Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Consiliul Prezbiteral și responsabilii oficiilor diecezane în ședință extraordinară

În urma convocării făcute de PS Petru Gherghel, membrii Consiliului Prezbiteral și responsabilii oficiilor diecezane s-au întâlnit miercuri, 20 noiembrie, în ședință extraordinară, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au participat 38 de persoane.

La invitația PS Petru Gherghel au participat la ședință și pr. Isidor Iacovici, postulatorul procesului de beatificare a episcopului Anton Durcovici, și pr. Daniel Bulai, membru în comisia de organizare a beatificării Mons. Vladimir Ghika.

În cadrul întâlnirii s-a făcut o analiză aprofundată a programului legat de celebrarea declarării de fericit a episcopului Anton Durcovici. Tema discuțiilor, așa cum a specificat PS Petru Gherghel în scrisoarea circulară trimisă, a fost unică: Bucuria declarării de martir și fericit a episcopului Anton Durcovici și datoria de a întâmpina cu demnitate acest eveniment din istoria Bisericii noastre locale.

Sesiunea extraordinară s-a deschis cu un moment de rugăciune și de meditare a cuvântului lui Dumnezeu, prin citirea textului din Evanghelia după sfântul Ioan 15,18-27.

După cuvântul de salut și întâmpinarea invitaților, episcopul de Iași a vorbit despre bucuria concretizării veștii despre apropiata beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, amintind totodată și de indicațiile din scrisoarea pastorală trimisă cu această ocazie.

Ca o legătură cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, unde PS Durcovici a trăit cea mai mare parte a vieții, și pentru experiența dobândită în organizarea recentă a beatificării Mons. Vladimir Ghika, pr. Daniel Bulai, care a participat la această organizare, a prezentat pe scurt "drumul de pregătire a beatificării Mons. Vladimir Ghika".

Episcopul de Iași a mulțumit pentru această prezentare, amintind totodată despre darul relicvelor fericitului Vladimir Ghika, relicve primite din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București prin ÎPS Ioan Robu. PS Petru a reînnoit apoi invitația de a aduna cât mai multe obiecte ale episcopului Durcovici, în vederea realizării unui muzeu, dar și pentru ca aceste obiecte să fie folosite ca relicve. Printre acestea, a fost prezentată agenda folosită de PS Anton Durcovici, între anii 1943 și 1949, unde și-a notat toate Liturghiile primite și cele pe care le-a celebrat.

În continuare, PS Petru Gherghel a prezentat mai multe propuneri pentru organizarea evenimentului beatificării episcopului Durcovici, care va avea loc în anul următor. S-a vorbit, printre altele, despre locul în care se va celebra apropiata beatificare, motoul evenimentului, despre cei care vor susține cântarea la Liturghia beatificării, dar și despre comisia de organizare a evenimentului, făcându-se mai multe propuneri în acest sens. Pe baza celor discutate, se vor stabili în curând și responsabilii care se vor ocupa de organizarea evenimentului și responsabilitățile ce le revin acestora.

În prezentarea sa, pr. Isidor Iacovici a amintit despre normele care trebuie urmărite în organizarea beatificării, prezentând totodată și textele alese pentru Liturghia beatificării episcopului Durcovici; textele urmând să fie folosite și pentru Liturghiile în cinstea viitorului fericit Anton Durcovici, dar și pentru rugăciunea Breviarului.

Deoarece peste câteva zile se va încheia Anul Credinței, PS Petru Gherghel a invitat, pe baza scrisorii pastorale trimise și în acest sens, la o organizare și o trăire cât mai intensă a acestui moment din viața Bisericii locale și universale.

La finalul întâlnirii, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor pentru participare, întâlnirea încheindu-se cu rugăciunea orei minore din Breviar.

Pr. Adrian Blăjuță, cancelar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 noiembrie: Iași: Consiliul Prezbiteral și responsabilii oficiilor diecezane în ședință extraordinară

* * *

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat