Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman "Sfânta Tereza": Peregrinatio Mariae

Și în sfârșit, a venit icoana Maicii Domnului de la Cacica și la noi acasă. A fost mare sărbătoare, cu invitați de seamă: preoți de pretutindeni, oficialități, dar și mulți credincioși, cinstitori ai Mamei cerești. Am așteptat-o cu nerăbdare la poarta bisericii, joi, 12 decembrie 2013, reprezentați de familia Martoncă și conduși de preoții: Iosif Enășoaie, celebrant principal al Liturghiei din seara de joi, pr. predicator, Gheorghe Cojocaru, pr. Cristinel Pal - custodele icoanei, pr. Ionel Roșu, pr. Dumitru Patraș, pr. Giovanni Bombieri, PSDP, pr. Emanuel Dumitru și preoții parohiei noastre: pr. paroh Pavel Chelaru, pr. colaborator Eugen Budău și pr. vicar Florin Jitaru. După sfânta Liturghie, familiile au condus sfântul Rozariu, iar tinerii au avut parte de o cateheză specială, precum și vineri și sâmbătă. Credincioșii parohiei, de la mic la mare s-au înscris la privegherea mariană pentru a nu o lăsa singură pe Mama noastră nicio clipă.

Vineri, 13 decembrie 2013, Liturghia în cinstea Maicii Domnului a fost condusă de către Acțiunea Catolică a adulților, la care a participat ca celebrant principal Felix Roca, pr. profesor și responsabil diecezan pentru tineret, pr. predicator, pr. Cornel Bortoș, pr. capucin la Conventul "Padre Pio" din Roman și pr. paroh Pavel Chelaru, iar confesori pr. Virgil Petrișor și Bernardin Duma de la Institutul Franciscan din Roman. La ora 15.00, seniorii parohiei au condus Rozariul Divinei Îndurări, iar surorile de la "Notre Dame de Sion" au condus Calea Sfintei Cruci la ora 17.00. Liturghia de seară, de la ora 18.00, a fost animată de tinerii parohiei, iar invitat special pentru cateheză a fost pr. Cristian Bîrnat care a fost și celebrant principal. Concelebranți au fost pr. predicator Gheorghe Cojocaru, pr. Eduard Pătrașcu, paroh de Traian, pr. Pavel și pr. Florin, gazde. Sfântul Rozariu de la ora 19.30 a fost recitat de către Acțiunea Catolică Adulți.

Copiii au avut și ei ocazia să-și arate devoțiunea către Maica Domnului sâmbătă, începând cu rugăciunea sfântului. Liturghia, de la ora 11.00, a fost celebrată de pr. Andrei Coceangă, paroh de Izvoare, Bacău. Concelebranți au fost pr. predicator, pr. Bisoc Iosif, paroh de Buruienești, pr. Pavel și pr. Florin. Pr. Coceangă a ținut și o cateheză specială pentru copii după sfânta Liturghie. Surorile Duhului Sfânt au condus adorația euharistică la ora 15.00, iar Liturghia de seară a fost animată de persoanele consacrate. Celebrant principal a fost pr. Alois Fechetă, vicar episcopal responsabil viața consacrată pe dieceză, iar concelebranți: pr. Francisc Fărcășel, paroh la Parohia "Isus Bunul Păstor" Roman, pr. Alois Moraru, paroh la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" Roman. După Liturghie, am plecat în procesiune cu icoana Maicii Domnului pe străzile apropiate bisericii, purtând fiecare câte o candelă în mâini.

Duminică, 15 decembrie, am participat cu toții la Liturghia de încheiere a misiunilor la ora 11.00, în frunte cu păstorul diecezei noastre PS Petru Gherghel care a prezidat această Liturghie. Alături au concelebrat pr. Adrian Blăjuță, pr. Dumitru Farcaș și pr. Petru Beșleagă, foști parohi ai comunității noastre, pr. predicator Gheorghe, pr. Ionel Roșu, pr. Alois Moraru, pr. Francisc Fărcășel, pr. Cornel Bortoș, pr. Cornel Berea, pr. Damian Patrașcu, pr. Forin-Petru Sescu.

Mulțumim lui Dumnezeu, Maicii Preasfinte de la Cacica și celor care s-au implicat trup și suflet pentru ca aceste zile să fie binecuvântate și rodnice, dar și pentru copia icoanei miraculoase care sălășluiește în biserica noastră ca donație din partea rectorului sanctuarului, pr. Romuald Bulai.

Paula Poiană

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-15 decembrie: Roman "Sfânta Tereza": Peregrinatio Mariae


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat