Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Papa Francisc - o întreită premieră

Dr. Ecaterina Hanganu este autoarea cărții Papa Francisc - o întreită premieră, apărută recent la Editura "Presa Bună". Cartea poate fi cumpărată din Librăria "Presa Bună" la prețul de 12 lei.

Cele 250 de pagini ale cărții includ capitolele: "Cuvânt înainte", semnat de pr. Mihai Budău, "Cine este papa Francisc?", "Papa Francisc, SJ", "Jorge Mario Bergoglio în anii dictaturii", "Documentul de la Aparecida", "Lunea Îngerului și continuitatea slujirii petrine", "Punți, nu ziduri!", "Liniile generale ale învățăturii", "Încep reformele", "Papa Francisc, o legendă vie", "Cuvinte de înțelepciune ale papei Francisc", "Despre papa Francisc și pentru papa Francisc"; urmează două anexe: "Evenimente importante din viața și activitatea papei Francisc" și "Pro-life", iar, la final, a fost realizat și un index alfabetic.

"Cartea de față este o adevărată surpriză, deoarece este, cel puțin până acum, prima scrisă în limba română de către un autor român, dr. Ecaterina Hanganu, iar în paginile cărții descoperim cu multă ușurință adevărata personalitate a papei Francisc", scria părintele Mihai Budău în "Cuvânt înainte".

Pe coperta cărții, pr. Marius Taloș, SJ, subliniază:

"Un papă al unei întreite premiere: primul papă din emisfera sudică, primul papă iezuit, primul care și-a luat, ca papă, numele de Francisc. Un papă deschis dialogului interconfesional. Un papă care promite, prin misiunea împlinită până acum, că va face în privința umanismului secular, egoist prin excelență, același lucru pe care papa Ioan Paul al II-lea l-a făcut în privința comunismului.

«Întreita premieră» a doamnei doctor Ecaterina Hanganu se cere citită la rândul ei după o întreită tipologie a lecturii. În cea dintâi se descoperă o «textură» întrețesută de două fire: unul al uimirii, celălalt al argumentării. Uimirea descoperă cum cel mai așteptat eveniment din istoria religioasă și politică recentă, alegerea noului papă după retragerea anunțată a predecesorului său, ajunge să depășească toate așteptările, prin desemnarea lui Jorge Mario Bergoglio. De aceea se face imediat necesară acribia documentării pentru a arăta că surpriza pe care o produs-o această numire, precum și efectele sale imediate nu sunt rezultatul unei euforii de moment, fiind, dimpotrivă, cât se poate de credibile și convingătoare. O a doua lectură îndrăznesc să spun că merge mai departe, întrucât ne dezvăluie o cercetare izvorâtă deopotrivă din pasiune și obiectivitate: dincolo de portretizarea unui destin, primim și o profesiune de credință înveșmântată într-un gen literar apropiat de romanul jurnalistic. În fine, a treia lectură este poate cea mai importantă, deoarece obiectul ei îl constituie în cele din urmă nu textul unei cărți, ci însăși contemporaneitatea noastră: altfel spus, «Întreita premieră» ne provoacă să ne apropiem cu încredere de viitor; de un viitor înzestrat în pofida aparențelor și cu semne bune, pe cât de neașteptate, pe atât de credibile!"

Ovidiu Bișog

* * *

Papa Francisc - o întreită premieră
Ecaterina Hanganu, Ed. "Presa Bună", 2013, ISBN 978-606-8116-33-4, 14x20 cm, 250 p., 12 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Editura "Presa Bună": Ioan Paul al II-lea, apostol al milostivirii divine


 

lecturi: 69.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat