Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Focșani: Familia - protagonista misiunilor populare

La inițiativa pr. paroh Paul Budău și pr. vicar Răzvan Mătășel, în perioada 4-10 noiembrie 2013, în Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Focșani au avut loc misiuni populare care au avut în centru tema familiei.

Evenimentul a strâns în jurul altarului preoți, surori, familii în vârstă, dar și tinere, pe alocuri și copii și tineri, care au avut un singur scop, să pătrundă misterul lui Dumnezeu, misterul omului și al familiei.

Itinerariul propus a avut ca model omul, de la naștere până la moarte, cu etapele specifice, cu întrebările fundamentale legate de viață, dar și cu marea șansă pe care o are în fața tuturor celorlalte viețuitoare ale creației și anume, că este creat după "chipul și asemănarea lui Dumnezeu" (cf. Gen 1, 27), o șansă, dar și o responsabilitate nobilă.

În desfășurarea acestui itinerariu l-am privit pe om de departe și l-am văzut mai întâi ca "lut" în mâinile creatoare ale lui Dumnezeu, l-am văzut apoi timid, dar plin de entuziasm și bucurie în fața primei femei, dar și fricos și rușinos în fața lui Dumnezeu, imediat după prima cădere în păcat. Am înțeles apoi că după modelul Sfintei Treimi este chemat la comuniune și l-am "căsătorit", l-am pus în fața celei mai profunde alegeri din viața sa, iar el, beneficiind de harul sacramental oferit de Isus Cristos a acceptat să-și unească destinele cu ale partenerei pe care i-o hărăzise Dumnezeu. Și așa a ieșit familia, "Biserica domestică, leagănul iubirii și al vieții".

Am continuat itinerariul și l-am văzut pe același om, alături de mireasa sa, la nunta din Cana Galileii primind din partea lui Cristos harul sacramental specific căsătoriei, apoi în Biserică, de-a lungul celor două milenii. Și am ajuns până astăzi, la provocările, la lipsurile, la limitele, ca și la satisfacțiile vieții de familie.

Am constatat că astăzi nu este ușor să porți înainte o familie și aceasta pentru că statul de astăzi, cu sistemul său social, nu o ajută. Cu toate acestea am conștientizat că prin creație, Dumnezeu a pus în om toate resursele pentru a "răzbi" în viață și că de asta sunt doi și nu unul, pentru a se sprijini reciproc, pentru a merge alături, împreună, în acest fel trecând prin tot ceea ce pare să amenințe familia.

Și așa... a fost frumos să-i vezi pe cei doi, pe soți, alături de copii, în familia lor, cum trec peste toate încercările și cum mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate bucuriile.

Vineri și sâmbătă, în sinteză, de același itinerariu s-au bucurat și familiile din filiala Garoafa, care, deși puțini, au împărtășit cu bucurie cele două zile, rămânând cu speranța că, în ciuda a orice, familia este posibilă.

Și ca momentul să capete și mai mult culoare, sâmbătă, 9 noiembrie, doamna Eugenia Dămătăr a susținut o conferință despre suferința mamei, sfătuindu-le să o ofere fără rezerve lui Dumnezeu, participând astfel alături de Isus, Fiul lui, la opera de răscumpărare a omenirii.

Între timp "Ziarul de Focșani", prin grija directorului general, domnul Corneliu Condurache, s-a îngrijit ca toate înregistrările video ale predicilor să apară pe site-ul publicației, dar și alte articole care au completat oarecum temele săptămânii.

Înainte de sfânta Liturghie de încheiere nu a lipsit nici ora de adorație coordonată de către mamele din "Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine" care au avut-o alături pe sr. Elisabeta Barolo, din Congregația Surorilor Misionare ale Pătimirii Domnului Nostru Isus Cristos, din Butea, jud. Iași.

"Săptămâna familiei" sau Misiunile populare despre credință și familie s-au încheiat, ca multe alte evenimente, rămâne însă misiunea de a le transpune în viață.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-10 noiembrie: Focșani: Familia - protagonista misiunilor populare


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat