" promovat de comunitatea din Taizé va avea etapă anul acesta, de la 28 decembrie 2013 la 1 ianuarie 2014, în orașul Strasbourg, inimă a Europei, loc istoric al reconcilierii postbelice. Treizeci de mii de tineri din întregul continent vor veni aici pentru a da Europei o mare mărturie de prietenie între popoare. "Papa se bazează pe voi pentru ca, prin credința voastră și mărturia voastră, spiritul de pace și de reconciliere al Evangheliei să se răspândească printre cei de vârsta voastră". Papa Francisc e cel care scrie asta într-un mesaj adresat participanților. Și secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki Moon, salută cu afect inițiativa: "Cu destinele noastre tot mai amestecate între ele - scrie el - viitorul nostru trebuie să fie acela al cooperării tot mai profunde și mai vaste. Este logica globală a timpului vostru. Mă bazez pe voi pentru a face să înainteze obiectivele noastre comune de pace, de dezvoltare și pentru drepturile umane". Frère Alois a preluat frâiele drumului ecumenic de la Taizé lăsate în 2005 de fondatorul Frère Roger.

Este nevoie de curaj pentru a vorbi astăzi tinerilor despre speranță într-o lume care îi respinge.

"Este adevărat, e o provocare. Însă Evanghelia ne cere să riscăm încrederea și acest lucru este și mai important într-un timp în care fricile și neliniștile se înmulțesc. Există criza economică, dar există și alte motive care fac dificilă încrederea. Cu toate acestea climatul de la Taizé pare să fie mereu fericit, când ascultăm tineri care provin din toate părțile lumii, atingem cu mâna probleme și suferințe. Astăzi multe sărăcii sunt ascunse: abandonări, singurătăți, neînțelegeri și toate acestea făcute adesea și mai dure de dificultățile materiale. Însă printre tineri care vin la Taizé văd și mare generozitate: nu sunt indiferenți față de relele din lume. Se angajează, de exemplu, în voluntariat. Încrederea este un cuvânt cheie pe care frère Roger ni l-a lăsat: încredere în Dumnezeu, în ceilalți, în posibilitatea de a depăși dificultățile și obstacolele. Frère Roger a început acest drum de încredere în circumstanțele extrem de dificile ale celui de-al doilea război mondial. Și a crezut până la ultima respirație și mărturia sa astăzi ne susține. Întâlniri, ca aceea de la Strasbourg, ar vrea să fie manifestări de speranță pentru a transmite tinerilor încredere în viitor, în viitorul lor personal, în viitorul Bisericii, în viitorul societăților noastre".

Dumneavoastră vorbiți cu mulți tineri: ce vă spun? Ce anume caută?

"Nu se poate generaliza. Adesea mi se întâmplă să întâlnesc tineri care se întreabă cu privire la sensul vieții. Mulți se întreabă: cum să cred în Dumnezeu? Cum să cred în el mai ales în fața suferinței? Ce așteaptă Dumnezeu de la mine? Acestea sunt întrebări profunde, existențiale. Când tinerii petrec o săptămână pe colina noastră, adesea conștientizează că există în ei o dorință profundă: dorința de a iubi și de a fi iubiți, dorința unei iubiri pentru totdeauna. Este ca o sete spirituală care se trezește. Oare nu este asta un fel de nostalgie de Dumnezeu? Această sete îi poate duce la descoperirea unui Dumnezeu care ne iubește. Nu este ușor pentru că în lumea noastră modernă multora le este greu să creadă într-un Dumnezeu care însoțește personal. Uneori le spun tinerilor că a crede este un risc, riscul de a avea încredere".

Europa, spun ei, se confruntă astăzi cu un anumit populism. Cum se depășește frica de celălalt?

"Credința noastră este autentică în măsura în care se întrupează într-o fraternitate. Când experimentăm că noi constituim o singură familie umană, că aparținem unii altora, că depindem unul de altul, frica se poate atenua. Descoperim că fericirea nu se află în a trăi «fiecare pentru sine», ci în solidaritatea dintre ființele umane".

Dumneavoastră l-ați întâlnit recent pe papa. Care credeți că este secretul carismei sale?

"Da, l-am întâlnit pe papa Francisc și am fost uimit de cunoașterea profundă pe care a demonstrat-o față de drumul nostru cu tinerii și față de drumul nostru drept comunitate ecumenică. Gesturile sale, cuvintele sale și scrierile sale ajung la inimile nu numai ale creștinilor, ci mult mai încolo. Ceea ce spune este nou, dar este în continuitate cu predecesorul său. Ca Benedict al XVI-lea, papa Francisc propune radicalitatea Evangheliei ca un parcurs spre fericire. Și face asta amintind de tandrețea lui Dumnezeu, de milostivirea sa față de orice ființă umană. Acesta este motivul pentru care este atât de iubit".

În exortația apostolică Papa deschide piste asupra colegialității și a slujirii petrine. Ce anume v-a uimit mai mult?

"În acest text foarte frumos, Papa deschide piste atunci când, de exemplu, spune că nu are «un cuvânt definitivi sau complet despre toate problemele referitoare la Biserică și la lume». A făcut apel la toți și pentru a spune asta folosește un limbaj, care trezește și provoacă. Apelul său ni se adresează mai ales nouă care avem responsabilități pastorale: fără o proximitate cu acela care suferă, nu vom găsi modul pentru a reînnoi structurile Bisericii. Această invitație adresată tuturor nu diminuează rolul său de păstor universal, ci responsabilizează Bisericile locale și îi responsabilizează pe toți creștinii pe care vrea ca să fie persoane adulte. Toți sunt evanghelizatori. A cere colaborarea tuturor: acest limbaj în mod evident uimește generațiile mai tinere".

(După agenția SIR, vineri, 20 decembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat