Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Misionar în Chile, acolo "unde se termină pământul"

La celebrarea din bazilica "Sfântul Anton de Padova" din Assisi, în Ziua Mondială a Misiunilor, duminică, 20 octombrie 2013, pr. Ionel-Emilian Dumea, aparținând Provinciei Franciscane Conventuale "Sfântul Iosif" din România, și pr. Fabio Mazzini, frate al Provinciei Italiene "Sfântul Anton de Padova", au primit mandatul misionar pentru Chile. Ajuns în această țară sud-americană în noiembrie, pr. Ionel-Emilian Dumea, OFMConv., originar din Bălușești (NT), după aproape două luni de contact cu viața și realitatea misionară chiliană, a trimis la redacție un articol însoțit de câteva imagini.

Chile, republică democratică cu capitala în Santiago, e o țară lungă și strâmtă (circa 4.500 km lungime și între 60 și 130 km lățime, cu același fus orar), mișcătoare și sobră. O țară atât de subțire încât vântul o traversează fără să-și dea seama, iar valurile și spuma oceanului Pacific o spălă până în creștetul munților, contopindu-se cu zăpezile veșnice ale sudului, cu vulcanii veșnic vii și deșertul cel mai secetos din lume, Atacama, unde plouă doar odată la doi sau trei ani.

Aceste cuvinte poetice descriu bine acest pământ aflat la capătul lumii, cu o geografie frumoasă, climă uscată în nord și umedă în sud, și cu o istorie tumultoasă și bogată.

Numele țării proveni de la cuvântul mapuche "chili", care înseamnă "unde se termină pământul". Schimbată radical după obținerea independenței din 1846 și datorită valului mare de emigranți spanioli, italieni, germani și exiugoslavi, Chile este astăzi o țară în continuă dezvoltare. Cu o populație de 17 milioane, 65% metisă, 30% europeană și doar 4,5% populație indigenă (amerindieni și mapuche), pare a fi o țară tânără, cu o ușoară creștere demografică și economică, putându-se lăuda pe continentul Americii Latine cu deosebite realizări în minerit, industrie, învățământ și infrastructură, acestea în pofida numeroaselor cutremure care distrug periodic edificii și obiective istorice.

Ca toate țările Americii Latine, Chile a cunoscut o grea dictatură (Pinochet, 1973-1990), ale cărei urmări se mai văd și astăzi pe chipul multor oameni, dominând încă spiritul teologiei eliberării. Condițiile de trai sunt echilibrate pentru majoritatea populației, vizibilă fiind însă și diferențele dintre clasele sociale, bogați și săraci. La un salariu minim pe economie ce nu depășește 400 dolari pentru majoritatea, se adaugă deplasările lungi și obositoare, de mii de kilometri, din sud în nord și din nord în sud, și munca în schimburi.

Sănătatea și educația devin pe zi ce trece obiective clare de realizat pentru binele comun al populației. Numeroase proiecte guvernamentale, care includ creșterea nivelului de trai, școli moderne, spitale, centre culturale și infrastructură, au prioritate.

Problema cea mai mare pe care o ridică Chile este poluarea. Chilienilor le lipsește o cultură care să favorizeze un adevărat respect pentru viața și mediul în care trăiesc.

Biserica a fost și este pentru chilieni o casă de rugăciune, de întâlnire comunitară și de ajutor în nevoi. Pe lângă planul pastoral de a vesti Evanghelia și de a fi la dispoziția credincioșilor prin conferirea sacramentelor, Biserica a fost nevoită în timpul dictaturii militare să lupte pentru drepturile omului, să se implice efectiv în viața socială și chiar să se jertfească pe altarul martirilor.

Astăzi misiunea Bisericii în Chile nu este deloc ușoară, confruntându-se cu mari probleme sociale și familiale (divorț, violentă domestică, lipsa educației, consumul de droguri sau sărăcia).

Ca în toată America Latină, pe lângă faptul că fotbalul este o religie (echipele cele mai faimoase fiind Universidad Catolica, Colo-Colo și Universidad de Chile, toate din Santiago; un fel de Steaua, Dinamo și Rapid), în Chile sunt prezente două confesiuni creștine: catolicii și evangheliștii penticostali, dar și o mică influență mormonă. Biserica Catolică este încă majoritară, însă lipsa clerului și alte impedimente fac ca numărul creștinilor penticostali și mormoni să crească în fiecare zi.

Catolicii se disting prin procesiunile fastuoase în cinstea sfintei Fecioare Maria de pe muntele Carmel (reprezentată și pe drapelul chilian printr-o stea), procesiuni la Coborârea Spiritului Sfânt, Săptămâna Patimilor, Duminica Floriilor etc. De altfel, mai mult decât spovada și Liturghia, chilienii iubesc procesiunile.

Misiunea Fraților Minori Conventuali în Chile

Delegația Chile este teritoriu de misiune aparținând Provinciei de Padova. Misiunea a fost deschisă în ziua de 4 octombrie 1995, cu trei convente și un număr de 10 frați italieni, spanioli și argentinieni, cifra rotunjindu-se cu prezența mea din noiembrie 2013.

Conventul "Sfântul Francisc din Asissi" - Copiapo, cu trei frați (guardian fr. Fabrizio Restante), situat la o distanță de 820 km nord de Santiago, în deșertul Atacama. Copiapo are un farmec aparte, fiind o oază într-un deșert lipsit de viață. Parohia are în componența 10 capele cu o pastorație diversificată, pe alocuri complexă, de la grupuri misionare bine organizate, la cateheza inițială unde adulți și tineri iau contact pentru prima dată cu credința creștină (botezul adulților fiind o practică obișnuită). Zona misionară unde există 7 capele este recunoscută prin populația săracă, cu oameni care locuiesc în barăci de carton și placaj construite abuziv. Aceste cartiere numite "toma", adică "a lua", "a ocupa", sunt de multe ori focare de mizerie, furturi, droguri, abuzuri și violență familială. Munca fraților în aceste cartiere este grea și plină de riscuri. Rezultatele, însă, sunt pe măsura sacrificiului, implicarea credincioșilor laici și a grupurilor de tineri, numite "tinerii franciscani misionari", împreună cu păstorii lor, reușesc să aducă și să readucă pe mulți la credință.

Conventul sanctuar "Neprihănita zămislire" - Santiago, cu trei frați, este și sediul delegației (delegat general și guardian fr. Maurizio Bridio), are în componență trei capele și o populație de peste 10.000 de credincioși. Situat la periferia capitalei, în cartierele cele mai sărace, este un sanctuar-parohie cu multiple activități pastorale și sociale: Caritas, grupuri de tineri și copii, JuFra (Tinerii Franciscani), scout, terțiari franciscani, carismatici, clubul vârstnicilor.

Conventul "Isus din Nazaret" - Curico, cu patru frați (guardian fr. Tulio Pastorelli), situat la o distanță de 120 km sud de Santiago, cu o climă umedă, putându-se distinge cele patru anotimpuri. Curico este un convent deschis acum trei ani, fiind parohie și casă de formare (un postulant), are în componență 3 capele și peste 10.000 de credincioși. Situată la periferia orașului, parohia slujește cu multă dăruire populației defavorizate, prezența fraților pe străzile orașului și în casele oamenilor făcând parte din pastorația de fiecare zi.

Toate cele trei comunități misionare profită din plin de ajutorul și contribuția laicilor, catiheților și a diaconilor permanenți, aceste ministere fiind de altfel vitale într-o țară unde într-un an abia dacă se sfințesc doi sau trei preoți.

Forma de viață a fraților, fraternitatea, rugăciunea, sărăcia, mărturia creștină și prezența în mijlocul credincioșilor îi fac iubiți, respectați și sprijiniți. Înconjurați cu drag de copii și tineri, de adulți și bătrâni, frații nu simt atât de mult dorul de cei dragi, ramași la o distanță de 15.000 km, pe continentul european, cu un decalaj de fus orar de 5-7 ore, în funcție de anotimp (ora României).

Pace și bine!

Vă îmbrățișez cu drag din Chile!

Fratele Emilian Dumea


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat