Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (1 decembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Începem astăzi, prima duminică din Advent, un nou an liturgic, adică un nou drum al poporului lui Dumnezeu cu Isus Cristos, Păstorul nostru, care ne conduce în istorie spre împlinirea împărăției lui Dumnezeu. De aceea ziua aceasta are o fascinație specială, ne face să simțim un profund sentiment al sensului istoriei. Redescoperim frumusețea de a fi cu toții pe drum: Biserica, împreună cu vocația și misiunea sa, și întreaga omenire, popoarele, civilizațiile, culturile, toți pe drum pe cărările timpului.

Dar mergând încotro? Există o țintă comună? Și care este această țintă? Domnul ne răspunde prin profetul Isaia și spune așa: "În zilele de pe urmă, / muntele casei Domnului / va fi stabilit pe vârful munților / și va fi mai înalt decât colinele / și se vor îndrepta spre el toate neamurile. / Popoare multe vor veni și vor zice: / «Veniți să urcăm la muntele Domnului, / la casa Dumnezeului lui Iacob! / El ne va învăța căile sale / și noi vom umbla pe cărările lui" (2,2-3). Asta e ceea ce spune Isaia despre ținta spre care merge. Este un pelerinaj universal spre o țintă comună, care în Vechiul Testament este Ierusalimul, unde se înalță templul Domnului, pentru că de acolo, de la Ierusalim, a venit revelarea feței lui Dumnezeu și a legii sale. Revelația a avut în Isus Cristos împlinirea sa, iar "templul Domnului" a devenit el însuși, cuvântul făcut trup: el este călăuza și în același timp ținta pelerinajului nostru, a pelerinajului întregului popor al lui Dumnezeu; și în lumina sa și celelalte popoare pot să meargă spre împărăția dreptății, spre împărăția păcii. Mai spune profetul: "Vor schimba săbiile lor în fiare de plug / și sulițele lor în seceri. / Niciun neam mi va mai ridica sabia / împotriva altui neam și nu vor mai învăța războiul" (2,4). Îmi permit să repet acest lucru pe care-l spune profetul, ascultați bine: "Vor schimba săbiile lor în fiare de plug / și sulițele lor în seceri. / Niciun neam mi va mai ridica sabia / împotriva altui neam și nu vor mai învăța războiul". Dar când se va întâmpla asta? Ce zi frumoasă va fi, în care armele vor fi demontate, pentru a fi transformate în instrumente de muncă! Ce zi frumoasă va fi aceea! Și acest lucru este posibil! Să pariem pe speranță, pe speranța păcii, și va fi posibil!

Acest drum nu este niciodată încheiat. Așa cum în viața fiecăruia dintre noi există mereu nevoia de a porni din nou, de a ne ridica din nou, de a regăsi sensul țintei propriei existențe, tot așa pentru marea familie umană este necesar să regăsim mereu orizontul comun spre care ne îndreptăm. Orizontul speranței! Acesta este orizontul pentru a avea un drum bun. Timpul Adventului, pe care astăzi îl începem din nou, ne redă orizontul speranței, o speranță care nu dezamăgește pentru că este întemeiată pe cuvântul lui Dumnezeu. O speranță care nu dezamăgește, pur și simplu pentru că Domnul nu dezamăgește niciodată! El este fidel! Să ne gândim la această frumusețe și s-o simțim.

Modelul acestei atitudini spirituale, al acestui mod de a fi și de a merge în viață, este Fecioara Maria. O simplă tânără de la țară, care poartă în inimă toată speranța lui Dumnezeu! În sânul ei, speranța lui Dumnezeu a luat trup, s-a făcut om, s-a făcut istorie: Isus Cristos. Magnificat-ul ei este cântarea poporului lui Dumnezeu aflat pe drum și a tuturor bărbaților și femeilor care speră în Dumnezeu, în puterea milostivirii sale. Să ne lăsăm conduși de ea, care este mamă, este mămică și știe cum să ne conducă. Să ne lăsăm conduși de ea în acest timp de așteptare și de veghere activă.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi este Ziua Mondială pentru Lupta împotriva HIV/SIDA. Exprimăm apropierea noastră față de persoanele care sunt bolnave de acest virus, în special față de copii; o apropiere care este foarte concretă prin angajarea tăcută a atâtor misionari și lucrători. Să ne rugăm pentru toți, și pentru medici și pentru cercetători. Fiecare bolnav, fără excepție, să poată avea acces la îngrijirile de care are nevoie.

Salut cu afect pe toți pelerinii prezenți: familiile, parohiile, asociațiile. Îndeosebi îi salut pe credincioșii care provin din Madrid, Corul "Floril?ge" din Belgia, grupul "Familii Împreună" din Solofra și Asociația artistică muncitorească din Roma.

Îi salut pe credincioșii din Bari, Sant'Elpidio a Mare, Pollenza și Grumo Nevano.

Tuturor vă doresc un bun început de Advent. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat