Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Întâlnirea cu patriarhii Bisericilor Orientale Catolice și cu arhiepiscopii majori

Joi, 21 noiembrie 2013, în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic, Sfântul Părinte Francisc i-a întâlnit pe patriarhii Bisericilor Orientale Catolice și pe arhiepiscopii majori. Publicăm în continuare cuvintele pe care papa le-a adresat celor prezenți în decursul întâlnirii:

Preafericirile voastre,

Vă primesc cu bucurie și spirit de fraternitate în această întâlnire, în care pentru prima dat am oportunitatea de a mă întreține cu părinții și conducătorii Bisericilor Orientale catolice. Prin intermediul fețelor voastre văd Bisericile voastre și aș vrea înainte de toate să asigur apropierea mea și rugăciunea mea pentru turma pe care Domnul Isus a încredințat-o fiecăruia dintre voi și îl invoc pe Duhul Sfânt, pentru ca să ne sugereze ceea ce trebuie să învățăm și să punem în practică împreună pentru a-l sluji cu fidelitate pe Domnul, Biserica sa și întreaga omenire.

Adunarea noastră îmi oferă ocazia de a reînnoi marea stimă față de patrimoniul spiritual al Orientului creștin și amintesc ceea ce iubitul Benedict al XVI-lea afirmă cu privire la figura conducătorului unei Biserici în exortația postsinodală Ecclesia in Medio Oriente: voi sunteți - citez - "păzitori vigilenți ai comuniunii și servitorii unității ecleziale" (nr. 40). Această unitate, pe care sunteți chemați s-o realizați în Bisericile voastre, răspunzând la darul Duhului, are exprimarea naturală și deplină în "unirea neclintită cu episcopul de Roma" (ibid.), înrădăcinată în ecclesiastica communio, pe care ați primit-o în ziua de după alegerea voastră. A fi inserați în comuniunea întregului trup al lui Cristos ne face conștienți de obligația de a întări unirea și solidaritatea în sânul diferitelor sinoade patriarhale, "privilegind mereu concertarea asupra problemelor de mare importanță pentru Biserică în vederea unei acțiuni colegiale și unitare" (ibid.).

Pentru ca mărturia noastră să fie credibilă, suntem chemați să căutăm mereu "dreptatea, evlavia, credința, caritatea, răbdarea și blândețea" (ibid.; cf. 1Tim 6,11); la un stil sobru de viață după imaginea lui Cristos, care s-a despuiat pentru a ne îmbogăți cu sărăcia sa (cf. 2Cor8,9); la zelul neobosit și la acea caritate, în același timp fraternă și paternă, pe care episcopii, preoții și credincioșii, în special dacă trăiesc singuri și marginalizați, o așteaptă de la noi. Mă gândesc, mai ales, la preoții noștri care au nevoie de înțelegere și sprijin, chiar la nivel personal. Ei au dreptul să primească exemplul nostru bun în lucrurile care se referă la Dumnezeu, ca în orice altă activitate eclezială. Ne cer transparență în gestionarea bunurilor și atenție față de orice slăbiciune și necesitate. Toate, în cea mai convinsă aplicare a acelei practici sinodale autentice, care este distinctivă în Bisericile din Orient.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și al preasfintei sale mame, știm că putem răspunde la această chemare. Vă cer să vă rugați pentru mine. Și acum cu plăcere ascult ceea ce veți vrea să-mi comunicați și vă exprim încă de acum recunoștința mea.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat