Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Concert de Crăciun

Corul Joculatores Domini, al Institutului Teologic Franciscan din Roman, în colaborare cu Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi", alături de frații de la noviciatul din Prăjești au susținut duminică, 15 decembrie 2013, tradiționalul concert de Crăciun, în colaborare cu formația Blue Brass a Ateneului "Mihail Jora" din Bacău și cu Carmen Lorena Acatrinei, din comuna Tupilați, județul Neamț.

Urmând exemplul sfântului Francisc, frații au făcut un presepiu atât la intrare în institut, cât și în capelă, dorind astfel să le reamintească credincioșilor veniți la concert de venirea Domnului nostru Isus Cristos pe pământ, de relația dintre Dumnezeu și om. Alături de Maria și Iosif, de îngeri și păstori, Cristos se naște pentru ca noi să fim renăscuți. Cristos se face om ca noi să fim cu adevărat oameni, coboară din cer pentru ca noi să ne ridicăm privire spre cer.

Concertul s-a deschis prin cântarea antifonei gregoriene din Advent Regem venturum Dominum - Regelui care va veni, Domnului nostru, după care a urmat Hodie Christus natus est, antifona gregoriană a imnului de la Magnificat de la Vesperele din ziua de Crăciun, care a fost de fapt și tema acestui concert.

După ce Corul Joculatores Domini a susținut prima parte din repertoriu alcătuită din mai multe cântece polifonice, a urmat formația Blue Brass a Ateneului Mihail Jora din Bacău care a interpretat 6 piese din repertoriul internațional. În continuarea concertului Carmen Lorena Acatrinei, în vârstă de 12 ani, a interpretat 4 colinde tradiționale românești. În încheiere, Carmen Lorena Acatrinei alături de Corul Joculatores Domini, au încântat publicul cu 6 colinde populare, și odată cu aceasta s-a încheiat cea de-a doua parte a tradiționalului concert de Crăciun.

A urmat cuvântul de mulțumire adresat de către părintele provincial Emilian Cătălin, tuturor acelora care s-au implicat la desfășurarea acestui concert și într-un mod cu totul deosebit părintelui dirijor Ciprian Antălucă.

Totodată a reliefat faptul că prin cânt, am depășit timpul grecesc cronos, care se măsoară în secunde, minute, ani, milenii, timpul nostru cotidian și am intrat în timpul kairos, timp sfânt în care sufletul se înalță către nașterea Domnului nostru Isus Cristos. Dacă germanii se mândresc cu cântece precum Stille Nacht, iar italienii prin Tu scendi dalle stele, noi ar trebui să prețuim cântul nostru tradițional-popular. Părintele provincial le-a urat tuturor celor prezenți Crăciun fericit, un an nou plin de binecuvântarea Domnului și salutul nostru fratern, pace și bine!

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 decembrie: Roman: Concert de Crăciun


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat