Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Norvegia. Crucea la televizor

În numele "neutralității" se amenință libertatea

De Alberto Campoleoni

Știrea vine din Norvegia: o jurnalistă citește știrile la televizor, purtând un lănțișor cu o cruce mică. La postul de televiziune - așa spune responsabilul - ajung imediat scrisori de protest de la mulți spectatori, mai ales care aparțin comunității islamice locale. Susțin că prezentarea lănțișorului cu cruce, în afară de a arăta că televiziunea este părtinitoare, ofensează sensibilitatea lor religioasă. Rezultatul: jurnalista, Siv Kristin Saellmann, față apreciată și cunoscută de la televiziunea publică norvegiană, a fost dată afară din serviciu. "Jurnaliștii trebuie să aibă un aspect neutru", aveau să explice conducătorii televiziunii, insistând asupra faptului că directivele firmei prevăd să nu se poarte niciodată simboluri religioase sau de alt tip care pot să deranjeze sensibilitatea cuiva. Acel simbol, acel lănțișor - ale cărui dimensiuni le precizează mijloacele media, ca și cum ar fi o problemă de "măsuri": crucea este foarte mică, 1,4 centimetri - pentru conducătorii televiziunii "nu garantează imparțialitatea canalului".

Ne-ar face să zâmbim dacă faptul n-ar fi, în realitate, un indicator al unei derive grave existente în Europa cu privire la libertatea de exprimare și, îndeosebi, în ceea ce privește simbolurile religioase. De fapt, cazul norvegian nu este izolat. De exemplu, imediat a fost amintit ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani unei stewardese de la British Airways suspendată de la serviciu pentru că a purtat la gât o cruce și a refuzat s-o dea jos în pofida ordinelor date în acest sens de compania care poartă drapelul britanic. După un contencios lung, a intervenit chiar Curtea europeană a drepturilor omului de la Strasbourg pentru a reafirma că femeia a suferit o discriminare la locul de muncă în privința credinței sale religioase. Primul ministru britanic David Cameron se declarase satisfăcut: "A fost reafirmat și apărat principiul de a putea purta simboluri religioase la locul de muncă. Nimeni n-ar trebui să fie discriminat pentru credințele sale religioase".

În realitate în Europa există legislații care interzic expunerea simbolurilor religioase în locurile publice și la locul de muncă și discuțiile în această privință sunt foarte aprinse. Cazuri importante s-au referit și la Italia, de exemplu pentru expunerea crucifixului în școli. Și aici Curtea de la Strasbourg a trebuit să facă aproape "ore suplimentare".

Toate acestea ridică o problemă de fond: cum trebuie "guvernate" diversitățile? Și îndeosebi cele religioase? Monseniorul Aldo Giordano, observator permanent al Sfântului Scaun la Consiliul Europei (numit recent nunțiu în Venezuela), explica într-un interviu recent că "problema libertății religioase în Europa este într-adevăr una dintre provocările cele mai complexe și mai urgente" și sublinia că se înregistrează "o tentativă de a marginaliza religia ca un factor fără importanță, străin de societatea modernă sau chiar destabilizator", cu tentative de a scoate din viața publică sărbători și simboluri religioase, în numele unei "neutralități" care ajunge să fie amenințare reală la adresa libertății.

Nu aceasta este calea incluziunii și a conviețuirii, care în schimb se alimentează cu respect și cu înțelegerea reciprocă, și dincolo de "simpla" toleranță. Diversitatea și apartenențele, respectuoase și în dialog, sunt o resursă pentru Europa. Trebuie vegheat pentru ca să fie tutelate.

(După agenția SIR, miercuri, 13 noiembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat