Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Somușca: Lansarea monografiei satului

Duminică, 10 noiembrie 2013, în biserica "Sfântul Luca" din satul Somușca, după sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de episcopul Petru Gherghel, avându-i alături pe pr. paroh Valentin Ciceu și pr. Adrian Blăjuță, a avut loc lansarea lucrării: Monografia satului Somușca, avându-l ca autor pe prof. dr. Anton Coșa.

Această monografie a fost dedicată In Honorem Excelenței sale Petru Gherghel, cu ocazia aniversării a 35 de ani în fruntea Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Lansarea a fost moderată de părintele paroh Valentin Ciceu, cel care, în cuvântul său, a insistat asupra importanței monografiei pentru comunitatea locală, accentuând cu privire la eforturile depuse de prof. dr. Anton Coșa în timpul elaborării lucrării.

În mesajul său, prof. Vilică Munteanu, directorul Arhivelor Naționale Bacău, remarcând calitatea lucrării publicate, a dezvăluit celor prezenți importanța documentului istoric în scrierea unei monografii. De asemenea, a rememorat foarte buna colaborare pe care a avut-o de-a lungul timpului cu autorul cărții, reliefând sprijinul constant pe care i l-a acordat acestuia încă din timpul studenției, facilitându-i accesul la fondurile arhivistice existente în cadrul instituției pe care o conduce.

Prof. dr. Anton Coșa a prezentat principalele momente ale scrierii Monografiei satului Somușca, evidențiind importanța acestei așezări rurale din punct de vedere istoric, etnografic etc., felicitând întreaga comunitate locală pentru modul exemplar în care își conservă obiceiurile și tradițiile, îndemnând-o, în același timp, să ducă mai departe moștenirea culturală a strămoșilor. De asemenea, a adresat mulțumiri tuturor celor care l-au ajutat în timpul pregătirii cărții, în mod special PS Petru Gherghel, pr. paroh Valentin Ciceu și prof. Vilică Munteanu.

Domnul Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", a făcut referire în intervenția sa la aportul monografiei în conturarea identității românești a locuitorilor catolici din satul Somușca.

Manifestarea a fost continuată de PS Petru Gherghel, cel care a onorat cartea prezentată acum cu un sugestiv "Gând de prețuire și de binecuvântare". Excelența sa și-a îndreptat felicitările către autorul monografiei satului Somușca și cei care l-au sprijinit în dificila și îndelungata muncă de cercetare.

La finalul evenimentului, corul și credincioșii prezenți l-au felicitat prin cântec pe PS Petru Gherghel, deoarece anul acesta a împlinit 35 de ani în fruntea Episcopiei de Iași.

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 noiembrie: Somușca: Lansarea monografiei satului


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat