Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (10 noiembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică ni-l prezintă pe Isus în conflict cu saduceii, care negau învierea. Și tocmai despre această temă ei adresează o întrebare lui Isus, pentru a-l pune în dificultate și a ridiculiza credința în învierea morților. Pornesc de la un caz imaginar: "O femeie a avut șapte soți, morți unul după altul", și-l întreabă pe Isus: "Cui îi va fi femeia soție după moartea sa?". Isus, mereu blând și răbdător, mai întâi răspunde că viața după moarte nu are aceiași parametri ca ai celei pământești. Viața veșnică este o altă viață, într-o altă dimensiune în care, printre altele, nu va mai fi căsătoria, care este legată de existența noastră în această lume. Cei înviați - spune Isus - vor fi ca îngerii și vor trăi într-o stare diferită, pe care acum n-o putem experimenta și nici imagina. Și astfel Isus explică.

Însă apoi Isus, ca spunem așa, trece la contraatac. Și face asta citând Sfânta Scriptură, cu o simplitate și o originalitate care ne lasă plini de admirație față de Învățătorul nostru, unicul Învățător! Dovada învierii Isus o găsește în episodul lui Moise și al tufișului arzând (cf. Ex 3,1-16), acolo unde Dumnezeu se revelează ca Dumnezeul lui Abraham, al lui Isaac și al lui Iacob. Numele lui Dumnezeu este legat de numele bărbaților și femeilor cu care El se leagă și această legătură este mai puternică decât moartea. Și noi putem spune și despre raportul lui Dumnezeu cu noi, cu fiecare dintre noi: El este Dumnezeul nostru! El este Dumnezeul fiecăruia dintre noi! Ca și cum El ar purta numele nostru. Îi place Lui să-l spună și aceasta este alianța. Iată pentru ce Isus afirmă: "Dumnezeu nu este al celor morți, ci al celor vii, întrucât toți trăiesc pentru el" (Lc 20,38). Și aceasta este legătura decisivă, alianța fundamentală, alianța cu Isus: El însuși este Alianța, El însuși este Viața și Învierea, deoarece cu iubirea sa răstignită a învins moartea. În Isus Dumnezeu ne dăruiește viața veșnică, o dăruiește tuturor și toți grație Lui au speranța unei vieți și mai adevărate decât aceasta. Viața pe care Dumnezeu ne-o pregătește nu este o simplă înfrumusețare a acesteia actuale: ea depășește imaginația noastră, pentru că Dumnezeu ne uimește încontinuu cu iubirea sa și cu milostivirea sa.

De aceea, ceea ce se va întâmpla este tocmai contrariul la ceea ce se așteptau saduceii. Nu această viață este o referință la veșnicie, la viața cealaltă, aceea care ne așteaptă, ci veșnicia - viața aceea - luminează și dă speranță vieții pământești a fiecăruia dintre noi! Dacă privim numai cu ochi omenesc, suntem înclinați să spunem că drumul omului merge de la viață spre moarte. Asta se vede! Dar asta este numai dacă o privim cu ochi omenesc. Isus răstoarnă această perspectivă și afirmă că pelerinajul nostru merge de la moarte la viață: viața deplină! Noi suntem pe drum, în pelerinaj spre viața deplină și acea viață deplină este aceea care ne luminează în drumul nostru! Deci moartea se află în urmă, la spate, nu în fața noastră. În fața noastră se află Dumnezeul celor vii, Dumnezeul alianței, Dumnezeul care poartă numele meu, numele nostru, așa cum El a spus: "Eu sunt Dumnezeul lui Abraham, Isaac, Iacob", și Dumnezeul cu numele meu, cu numele tău, cu numele tău..., cu numele nostru. Dumnezeul celor vii!... Se află înfrângerea definitivă a păcatului și a morții, începutul unui nou timp de bucurie și de lumină fără sfârșit. Dar deja pe acest pământ, în rugăciune, în Sacramente, în fraternitate, noi îl întâlnim pe Isus și iubirea sa, și astfel putem pregusta ceva din viața înviată. Experiența iubirii sale și a fidelității sale pe care o avem aprinde ca un foc în inima noastră și mărește credința noastră în înviere. De fapt, dacă Dumnezeu este fidel și iubește, nu poate fi așa pe timp limitat: fidelitatea este veșnică, nu se poate schimba. Iubirea lui Dumnezeu este veșnică, nu se poate schimba! Nu este pe timp limitat: este pentru totdeauna! Este pentru a merge înainte! El este fidel pentru totdeauna și El ne așteaptă, pe fiecare dintre noi, însoțește pe fiecare dintre noi cu această fidelitate veșnică.

________________

După Angelus

Astăzi după-amiază, la Paderborn, în Germania, va fi proclamată Fericita Maria Tereza Bonzel, fondatoarea Surorilor Franciscane Sărace ale Adorației Perpetue, care a trăit în secolul al XIX-lea. Euharistia era izvorul din care lua energie spirituală, pentru a se dedica prin caritate neobosită celor mai slabi. Să-l lăudăm pe Domnul pentru mărturia ei!

Doresc să asigur apropierea mea de populațiile din Filipine și din acea regiune, care au fost lovite de un taifun teribil. Din păcate victimele sunt multe și daunele enorme. Să ne rugăm o clipă, în tăcere, și apoi Sfintei Fecioare Maria, pentru acești frați și surori ai noștri și să încercăm să facem să ajungă la ei și ajutorul nostru concret. Să ne rugăm în tăcere. (Recitarea rugăciunii Bucură-te Marie).

Astăzi este a șaptezeci și cincea aniversare a așa-numitei "Nopți a cristalelor": violențele din noaptea dintre 9 și 10 noiembrie 1938 împotriva evreilor, sinagogilor, locuințelor, magazinelor au marcat un pas trist spre tragedia Shoah. Să reînnoim apropierea și solidaritatea noastră față de poporul ebraic, frații noștri mai mari, cei mai mari. Și să-l rugăm pe Dumnezeu ca amintirea trecutului, amintirea păcatelor trecute să ne ajute să fim mereu vigilenți împotriva oricărei formă de ură și de intoleranță.

În această duminică, în Italia, se celebrează Ziua Mulțumirii. Unesc glasul meu cu acela al Episcopilor exprimând apropierea mea de lumea agricolă, în special față de tinerii care au ales să lucreze pământul. Îi încurajez pe cei care se angajează pentru că nimănui să nu-i lipsească o alimentație sănătoasă și adecvată.

Salut pe toți pelerinii, veniți din diferite țări, familiile, grupurile parohiale, asociațiile; îndeosebi pe credincioși din Diecezele din Liguria, însoțiți de cardinalul Bagnasco și de ceilalți Episcopi din regiune.

Salut Institutul Secular Muncitoarele Parohiale, Centro Académico Romano Fundación, pe credincioșii din Statele Unite ale Americii și din Tahiti; precum și pe cei din Riccione, Avezzano, Torino, Bertonico și Celano. Un gând special pentru tinerii din Operele Misionare Pontificale, pe adolescenții din Pescara și Monte San Savino și Crucea Verde din Alessandria.

Tuturor vă doresc o duminică frumoasă. La revedere și poftă bună!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat