Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică
Iași, 1 decembrie 2013
Prot. nr. 2660

Precizări pastorale și organizatorice
cu privire la desfășurarea anului dedicat cunoașterii vieții și mesajului
episcopului Anton Durcovici

Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul! (Ps 143,15)

Cu scrisoarea noastră circulară Prot. nr. 2475 din 5 noiembrie 2013, prezentată în prima duminică a Adventului, am declarat anul liturgic 2013-2014 un An special dedicat cunoașterii persoanei și mesajului episcopului nostru martir Anton Durcovici.

Viața lui, pregătirea sa intelectuală și spirituală pe care a făcut-o în diferite școli din țară și străinătate, munca pe care a desfășurat-o ca formator și rector în Seminarul arhidiecezan, activitatea sa pastorală împlinită în comunitățile unde a lucrat ca preot, cursurile speciale filozofice și teologice destinate pregătirii tinerilor și intelectualilor în catedrala din București, angajarea sa ca vicar general de București, dar mai ales activitatea sa ca păstor al Episcopiei de Iași, în fruntea căreia a fost numit de papa Pius al XII-lea în anul 1947, manifestată printr-un program intens de rugăciune, prin vizitele pastorale desfășurate imediat după instalare într-un mare număr de parohii, până la arestarea brutală din 26 iunie 1949, rămân pentru noi toți o impresionantă dăruire pentru cauza lui Dumnezeu și a poporului creștin și un exemplu strălucit de răspuns la chemarea Domnului. Această intensă slujire fără rezerve ca preot profesor și episcop reprezintă o adevărată provocare și chemare pe care o îndreaptă spre noi, ca un testament de iubire și trăire în credință și ca un profund imbold pentru împlinirea menirii și alegerii noastre.

Dornici de a pătrunde mai mult și mai bine acest profil spiritual și pastoral pe care l-a iscălit cu sângele său și l-a întărit cu jertfa vieții, vă invităm pe toți, Cucernici părinți și dragi frați și surori în Cristos, ca prin misiunea pe care o aveți în sânul poporului lui Dumnezeu și în structurile diecezane să pornim la o mobilizare exemplară în studierea lucrărilor care au fost deja tipărite de diferitele noastre edituri și de a le comunica cu respect și adevărată iubire credincioșilor pentru ca astfel "bobul de grâu căzut în pământ să nu rămână fără rod, ci să aducă roade bogate" în trăirea noastră creștină (cf. In 12,24).

În acest sens, prezentăm alăturat comisia centrală și structurile componente ce vor coordona pregătirea celebrării momentului liturgic și toate cele necesare cu privire la proclamarea episcopului nostru Anton ca martir și fericit de către cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Facem, de asemenea, următoarele precizări:

- Oficiul pentru Comunicații Sociale va pregăti și va distribui în toate comunitățile parohiale, în toate instituțiile de învățământ, seminarii și școli, în toate casele persoanelor consacrate, centrele de formare și instituțiile socio-caritative imaginea episcopului Anton Durcovici, astfel încât ea să fie prezentă în toate bisericile și capelele noastre.

Pentru a păstra o linie comună, calendarele, posterele și amintirile pentru celebrarea sfințirii caselor vor fi distribuite de la Episcopie, eventual prin decanate. De asemenea vor fi trimise imagini și rugăciuni cu Imprimatur și binecuvântarea noastră, care vor fi puse la dispoziția credincioșilor și a familiilor.

Pentru a cunoaște mai mult viața episcopului Anton vor fi puse la dispoziția credincioșilor volumul pregătit de Departamentul de Cercetare Istorică: "În umbra crucii", lucrările: "Bine ai venit, Stăpâne", "Viața Episcopului Anton Durcovici, martir al Bisericii Catolice din Romania", precum și lucrarea mai recentă, pregătită de Asociația "Anton Durcovici", "Episcopul Anton Durcovici, martir al credinței în Cristos". Între timp, alte materiale vor ajunge la toate oficiile parohiale și instituțiile diecezane pentru a fi prezentate și puse la dispoziția credincioșilor.

- Oficiul pentru Cateheză va pregăti și publica, ca în anii precedenți, materiale ce vor fi folosite pentru catehizare în toate parohiile: pentru timpul Adventului, în fiecare zi (așa cum sunt propuse de pr. Alois Moraru); pentru timpul Postului Mare, în fiecare sâmbătă; pentru timpul de peste an, în toate sâmbetele întâi din lună.

- Pentru pregătirea proximă a celebrării declarării de fericit și martir a episcopului Anton cerem tuturor parohiilor, tuturor structurilor bisericești și caselor călugărești ca, înainte de evenimentul de la Iași, să celebreze o novenă de rugăciuni reflecții și adorații euharistice pentru implorarea binecuvântării cerești peste Biserica și poporul nostru credincios.

- Toate momentele celebrative din anul pe care îl dedicăm episcopului Anton vor fi însoțite de rugăciuni speciale către Maica Domnului, pe care episcopul Anton a iubit-o atât de mult.

- Institutele teologice, seminariile, școlile, grădinițele și celelalte case de formare vor avea programe speciale, având ca scop cunoașterea și promovarea spiritului de jertfă al episcopului Anton.

- Asociația "Anton Durcovici" va continua caravana dedicată promovării rugăciunilor, colocviilor și prezentării diferitelor producții artistice, precum este difuzarea piesei de teatru Omul cu fața de bronz, moment cultural important, ce se dorește a fi prezentată în cât mai multe centre.

Copiii, tinerii, părinții și toți credincioșii vor fi invitați la o mai mare apropiere de imaginea păstorului nostru, pentru ca toți să se bucure să-l descopere pe Dumnezeu, adevărata fericire și binecuvântare în viață.

Nu uităm că episcopul Anton ne-a transmis crezul său, spunându-ne: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!"

Pentru toate îi suntem recunoscători și îi mulțumim lui Dumnezeu.

Tuturor bucurie și binecuvântare de la Domnul prin mijlocirea Maicii Domnului.

Cu vii mulțumiri și îmbrățișare părintească,

+ Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Rugăciune pentru episcopul Anton

Imn de preamărire

Te preamărim, Doamne, Tată, Fiu și Duh Sfânt, pentru că ne-ai copleșit cu darurile tale și ne-ai binecuvântat cu un păstor după inima ta în persoana episcopului Anton, martir și păstor al poporului încredințat lui.

Îți aducem laudă pentru preacurata Fecioară Maria, care a luat sub mantia ei ocrotitoare poporul nostru creștin în anii grei ai prigoanei și ai suferințelor, primind și ascultând rugăciunile slujitorului tău Anton și pentru că și-a plecat mereu privirea spre noi, apărând familiile și biserica noastră locală.

Îți aducem mulțumiri pentru sfântul Iosif, care a fost ales de episcopul Anton să fie alături de Maica sfântă ocrotitorul Bisericii noastre locale, așa cum a fost ales să fie păzitorul celei mai scumpe comori, Isus, Fiul lui Dumnezeu și fiul Fecioarei, Mântuitorul și bucuria poporului nostru.

Primește, Părinte sfânt, imnul nostru de preamărire, pentru că nu ne-ai lăsat în mâinile vrăjmașilor noștri, ci ne-ai ocrotit cu iubirea ta și cu îndemnul și exemplul vrednicului nostru păstor Anton, care și-a jertfit viața pentru noi, urmându-l pe Fiul tău, Isus Cristos.

Binecuvântat să fii, Doamne, în veci de veci, căci tu ești bucuria și speranța noastră este în tine!

Fericit este poporul care te are pe tine ca Dumnezeul cel adevărat! Amin.

Imprimatur, 1 decembrie 2013

Ep. Petru Gherghel

* * *

Decret episcopal: Constituirea Comisiei centrale și a comisiilor speciale pentru pregătirea celebrării beatificării episcopului Anton Durcovici
 


lecturi: 59.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat