Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna decembrie 2013

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului" - nr. 12 (288) - decembrie 2013 se deschide cu scrisoarea pastorală publicată de PS Petru Gherghel și intitulată "Crăciun 2013. Mesaj către familii".

Chiar dacă în Dieceza de Iași s-a încheiat perioada celor trei ani dedicați familiei, PS Petru Gherghel a dorit să dedice mesajul său prilejuit de Nașterea Domnului tuturor familiilor din dieceza pe care o păstorește, deoarece familiile "au fost și rămân bucuria și speranța noastră și constituie pe drept cuvânt o binecuvântare pentru omenire. Fără familii și părinți lumea riscă să dispară, iar Biserica își pierde rolul ei de cale a mântuirii".

În cuprinsul scrisorii pastorale, episcopul Petru anunță faptul că "familia va continua să rămână una dintre prioritățile pastorației diecezane", prezentând în acest sens noile propuneri venite din partea unei echipe pregătită profesional.

Veteranul presei catolice românești, pr. prof. dr. Anton Despinescu publică un emoționant articol intitulat "Destinatari ai fericirii", prilejuit de bucuria pe care a trăit-o la aflarea veștii că papa Francisc a autorizat semnarea decretului de beatificarea episcopului martir dr. Anton Durcovici. "Pe oricine întâlneai, - scrie pr. Despinescu - radia de bucuria acestei vești mult așteptate. Era ceva asemănător cu vestea anunțată din balconul bazilicii «Sfântul Petru» din Roma, la alegerea noului papă: Annuntio vobis gaudium magnum (vă anunț o mare bucurie...).

De altfel, acest subiect este pe larg dezbătut în cadrul rubricii Actualitatea, în cuprinsul articolelor: "Episcopul Anton Durcovici va fi ridicat la cinstea altarelor", respectiv "Evocare prin teatru a ep. Anton Durcovici". Cel de-al doilea articol, care poartă semnătura pr. Cristian Bîrnat, reprezintă o cronică a piesei de teatru "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz", prezentată în premieră pe scena Teatrului "Luceafărul" din Iași în seara zilei de 28 octombrie 2013, de către actorii băcăuani ai "Teatrului din Clopotniță".

În cadrul rubricii Actualitatea, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, publică articolul intitulat "Pelerinaj în Turcia, la locuri biblice și patristice". Preasfințitul Aurel Percă a răspuns invitației pe care i-a adresat-o pr. Emilian Cătălin, OFMConv., ministru provincial, de a-l însoți în vizita canonică pe care a efectuat-o în Turcia, la conventurile unde își desfășoară misiunea pastorală și misionară părinți franciscani din România. "O vizită în Turcia - scrie Preasfințitul - care include obligatoriu locurile cu rezonanță biblică și patristică, precum și contactul cu realitatea Bisericii locale, constituie o adevărată lecție de istorie la fața locului".

Continuă serialul publicat de pr. Cornel Cadar, redactor coordonator, intitulat "Din istoria revistei". Episodul cu numărul XI, găzduit în paginile celui mai recent număr al revistei, este dedicat perioadei anilor 1927-1930.

Rubrica Gânduri la centenar conține articolul "An jubiliar" semnat de Adrian Florian (tehnoredactor în perioada iulie 1995 - august 1997), în timp ce rubrica E bine de știut conține articolul "Bilanț la centenar", prilejuit încheierea centenarului revistei "Lumina creștinului".

Pr. Adrian Blăjuță susține pagina dedicată rubricii Istorie, publicând articolul "Noi biserici în construcție", prilejuit de sfințirea la 23 septembrie a pietrei de temelie a viitoarei biserici din Răchiți, a sfințirii pietrei de temelii la 17 noiembrie a capelei din componența viitoarei case "Bunul samaritean" din Șcheia și a sfințirii pietrei de temelie a viitoarei biserici din cartierul Osebiți al Parohiei Luizi-Călugăra.

Paul-Marian Cojoc publică, în cadrul rubricii Mesajul sfinților, articolul intitulat "Încheierea Anului Ieremian", prilejuit de încheierea solemnă care a avut loc la Onești, la 30 octombrie 2013.

Continuă serialul publicat de pr. Iosif Dorcu în cadrul rubricii Sanctuare. Articolul de față este dedicat sanctuarului marian de la Vicoforte, considerat drept cel mai mare și mai impresionant sanctuar din Piemonte (Italia), loc de pelerinaj ce atrage anual aproximativ un milion și jumătate de pelerini.

Rubrica Crăciun 2013 conține articolul intitulat "Privirea care străpunge întunericul", sub semnătura pr. Felix Roca. Autorul, care și-a inspirat tema propriului articol dintr-un celebru articol intitulat "Darul cel mai mare al lui Dumnezeu", publicat de ep. martir Anton Durcovici în revista "Farul Nou", nr. 8/1 aprilie 1931, menționează următoarele: "Privirea lui Isus din iesle ne îndeamnă să lărgim orizontul nostru (...) făcând astfel să renască speranța (...). Privirea senină a lui Isus din iesle să devină privirea noastră și să înflăcăreze răspunsul nostru (...)"

Articolul "Umanizare" publicat de pr. Cristian Chinez în cadrul rubricii Tablete spirituale, conține o constatare deloc optimistă față de tema dezumanizării omului, chiar în contextul sărbătoririi cvasi generale a Crăciunului. "Explicația - scrie autorul - este una singură și anume că este ignorat esențialul a ceea ce se celebrează la 25 decembrie: umanizarea lui Dumnezeu".

Recomandăm, de asemenea, articolele: "Fericirea sfinților", de pr. Anton Despinescu, în cadrul rubricii Mesaj terezian; "Pe vremea noastră", de pr. Felician Tiba; primul episod al istorioarei morale "Trandafirii roșii și cei albi", de Cristofor von Schmid (traducere făcută de Bronislav Falewski); "Așa răspund copiii despre nașterea din veșnicie a lui Isus (prelucrare de pr. Felician Tiba); "Conrad, cizmarul", de Daniel Ciobanu (fragment din lucrarea "Să educăm prin pilde și povestioare", publicată la Editura "Presa Bună" în anul 1999); "Copilul din noi", de Ovidiu Bișog; "Curier juridic", de avocat Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii Legea și dreptul tău.

Revista conține, de asemenea, rubricile tradiționale: Știri, Poșta redacției și Rebus (susținută în acest număr de Anton Ghercă, fiind ilustrată cu fotografii din viața Bisericii Universale și locale).

Merită o mențiune aparte poeziile "Noapte de Crăciun" (compusă de N.L. din Butea); "Crăciun cu rost" (compusă de pr. Cristian Chinez) și "Împlinire" (compusă de pr. Emil Lucaci).

În sfârșit, trebuie să apreciem ilustrația copertei revistei, care este de fapt o felicitare de Crăciun, în care apare Pruncul din iesle privit de episcopul Anton Durcovici, textul felicitării fiind de fapt un citat din articolul acestuia: "Darul cel mai mare al lui Dumnezeu".

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.
 


lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat