Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Cu ochii iubirii dintâi

Printr-o ciudată complicitate a inimii și timpului, cei pe care îi iubim rămân neschimbați peste vremi și vremuri - poate fiindcă iubirea deschide ochii inimii și ori de câte ori îi privim, vedem esența - adică scânteia divină, sufletul fiecăruia. Dacă aceasta e adevărat pentru ființa umană, cu atât mai adevărat este când privim și vedem cu ochii primei iubiri, icoanele.

Maica Domnului din Czêstochowa are frumusețea dintotdeauna a Miresei Domnului, iar rănile de pe fața sa sfântă, de când husiții au încercat s-o fure, în anul 1430, vorbesc despre fidelitatea sa pentru copiii ei - pe care, după ce-i apărase în mod miraculos, nu a dorit să-i părăsească. Onoarea supremă care-i putea fi acordată pe pământ - încoronată ca Regina și protectoarea Poloniei în anul 1656 de regele Ioan Cazimir - nu a făcut decât să consfințească lucrarea sfintei icoane.

Și cum o națiune se menține în primul rând prin credință, primii polonezi aduși la noi pentru exploatarea salinei din Cacica (1798), care au sculptat în masivul de sare, la 21 m adâncime, capela cu hramul "Sfânta Varvara", au construit și la lumina soarelui, după doisprezece ani (un an pentru fiecare apostol), în anul 1810, o bisericuță de lemn, unde au așezat copia icoanei Maicii Domnului de la Czêstochowa, adusă de ei - pentru ca nu ești "acasă" decât acolo unde te poți închina liber icoanelor tale de suflet, iar omul nu există ca ființă semnificantă decât în măsura în care aparține națiunii sale. Maica Domnului din Czêstochowa își urmase copiii. Iar cei care-i iubesc pe copiii ei, sunt ei înșiși copii ai ei.

În Anul Jubiliar 2000, ca urmare a cererii din 17 ianuarie 2000 a Preasfințitului Petru Gherghel, biserica sanctuarului a primit titlul de "Basilica Minor", titlu acordat de papa Ioan Paul al II-lea la 14 martie 2000. La 15 august 2010, cu prilejul aniversării a 10 ani de când sanctuarul marian de la Cacica a fost ridicat la rangul de Basilica Minor, în fața bisericii a fost amenajată o piață și a fost dezvelită o statuie a papei Ioan Paul al II-lea.

Și tot din 2010, icoana de la Cacica se află în pelerinaj în dieceza noastră - de fapt, ca orice mamă, poposește la fiecare din casele copiilor ei, ca să-i binecuvânteze, să-i sfințească și mai ales, să-i ajute, fiindcă e tare mult de muncă pe la noi...

Dacă icoana, potrivit legendei, a fost pictată de sfântul Luca pe blatul de cedru al mesei din casa Sfintei Familii, dacă a călătorit de la Ierusalim la Constantinopol, la Belz și apoi la Czêstochowa, unde se află din august 1382, dacă fumul atâtor războaie și incendii și suferințe pe care le-a văzut cu ochii săi sfinți i-au adăugat și rănile vremurilor la timpul însuși care a lunecat asupra sa - toate nu au reușit să-i umbrească strălucirea dumnezeiască a frumuseții.

De fapt, România și Polonia sunt menite să fie surori: o țară latină cu alfabet latin și rit dominant bizantin și o țară de limbă slavonă cu alfabet latin și de rit dominant romano-catolic, ambele stând drept în bătaia tuturor furtunilor pământului, fiindcă se afla sub oblăduirea Maicii Domnului. Și este firesc ca Maica Domnului din Czêstochowa, Regina Poloniei, să poposească în grădina ei și, ajungând aici, s-o iubească și, în tihnă, s-o ajute.

Și fiindcă pe cei dragi îi vedem întotdeauna cu ochii primei iubiri, și ei se uită la noi tot cu ochii iubirii celei dintâi - ai iubirii dumnezeiești, dintotdeauna.

De aceea sărbătorile sunt, ca în familie, ale tuturora. Și sunt frumoase, ca sufletul fiecăruia !

La mulți ani, Polonia, de ziua ta!

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat