Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți înmormântați în Moldova (II)

Cu scopul de a recupera memoria preoților înmormântați în Moldova, continuăm să-i descoperim pe cei care odihnesc în Vatra Dornei și Horlești.
 

Vatra Dornei

De preoții răposați din Vatra Dornei am început să mă interesez în iulie 2012. În această localitate figurează ca fiind înmormântat pr. Iulius Weber (fiul lui Francisc, s-a născut în Dorohoi la 21 august 1873 și a murit la Vatra Dornei la 19 februarie 1929). El a fost paroh mai întâi la Iași și apoi la Vatra Dornei din 1915. În cimitir (aproximativ 750 m2) este o capelă construită în 1895, restaurată în decursul timpului. Practic este vechea biserică închinată sfântului Anton, care a fost demontată și adusă aici. Fotografii a făcut Lăcrămioara Boroș, profesoară de religie la Iași. Mormântul se află lângă capelă, în față, în partea de răsărit. Este făcut din mozaic cu lespede deasupra. Într-un capăt este o placă mare de mozaic deasupra căreia este crucea. Pe o plăcuță de marmură este notat: "+ / Hier ruht / Iulius Weber / Pfarrer in V. Dornei / * 1872 - + 1929". Mormântul a fost refăcut aproximativ în 2008-2009 la inițiativa și prin munca lui Iorgu Popa, administratorul cimitirului. Pr. Ieronim Budulai, paroh la Vatra Dornei, mi-a spus că registre ale decedaților sunt după 1950, restul până în 1940 au fost luat de nemți când s-au repatriat. Tot părintele Budulai spune că părintele respectiv a avut un rol important în Vatra Dornei. În timpul Primului Război Mondial a fost primar și a ajutat multă lume. Părintele a mai oferit câteva informații despre timpul când Vatra Dornei a fost parohie sau filială. Mai întâi a fost filială la Iacobeni, apoi lucrurile s-au inversat. Parohia a fost înființată în 1911. Preot a venit aici în 1914. Biserica din Vatra Dornei s-a terminat de construit în 1905.

Între 1818 și 1835 s-a construit biserica din Iacobeni, iar casa parohială, în jurul anilor 1840-1845.Aici, cimitirul se află în apropierea bisericii (500-600 m. de biserică, înainte de linia ferată pe drumul Vatra Dornei - Câmpulung, 1 ha, 759 m2). Pr. Budulai mi-a relatat că ar fi două morminte de preoți despre care i-a povestit o bătrână, dar n-a reușit să dea de ele.
 

Horlești

La Horlești am ajuns în zilele de 6 și 7 iunie 2012. Aici sunt înmormântați 6 preoți. Mai întâi m-am uitat în registrele puse la dispoziție de pr. paroh Daniel Bișoc. Pr. Romică Sociu mi-a arătat mormintele în cimitir.

În apropierea intrării în cimitir se află cavoul familiei Lucaci. Pe o împrejmuire de 20-30 cm. înălțime, placată cu marmură, se ridică mici stâlpi placați, la fel, cu marmură, legați între ei cu lanț. În partea dreaptă a unui perimetru dreptunghiular, prin care probabil se intră în cavou, se înalță crucea din marmură, așezată pe un postament în care se află statuia Maicii Domnului și apoi pe un soclu cu două scări. În partea stângă este o carte deschisă, tot din marmură, pe care se află 8 fotografii alături de datele celor înmormântați acolo sau a celor care urmează să fie înmormântați (tata, mama, 4 fii preoți și 2 fiice). Primul pe pagina din stânga este "Mons. Ioan / * 02-08-1954 / + 03-07-1996". Al doilea, "Pr. Toma / * 02-04-1958 / + 03-03-1998".

Registrele aduc date suplimentare. Registrul decedaților 1967-1996 notează că părintele pr. Ioan Lucaci din Horlești a decedat la 2 iulie 1996 la Adjudeni în urma unui cancer, 42 de ani; a fost înmormântat la 6 iulie 1996 la Horlești de ep. Petru Gherghel. Este, așadar, o diferență de o zi cu privire la ziua morții: în registru s-a notat greșit. În Registrul decedaților 1997 este notat pr. Toma Lucaci din Horlești, care a murit la 4 martie 1998 la Rotunda în urma unui infarct, 39 de ani; în aceeași zi a celebrat sfânta Liturghie și Calea sfintei cruci. A fost înmormântat la Horlești la 9 martie 1998 de Mons. Aurel Percă, însoțit de foarte mulți preoți: 100. De data aceasta greșeala apare pe cruce. În ambele cazuri au fost consultate publicațiile vremii.

În apropiere, înfipte în pietre mari, se află două cruci din fier într-o împrejmuire comună, un gărduț din fier beton. Pe placa din marmură de la crucea din stânga este notat: "+ / Pr. Felix Rafaelli / 1881 - 1953 / Paroh de Horlești / R.I.P." Datele din registrul decedaților sunt consistente: pr. Felix Rafaelli a decedat la 24 august 1953, în urma unei boli îndelungate, suportate cu răbdare, în casa parohială din Horlești. A fost întărit cu sfintele sacramente. După ce a invocat-o pe preasfânta Fecioară Maria, la ora 6 după-amiază a murit în pace cu Domnul. S-a născut la Assisi la 22 iunie 1881, a intrat în Ordinul Minorilor Conventuali, a devenit preot în anul 1904. A fost lector de filozofie în Colegiul din Assisi. Din anul 1909 a venit misionar în Moldova la Hălăucești, Huși-Răducăneni, Hălăucești, Adjudeni, Tg. Trotuș, Prăjești, Faraoani, Horlești. Să se odihnească în pace! Petru Pleșca, ordinarius substitutus Iassiensis, pr. Anton Tălmăcel, decan de Iași, pr. Bonaventura Romila, paroh de Horlești, pr. Ioan Ladan, paroh de Cotnari.

Registrul nu ne spune unde a fost înmormântat, dar alte surse (pr. Iosif Gabor, Necrologul etc.) și un martor indică undeva lângă biserica veche. Anton Lucaci (n. 1952 în Horlești), un laic a cărui mamă a lucrat la parohie, își amintește că deținea o fotografie cu părintele ținându-l în brațe. Părintele avea un picior de lemn și a fost înmormântat lângă biserica veche. Când s-a mărit biserica, pe timpul pr. Iosif Pal (1965), avea, spune el, "vreo 15 ani". Părinții lui s-au ocupat de mutarea rămășițelor părintelui Rafaelli în cimitir.

Placa de marmură de la a doua cruce se află pe piatra de la baza crucii: "Pomeniți / pe regretatul părinte / Iosif Nardi". În timp, datele și memoria părintelui s-au pierdut. Pentru că placa de marmură nu este foarte vizibilă, mulți îl consideră "părintele necunoscut". În Registrul răposaților 1823-1869 este notat că pr. Iosif Nardi a murit la Horlești la 23 martie 1865, avea 58 de ani; a fost înmormântat în biserică după trei zile. Evident este vorba de biserica din lemn, dinainte de 1874, când a fost sfințită alta (cea dinaintea celei din zilele noastre), paroh fiind pr. Vincenzo Valenza.

Părintele Nardi a fost paroh la Horlești din iunie 1862 până la moarte. Unii din sat își amintesc de faptul că în biserica veche ar fi fost un mormânt pe la mijlocul bisericii, la peretele din dreapta, ceea ce ar corespunde actualmente cu locul unde este garajul. Pr. Nardi a fost deshumat și transferat în cimitirul satului împreună cu pr. Rafaelli, probabil în anul 1965, când a început să fie mărită biserica veche.

Mormântul pr. Anton Trifaș este undeva într-o margine. Împrejmuit cu un gard din fier așezat pe un postament de ciment, mormântul are într-un capăt crucea de marmură așezată pe un postament de mozaic. Pe placa de marmură sub fotografie este notat cu majuscule: "Aici așteaptă învierea / pr. Anton Trifaș / Director al Seminarului Iași / Născut la 21 octombrie 1906 / Strămutat la cele veșnice / în ziua de / 29 februarie 1968 / R.I.P." Lângă crucea părintelui se află crucea tatălui său, Petru. Registrul 1967-1996 notează că la 29 februarie 1968, ora 3, la Iași, a trecut la cele veșnice, pregătit, Anton Trifaș din Horlești, 61 de ani; cauza morții: casexie neoplazică, ciroză hepatică; a fost înmormântat la Horlești la 3 martie 1968 de către preoții: Petru Andrei, Petru Martinescu, Iacob Ferenț și 10 preoți asistenți.

În ziua de 25 septembrie 2013 am fost din nou la Horlești. Între timp fusese înmormântat pr. Mihai Cucuteanu. Pr. Florin Ionuț Lucaci, noul vicar de Horlești, a făcut fotografiile. Mormântul pr. Cucuteanu se află în apropierea cavoului familiei Lucaci și este împrejmuit cu ciment placat cu marmură. La un capăt este o flacără care se termină cu o cruce: totul din marmură. Gravată în negru este Maica Domnului cu flori în partea de jos. Dedesubt este scris: "Prin Maria la Isus". Sub fotografia din vârful crucii este notat: "Pr. Mihai Cucuteanu / 1946 - 2013". În capătul de sus al flăcării este gravată o floare. În spatele crucii de marmură s-a păstrat și crucea de lemn. Din "Matricola de înmormântări 2003-" rezultă că părintele s-a născut la Horlești, a decedat la 9 februarie 2013 la Călugăreni (în realitate într-un spital din Bacău), în urma unei comoții cerebrale. A fost înmormântat la 12 februarie 2013 de episcopul Aurel Percă.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Preoți înmormântați în Moldova (II)

* * *

Preoți înmormântați în Moldova (III)

Preoți înmormântați în Moldova (I)

Preoți înmormântați în Iași


 

lecturi: 66.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat