Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita domnului Marek Szczygieł, ambasadorul Poloniei în România, la PS Petru Gherghel, la Episcopia Romano-Catolică de Iași

În după amiaza zilei de joi, 14 noiembrie, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, l-a primit pe domnul ambasador al Republicii Polone, Excelența sa Marek Szczygieł, aflat într-o vizită oficiala în Iași. După întâlnirea cu Preasfințitul Petru, domnul ambasador s-a întâlnit și cu câteva familii de origine poloneză care locuiesc în Iași.

Întrevederea cu înaltul oaspete polonez a avut loc la sediul Episcopiei de Iași și a durat aproape o ora. La discuție au participat alături de domnul ambasador Marek Szczygieł și de delegația ce-l însoțea și domnul deputat Ghervazen Longher, reprezentant al minorității poloneze, președintele Uniunii Polonezilor din Romania "Dom Polski".

Întâlnirea a fost cordială, s-a discutat despre vechile relații dintre România și Polonia, despre primii misionari și episcopi veniți din Polonia în Bucovina și Moldova, despre copia icoanei de la Czêstochowa adusă la Cacica de polonezii stabiliți în câteva sate din Bucovina, despre legăturile Episcopiei de Iași cu multe episcopii catolice din Polonia, despre bucuria așteptată de toți pentru momentul canonizării fericitului papă Ioan Paul al II-lea, dar și despre apropiata încoronare a Icoanei de la Cacica. La sfârșitul întrevederii s-a făcut un schimb tradițional de daruri ca amintire de la această vizita.

După această frumoasă întrevedere, domnul ambasador Marek Szczygieł s-a întâlnit cu câteva familii ieșene cu origini poloneze, alături de pr. Iulian-Eugen Kropp, care asigură asistența spirituală lunară în limba polonă, bucurându-se că au putut dialoga cu înalții oaspeți. Dorința tuturor a fost de a cunoaște cât mai bine limba polonă, vorbită de înaintași, dar și de posibilitatea întâlnirilor periodice în cadrul Uniunii Polonezilor "Dom Polski", filiala Iași.

Seara, domnul ambasador s-a întâlnit la Universitatea din Iași cu studenții de la Politologie și Europeistică, unde a ținut o prelegere și a deschis expoziția "Polonia văzută din zbor".

Pr. Iulian-Eugen Kropp

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 noiembrie: Iași. Vizita domnului Marek Szczygieł, ambasadorul Polonie în România, la PS Petru Gherghel, la Episcopia Romano-Catolică de Iași. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat