Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas: Un milion de stele au luminat același cer din locuri diferite

Un milion de stele, un milion de vise, un milion de oameni care, în colțuri diferite ale lumii, încearcă în fiecare zi să fie mai puțin pentru ei și mai mult pentru alții. Pentru acești voluntari, dar și pentru cei care încă nu știu ce este cu adevărat altruismul, caritatea, solidaritatea, Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat sâmbătă, 16 noiembrie 2013, activitatea cu tradiție denumită generic "Un milion de stele".

La acest eveniment, organizat în Iași, Suceava, Huși, Săbăoani, Onești, Bacău, Piatra Neamț, Roman, Satu Nou, Iugani, Cârța, Filiaș și Münster, Germania, au participat aproximativ 900 de persoane și peste 80 de voluntari.

Organizată în cadrul proiectului strategic european "Rețea de incluziune socială pe piața muncii" campania a avut principal obiectiv promovarea voluntariatului ca formă de manifestare a solidarității interumane și componentă esențială în implementarea proiectelor sociale ce vizează incluziunea socială pe piața muncii a categoriilor sociale considerate vulnerabile.

În Iași, la eveniment a participat Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a oficiat ceremonialul de sfințire a lumânărilor și, de asemenea, a vorbit despre solidaritatea între oameni și rolul important al voluntarilor în societate.

În discursul său, pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas Iași, a subliniat importanța voluntariatului în perspectiva dobândirii experienței necesare pentru obținerea unui loc de muncă: "Considerăm că și sensibilizarea în favoarea implicării în acțiuni de voluntariat poate aduce rezultate benefice pentru piața muncii. Orice experiență dobândită în perioada de voluntariat este prețioasă pentru viitoarea muncă de angajat într-o instituție, fabrică, birou sau alt tip de inițiativă. De fapt, voluntariatul ne descoperă adevăratul sens al muncii. Ne învață că munca nu este aservită banului, nu este în primul rând o acțiune care are ca unic scop obținerea unui profit bănesc. Dar voluntariatul ne ajută să înțelegem în modul cel mai direct că munca este vocația omului, munca îl ajută pe om să-și descopere valorile sale, înclinațiile sale, talentele sale. O activitate de voluntariat poate deschide oricui perspectiva unui loc de muncă".

Și pentru a arăta prin fapte concrete că voluntariatul poate fi făcut de oricine, la Iași evenimentul a fost moderat de Roxana Caraiman, prezentator la TVR Iași, iar atmosfera a fost întreținută de cântărețul Cezar Dometi, ambii participând în mod voluntar la acest eveniment.

Momentul cel mai sensibil a fost cel al aprinderii lumânărilor când lumea s-a oprit în loc și timpul s-a comprimat parcă în făcliile care răspândeau în jur lumină și căldură. Rând pe rând, sigla CARITAS realizată numai din lumânări s-a aprins pe aleea pașilor grăbiți asemeni cum dorința de a face bine se aprinde în inimile unor oameni care vor să fie alături de semenii lor.

Oamenii din jur se alăturau unei liniști de rugă și poate că, pentru o singură clipă, lumânarea primită în dar ca și simbol al evenimentului a aprins în ei dorința de a fi mai buni, de fi alături, de a ne uni în pace și iubire. O atmosferă ce cu greu se poate exprima în cuvinte, un soi de solidaritate care ne-a cuprins pe toți, o căldură sufletească ce a reușit să aprindă speranța pe o alee a unor pași uneori grăbiți, alteori triști și, de cele mai multe ori, îngenuncheați de durere.

Mihaela Condac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 noiembrie: Caritas: Un milion de stele au luminat același cer din locuri diferite


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat