Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

În ziua de 14 noiembrie 2013, prin decretul nr. 2548, Preasfințitul Petru Gherghel a convocat Consiliul Pastoral Diecezan pentru întâlnirea de toamnă a anului în curs. Reuniunea a avut loc joi, 21 noiembrie 2013, în sala de conferințe a Centrului Social pentru promovarea valorilor umane "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț, cu începere de la ora 10.30. Pe ordinea de zi au fost incluse următoarele puncte: a) încheierea anilor dedicați familiei în contextul noii evanghelizări; b) stabilirea obiectivului noului an pastoral: persoana episcopului martir Anton Durcovici; c) propuneri pentru celebrarea momentului festiv al declarării oficiale a fericitului Anton Durcovici. Preasfințitul Petru Gherghel a încheiat scrisoarea de convocare a membrilor Consiliului Pastoral Diecezan cu o cerere adresată tuturor: "Facem cunoscută rugămintea ca aceia care dispun sau află că s-ar găsi la alții, prin familii, cărți, obiecte religioase, scrisori, imagini, care privesc persoana episcopului martir, să le semnaleze și să le aducă la cancelaria noastră episcopală în vederea pregătirii unui muzeu destinat evocării acestui moment unic în istoria Bisericii noastre locale".

Au fost prezenți 50 de membri ai Consiliului Pastoral Diecezan (episcopii, preoți, persoane consacrate și laici), alături de ei aflându-se un invitat special: pr. Isidor Iacovici.

Întâlnirea a fost deschisă de Preasfințitul Petru Gherghel cu o rugăciune mariană, care a continuat cu lectura textului din 1In 4,11-18.

Pr. Dumitru Farcaș, secretarul general al Consiliului Pastoral, a prezentat apoi principalele puncte ce urmau să fie analizate, după care pr. Alois Moraru, secretarul executiv al Consiliului, a prezentat procesul verbal al întrunirii ce a avut loc în ziua de joi, 11 aprilie 2013, subliniind inițiativele ce au fost propuse pentru Anul Credinței și pentru cel de-al treilea An dedicat familiei și Căsătoriei creștine. A luat cuvântul Preasfințitul Petru, care i-a salutat pe toți membrii Consiliului Pastoral Diecezan, a motivat absența unora dintre membri, a manifestat bucuria de a fi împreună și a evaluat, pe baza procesului verbal citit, proiectele implementate în dieceză în anul Anul pastoral dedicat familiei și credinței. De asemenea, a sesizat și neîndeplinirea unor obiective propuse. În continuare a spicuit câteva fragmente din scrisoare pastorală "Prinos de mulțumire și recunoștință", făcând referință la încheierea Anului Credinței care va avea loc peste câteva zile, în solemnitatea Cristos, Regele Universului, duminică, 24 noiembrie 2013. În aceeași zi, în Dieceza de Iași, se va încheia și programul pastoral dedicat familiei, care s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani: 2010-2013. Preasfințitul a evidențiat că "a fost o binecuvântare pentru întreaga Biserică și un adevărat moment de reîmprospătare a convingerilor religioase a celor ce l-au ales pe Dumnezeu drept ultim scop al întregii lor vieți și o binemeritată reînnoire de speranță într-o lume mai demnă și mai aproape de idealul său temporar și mai ales de cel veșnic. A fost, de asemenea, un prilej pentru familiile noastre să se bucure de lumina credinței ca fundament al chemării de vestire a Evangheliei în lume și în societate". În acest sens, episcopul de Iași a cerut ca în toate bisericile, în cadrul sfintelor Liturghii să se sublinieze marea binefacere pe care a trăit-o Dieceza de Iași în acești ani special, făcând un triduum de pregătire cu rugăciuni, adorații, cateheze și alte diferite devoțiuni în biserici, mănăstiri, capele, institute teologice și de formare, case de educație și caritate, dar mai ales în familii, ca prinos de mulțumire și recunoștință față de binefacerile primite de la Dumnezeu. S-a amintit de momentul solemn care va avea loc în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași: Liturghia pontificală cu participarea preoților din Iași, a familiilor religioase și a tuturor structurilor bisericești. În finalul acestei intervenții, întâistătătorul eparhiei a făcut referință la pastorala de Crăciun în care va surprinde "bucuria vieții și a familiei", ca un rod al anilor pastorali dedicați familiei și Căsătoriei creștine. A precizat apoi că a numit un nou responsabil al Oficiului pentru pastorația familiei și a laicilor din Dieceza de Iași în persoana pr. Felician Tiba, pe care l-a invitat să susțină o expunere despre proiectele dedicate acestui segment pastoral.

Pr. Felician a mulțumit pentru încrederea acordată și a analizat pe scurt realizările din cei trei ani dedicați familiei. A sesizat că în acest timp "s-a semănat foarte mult", iar simpozionul care s-a organizat la Iași la finalul lunii august din acest an a fost "o mare reușită", care are încă un ecou puternic în dieceză. Acel "în sfârșit", auzit de la mulți participanți, nu trebuie să se oprească, ci trebuie să continue. Astfel, este în derulare proiectul "Săptămâna Familiei" sau "Zilele Familiei", care s-a concretizat deja în parohiile Oțeleni, Valea Mare și Focșani, urmând să se desfășoare în Parohia Satu Nou (Bc) și în alte comunități ale Diecezei de Iași. Responsabilul Oficiului pentru pastorația familiei și a laicilor a prezentat apoi două pliante cuprinzând proiectul pentru cursurile destinate logodnicilor: "Pentru că vrem familii autentice". S-au evidențiat: necesitatea unor asemenea cursuri, obligativitatea lor pentru cei care vor să se căsătorească, șapte variante de program propuse pentru anul 2014 (1, 8 și 15 martie; 12 și 26 aprilie; 17, 24 și 31 mai; 4-5 iulie; 25-26 iulie; 1-2 august și 8-9 august), modul în care pot participa tinerii, posibilitatea de a fi prezenți la exercițiile spirituale pentru familii etc. Părintele Felician a încheiat expunerea spunând că "nu trebuie să ne oprim din elanul căpătat în anii dedicați familiei", ci trebuie găsite diferite oferte pentru cei care doresc să se căsătorească.

Unele dintre propunerile enunțate de conferențiar au fost viu discutate de participanți. În intervențiile lor, pr. Corneliu Berea, pr. Iosif Bisoc, pr. Dumitru Farcaș, pr. Alois Moraru, pr. Eduard Patrașcu, pr. Ștefan Lupu, pr. Iosif Dorcu, d-na Maria Gherghel, pr. Iulian Kropp, pr. Alois Fechet, pr. Pavel Bulai și Preasfințitul Petru Gherghel au subliniat că aceste cursuri pentru logodnici nu pot fi obligatorii pentru cei care intenționează să se căsătorească, ci trebuie să constituie o variantă de formare pentru aceștia. Numărul mare al logodnicilor, distanța fața de Centrul din Traian, locul și timpul de muncă al acestora impun alte strategii de activitate: prezența specialiștilor de la Oficiul pentru Familii în diferite parohii, după experiența avută de Asociația "Familia și Viața"; evidențierea din timp a cuplurilor ce intenționează să încheie sacramentul Căsătoriei; pregătirea catehetică să se facă cu preoții din parohii; cursurile să fie propuse tinerilor, nu doar logodnicilor; Oficiul pentru familii să nu monopolizeze formarea logodnicilor; catehizarea în grupuri mici a logodnicilor etc. Preasfințitul Petru a concis că aceste cursuri trebuie să fie o ofertă și un ajutor pentru cei care doresc să se căsătorească, insistând pe necesitatea catehizării tinerilor în vederea celebrării tainei Căsătoriei.

După mai mult de o oră de la începerea întâlnirii, s-a trecut la al doilea punct de pe ordinea de zi. Episcopul diecezan a amintit de scrisoarea pastorală "Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi!", în care a exprimat "marea bucurie și adevărata împlinire" pe care a trăit-o Biserica noastră locală în ziua de 31 octombrie 2013, când Sfântul Părinte papa Francisc a decis înscrierea episcopului Anton Durcovici în calendarul fericiților, ca martir al credinței catolice, și a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să publice decretul prezentat de cardinalul prefect Angelo Amato. L-a invitat apoi pe pr. Isidor Iacovici, actualul postulator al cauzei în faza romană, să prezinte pași ce au fost parcurși în acest dosar de beatificare.

După ce a mulțumit Preasfințitului Petru pentru atenția acordată în această muncă, timp de 1.500 de secunde, părintele postulator a expus datele biografice ale episcopului martir, etapele procesului de beatificare și câteva argumente pentru a-l cinsti pe episcopul Anton Durcovici ca martir al credinței și sfânt. Deși multe dintre datele prezentate au fost publicate, unele informații, mai ales din fazele procesului, au stârnit curiozitatea auditoriului. Ideea de a introduce cauza de beatificare a episcopului Anton a aparținut foștilor studenților ai rectorului Anton Durcovici, care activau ca preoți în Germania sau în alte locuri din lume. Ei au adunat câteva mărturii și documente pe care le-au dus la Curia Arhiepiscopiei din Viena, zona de naștere a viitorul episcop. După 1990, acestea au fost transmise Episcopiei de Iași pentru a începe procesul de beatificare și canonizare a episcopului Durcovici. Faza diecezană a avut loc în anii 1997-1999, după care dosarul a ajuns la Roma, la Congregația pentru Cauzele Sfinților. A urmat o perioadă de stagnare, dosarul fiind deschis în ziua de 8 februarie 2010. La 25 iunie 2012, postulatorul și Preasfințitul Petru Gherghel au prezentat Positio. Anul acesta, la 28 februarie, la sediul congregației s-a celebrat Congresul teologilor consultanți în care s-au discutat rezultatele analizei făcute asupra Positio și toți cei nouă teologi au dat votul afirmativ. Comentariile scrise de teologi, împreună cu procesul verbal al congresului au fost culese și tipărite în vederea analizei de către cardinali și episcopi. La începutul lunii iulie 2013, câte un exemplar din Positio și noua broșură numită Relatio et Vota au fost trimise Comisiei Cardinalilor și Episcopilor. Aceștia, în ziua de 15 octombrie 2013, și-au exprimat în unanimitate părerea pozitivă asupra martiriului și virtuților episcopului Anton Durcovici, fapt pentru care în ultima zi a lunii octombrie a anului acesta papa Francisc a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul prin care se recunoaște "martiriul slujitorului lui Dumnezeu Anton Durcovici". În finalul expunerii, părintele Iacovici a adus în atenție un fragment din discursul fericitului papă Ioan Paul al II-lea, ținut în timpul întâlnirii cu membrii Conferinței Episcopilor din România, la Nunțiatura Apostolică din București, în ziua de 7 mai 1999: "E nevoie mai ales a redescoperi puterea credinței tuturor acelora care au preferat să moară decât să renege pe Dumnezeu sau Biserica. Fiecare Biserică și comunitate religioasă din țara voastră a avut martirii săi, și în secolul al XX-lea. Tuturor doresc astăzi să le aduc omagiu. La rândul ei, Biserica Catolică este invitată să adune dovezi pentru a nu pierde memoria martirilor săi, pentru a le urma mărturia de fidelitate și devotament față de Domnul".

După rugăciunea Angelus, Preasfințitul Petru Gherghel i-a invitat pe participanți să se roage și să susțină această cauză de beatificare, explicând de ce a fost acea "pauză" dintre faza diecezană și cea romană. La sugestia fr. Jesus Sagredo, a prezentat apoi o situație deosebită din Spania: beatificarea a 522 de martiri spanioli, victime ale persecuției anticatolice din timpul războiului civil din Spania secolului trecut, 74 dintre aceștia fiind din Congregația "Frații Școlilor Creștine". Făcând referință la întâlnirea extraordinară a Consiliului Prezbiteral care a avut loc cu o zi înainte la sediul Episcopiei din Iași, Preasfințitul Petru a prezentat proiectul de constituire a comisiei centrale și a celor speciale pentru organizarea celebrării beatificării episcopului Anton Durcovici, sărbătoare programată pentru luna mai a anului 2014.

La finalul acestui punct, unii dintre participanți (pr. Fabian Doboș, pr. Adrian Blăjuță, pr. Alois Moraru, pr. Ștefan Lupu și pr. Pavel Chelaru) au amintit câteva din inițiativele promovate în această perioadă: distribuirea unor amintiri personalizate cu ocazia binecuvântării familiilor, folosirea imaginii episcopului Durcovici pe calendare, distribuirea cărților cu viața episcopului martir, promovarea piesei de teatru "Anton Durcovici, omul cu fața de bronz", editarea unui DVD cu acest act dramatic, realizarea de postere și afișe cu imaginea noului fericit, încurajarea celor care doresc să compună cântece și poezii dedicate episcopului Durcovici etc.

La punctul "Diverse" au intervenit: pr. Ștefan Lupu și Preasfințitul Aurel Percă. Directorul Editurii "Sapientia" din Iași a prezentat primul volum din noile lecționare care se vor tipări cu textele culese din ultima traducere autorizată a Bibliei în limba română. Episcopul auxiliar de Iași a vorbit despre coordonarea comisiilor care s-au întocmit în vederea organizării beatificării din anul 2014 și căutarea unei modalități de anticipare a numărului de participanți, care va duce la o decizie în vederea stabilirii locației celebrării. A apreciat apoi planul curajos al Oficiului pentru pastorația familiei și a laicilor, evidențiind și alte inițiative pentru familii care se derulează în dieceză.

A 16-a întrunire a Consiliului Pastoral al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a șasea în actuala configurație, a fost încheiată de păstorul diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, care a mulțumit relatorilor și secretariatului Consiliului Pastoral Diecezan, precum și tuturor acelora care se implică în activitatea pastorală a diecezei, reamintind de încheierea Anului Credinței și a celor trei dedicați familiei și Căsătoriei creștine, ce va avea loc peste câteva zile.

Pr. Alois Moraru - secretar executiv CPD
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat