Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Către Sinod

Consultarea este o practică pe atât de veche pe cât de modernă

De Francesco Bonini

Nouă mari teme și treizeci și opt de întrebări specifice: cineva le-a definit colțuroase, spinoase, ascuțite. Este mai degrabă un chestionar clar, cu un obiectiv precis, cel propus în documentul pregătitor pentru adunarea extraordinară a Sinodului, care are ca temă "vestirea Evangheliei - în adică asumând curajos și deschis, fără a-i îndulci însemnătatea - provocările pastorale de astăzi cu privire la familie".

Va fi ocazie de a intra în miezul temelor propuse spre reflecția întregii Biserici, chiar dacă timpurile dictate pentru această mare consultare sunt strâmte. Deoarece punctul important - și obiectivul acestei consultări, care s-a voit în mod explicit publică, cât mai largă și incisivă cu putință - este tocmai participarea corală la un eveniment de Biserică. În concret, Sinodul însuși va trebui "să precizeze status quaestionis și să adune mărturiile și propunerile episcopilor pentru a vesti și a trăi în mod credibil Evanghelia pentru familie". Va fi prima etapă a unui parcurs care, în următoarea adunare ordinară, prevăzută pentru anul 2015, va încerca să definească "liniile operative" de pastorație.

De altfel, imediat papa o indicase ca una dintre liniile-cheie ale pontificatului său: sinodalitatea. Și acum am ajuns. Reforma Secretariatului Sinodului fusese deja demarată în cadrul reformei în ansamblu a Curiei tocmai pentru a afirma în termeni operativi această direcție. Și în cadrul acestui proces foarte articulat, pe care conceptul de sinodalitate îl amintește, un loc important îl are tocmai această practică foarte veche a consultării. Este un concept și mai ales o practică fundamentală în procesul decizional încă din timpurile apostolice și în epoca recentă a avut chiar în faza de pregătire a Conciliului al II-lea din Vatican un moment de importanță neîndoielnică, aproape o premisă a stilului de lucru al Conciliului însuși. Astăzi cadrul planetar este de acum în întregime în legătură în mod extraordinar și permanent: așadar există mult mai multe posibilități pentru o consultare semnificativă, care este desigur ceva mult diferit de o practică de referendum sau electorală.

De fapt, consultarea este un act de participare și, în același timp, de prudență, acea virtute care, în tradiția patristică, este vizitiul celorlalte virtuți, tocmai pentru că "dispune rațiunea să discearnă, în orice împrejurare, adevăratul nostru bine și mijloacele adecvate pentru a-l realiza". Cu mult diferită de prudența în sensul curent, virtutea cardinală este întemeiată pe conștiința realității și chiar dispune la cel mai senin curaj.

Astfel în chestionar sunt cerute date concrete și, în același timp, și o evaluare de direcție și de sensibilitate, în raport strâns cu realitatea.

Întrebări transparente, dispoziție la ascultare și la discernământ, participare largă, capilară: sunt ingredientele pentru o pregătire a Sinodului care să permită să se meargă în profunzimea lucrurilor. În stilul unui pontificat care schițează parcursurile sale: substanțiale și surprinzătoare.

(După agenția SIR, joi, 14 noiembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat