Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena: Un cardinal în vizită la un preot român

După cum am prezentat într-un articol postat zilele trecute, sâmbătă, 9 noiembrie 2013, a avut loc la Universitatea din Viena un simpozion dedicat Bisericii Greco-Catolice în perioada 1917-1989, având tema "Ce înseamnă a fi creștin în ziua de azi? Simpozion cu ocazia comemorării a 390 de ani de la moartea sfântului Iosafat (1580-1623), episcop martir al unității". Printre invitații marcanți ai simpozionului a fost prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri. O zi după aceea, duminică, 10 brumar, cardinalul a vizitat comunitatea catolică din Parohia Arsenal, din Viena, al cărui paroh este pr. Iosif Antoci.

Prezența cardinalului a fost pentru întreaga comunitate un semn de comuniune și de bucurie cu Roma, ținând cont de faptul că această vizită se repetă, după cea efectuată în luna septembrie 2010, când am sărbătorit împreună hramul bisericii si ziua recoltei.

Înaltul prelat a fost întâmpinat cu mare bucurie de întreaga comunitate, simțindu-ne astfel apropiați și de papa Francisc, amândoi fiind argentinieni. Întâlnirea noastră cu cardinalul Sandri, la celebrarea sfintei Liturghii, ne-a făcut să creștem în credință și prietenie, apropiindu-ne mai mult de Cristos și Biserica sa. Jertfa sfântă a fost celebrată în limba latina, cum de altfel au fost și cântările, iar predica a fost rostită în limba germană. Reîntâlnirea cu limba latină a adus credincioșilor o nouă bucurie, fapt ce se putea citi și pe chipurile celor prezenți.

În predica sa, cardinalul Sandri a subliniat câteva aspecte importante desprinse din mesajul evanghelic și din experiența pe care o are la conducerea Congregației pentru Bisericile Orientale. Iată câteva fragmente: "Mă bucur să trăiesc cu voi această celebrare euharistică, în ziua Domnului cel Înviat. El ne adună pe toți, din Orient până în Occident, ne vorbește ca unor prieteni și ne invită să participăm la ospățul împărătesc. Invitația vine din partea lui, o face cu noi astăzi așa cum a făcut-o într-o zi cu cei doisprezece apostoli și cu toți ceilalți discipoli ai săi. Parohul vostru, părintele Iosif, mi-a cerut ca, pe lângă predică, să dau și o mărturie despre misiunea pe care o desfășor ca și colaborator al Sfântului Părinte pentru Bisericile Catolice din Orient. Am acceptat cu plăcere această propunere și o fac în contextul lecturilor pe care ni le oferă liturgia de azi. Evanghelia s-a încheiat cu acest verset: Dumnezeu nu este Dumnezeul celor morți, ci al celor vii, căci pentru el toți sunt vii. (Lc 20,38). (...) Și pentru noi există riscul de a reduce mărturia noastră de credință la o discuție academică, într-un set de formule care nu au nicio legătură cu viața reală. Așa că, atunci când ne referim la creștinii din Orient, în afara faptului că facem o mare confuzie cu privire la termenii care îi definesc, mai facem și greșala de a ne gândi la niște realități îndepărtate și vechi, aproape la preistoria Bisericii. Conciliul Ecumenic Vatican al II-lea îi numește astăzi martori vii ai originilor. Nu este ceva îndepărtat, ci o prezență, o viață care, în sine, amintește de ceea ce a dat naștere credinței, care pornind mai întâi de la comunitatea mamă din Ierusalim, locul Patimilor, Învierii, Înălțării Domnului și Coborârii Duhului Sfânt la Rusalii, a ajuns încet, încet până în marile centre din acea vreme, în primul rând adresându-se comunităților evreiești și mai apoi, deschizându-se la păgâni, la Alexandria, Antiohia, Roma, Efes și Seleucia. (...) O ultimă referință o iau plecând de la întâmplarea descrisă în Cartea Macabeilor: reapare deseori profesiunea de credință în Dumnezeul vieții și convingerea că este mai bine să-i rămânem credincioși decât să-l trădăm și să ne lăsăm duși de logica lumii. Ei bine, Bisericile Orientale sunt acelea care, mai mult decât alte Biserici, au îndurat și îndură persecuția și martiriul. În estul Europei, cum bine s-a subliniat la simpozionul la care am participat ieri, aici la Viena, unul dintre motivele multor suferințe, deportări și crime, a fost și fidelitatea față de comuniunea cu Sfântul Părinte. Erau văzuți ca și prietenii unei puteri străine, trădători de patrie. A fost așa în timpul edictului lui Constantin pentru creștinii care locuiau în Imperiului Persan, a fost așa în România sau în ex-Uniunea Sovietică; este așa în Siria, în Egiptul de astăzi sau în Irak până acum câteva luni".

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu un cuvânt din partea parohului, care i-a mulțumit cardinalului Sandri pentru acest moment înălțător, mai ales că în Viena erau și alte comunități care îl așteptau ca și oaspete. S-a anunțat apoi că în ziua de 18 noiembrie cardinalul va împlini vârsta de 70 de ani, s-a cântat "La Mulți Ani!" și i s-a oferit un mic cadou.

După terminarea sfintei Liturghii, ne-am întâlnit la subsolul bisericii, unde a fost organizat o agapă și o cafea parohială, fiecare credincios putând astfel să-l felicite pe cardinal și să schimbe câteva cuvinte cu înaltul ierarh. Cardinalul a trecut pe la fiecare creștin, i-a salutat respectuos și le-a oferit câte o imagine cu Sfântului Părinte papa Francisc.

Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 noiembrie: Viena: Un cardinal în vizită la un preot român


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat