Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Audiența papei acordată participanților la a XXVIII-a Conferință Internațională promovată de Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013, în Aula Paul al VI-lea, Sfântul Părinte Francisc a primit în audiență pe participanții la a XXVIII-a Conferință Internațională a Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru Pastorația Sănătății) despre tema: "Biserica în slujba persoanei bătrâne bolnave: îngrijirea persoanelor care suferă de patologii neurodegenerative" (Aula nouă a Sinodului, 21-23 noiembrie 2013). Erau prezenți în Aula Paul al VI-lea și participanții la Întâlnirea de rugăciune și reflecție a bolnavilor și a lucrătorilor sanitari, organizată de Dicaster în ajunul încheierii Anului Credinței. Publicăm în continuare discursul pe care papa l-a adresat celor prezenți.

Iubiți frați și surori,

Mulțumesc pentru primirea voastră! Vă salut pe toți cordial.

Aș vrea să repet astăzi că persoanele bătrâne au fost mereu protagoniste în Biserică și încă sunt. Și astăzi mai mult ca oricând Biserica trebuie să dea exemplu întregii societăți despre faptul că ele, în pofida inevitabilelor "slăbiciuni", uneori chiar serioase, au fost mereu importante, ba chiar indispensabile. Ele poartă cu sine amintirea și înțelepciunea vieții, pentru a le transmite celorlalți, și sunt părtașe cu titlu deplin de misiunea Bisericii. Amintim că viața umană păstrează mereu valoarea sa în ochii lui Dumnezeu, dincolo de orice viziune discriminantă.

Prelungirea așteptărilor de viață, intervenită în decursul secolului al XX-lea, comportă faptul că un număr crescând de persoane se întâlnesc cu patologii neurodegenerative, adesea însoțite de o deteriorare a capacităților cognitive. Aceste patologii cuprind lumea socio-sanitară fie pe versantul cercetării, fie pe cel al asistenței și al îngrijirii în structurile socio-asistențiale, precum și în familie, care rămâne locul privilegiat de primire și de apropiere.

Este important suportul de ajutoare și de servicii corespunzătoare, menite să respecte demnitatea, identitatea, nevoile persoanei asistate, dar și ale celor care o asistă, rude și lucrători profesionali. Acest lucru este posibil numai într-un context de încredere și în cadrul unei relații reciproc respectuoase. Trăită astfel, experiența îngrijirii devine o experiență foarte bogată fie profesional fie uman; în caz contrar ea devine mult mai asemănătoare cu simpla și recea "tutelare fizică".

De aceea, devine necesară angajarea pentru o asistență care, alături de tradiționalul model biomedical, să se îmbogățească în spații de demnitate și de libertate, departe de închideri și de tăceri, acea tortură a tăcerilor! Tăcerea de atâtea ori se transformă într-o tortură. Aceste închideri și tăceri care prea des înconjoară persoanele în domeniul asistențial. În această perspectivă aș vrea să subliniez importanța aspectului religios și spiritual. Mai mult, aceasta este o dimensiune care rămâne vitală și atunci când capacitățile cognitive sunt reduse sau pierdute. Este vorba de a realiza o apropiere pastorală deosebită pentru a însoți viața religioasă a persoanelor bătrâne cu grave patologii degenerative, cu forme și conținuturi diversificate, pentru că oricum mintea lor și inima lor nu întrerup dialogul și relația cu Dumnezeu.

Aș vrea să termin cu un salut adresat bătrânilor. Dragi prieteni, voi nu sunteți numai destinatari ai vestirii mesajului evanghelic, ci sunteți mereu, cu titlu deplin, și vestitori în virtutea Botezului vostru. Fiecare zi voi puteți să o trăiți ca martori ai Domnului, în familiile voastre, în parohie și în alte locuri pe care le frecventați, făcându-l cunoscut pe Cristos și Evanghelia sa, în special celor mai tineri. Amintiți-vă că doi bătrâni au fost cei care l-au recunoscut pe Isus la templu și l-au vestit cu bucurie, cu speranță. Vă încredințez pe toți ocrotirii Sfintei Fecioare Maria și vă mulțumesc din inimă pentru rugăciunile voastre. Acum, cu toții împreună, s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria pentru toți lucrătorii sanitari, pentru cei bolnavi, pentru cei bătrâni, și apoi primim binecuvântarea (Bucură-te Marie...).

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat