Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire între primatul ortodox Ciril și cardinalul Koch în vizită în Federația Rusă

Viziune comună în apărarea valorilor

"Ceea ce papa formulează astăzi și sugerează pentru Biserică, pentru lume și societate, coincide cu viziunea noastră": asta a spus - prezintă agenția Interfax-Religion - patriarhul de Moscova, Ciril, în timpul întâlnirii, care a avut loc la 18 decembrie 2013 în capitala rusă, cu cardinalul Kurt Koch. Colocviul s-a desfășurat la sfârșitul vizitei pe care președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor a făcut-o de la 14 la 19 decembrie 2013 în Federația Rusă.

Între pozițiile Bisericii Catolice și acelea ale Bisericii Ortodoxe, a subliniat Ciril, "există multe în comun în ceea ce privește probleme importante, surse de îngrijorare pentru atâtea persoane". Patriarhul a amintit cât sunt de aproape ortodocșii și catolicii în ceea ce privește, de exemplu, problemele intoleranței religioase față de creștinii din Orientul Apropiat și din alte națiuni. Precum și în ceea ce privește apărarea familiei și ocrotirea vieții.

În sfârșit patriarhul de Moscova a subliniat: "Avem tot mai mult oportunitatea de a întâlni prelați catolici, inclusiv membri ai colegiului cardinalilor. Apreciez posibilitatea de a comunica direct".

Cardinalul Koch, conform celor prezentate de agenția TMNews, a definit optime raporturile dintre cele două Biserici. Și vorbind despre acțiunea unită dintre ortodocși și catolici pentru tutelarea valorilor fundamentale, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor a afirmat că "instituția familiei este actualmente într-o criză foarte profundă" și, în această privință, a făcut referință mai ales la politicile care promovează avortul.

Cardinalul, în timpul șederii în Federația Rusă, a tratat printre altele problema raporturilor dintre comunitățile greco-catolice și ortodoxe din Ucraina occidentală. Cu ocazia unei conferințe de presă la Moscova - a prezentat Religious Information Service of Ukraine - cardinalul Koch a exprimat dorința ca să poată fi depășită orice tensiune cu angajarea reciprocă între părți.

Marți, 17 decembrie 2013, cardinalul l-a întâlnit și pe mitropolitul de Volokolamsk, Hilarion, președinte al Departamentului pentru Relațiile Ecleziastice Externe al Patriarhiei de Moscova. Printre temele care au fost în centrul colocviului: înaintarea dialogului teologic în cadrul Comisiei internaționale mixte bilaterale, schimbul de studenți și proiecte culturale comune.

(După L'Osservatore romano, vineri, 20 decembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat