Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală
către toți preoții, persoanele consacrate și
către toți credincioșii Bisericii noastre locale

Har și binecuvântare de la Domnul!

Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi!

În ziua de 31 octombrie 2013, când se încheia luna Rozariului Maicii Domnului, ne-a fost dat să primim o veste ce ne-a umplut inima de bucurie, pentru care trebuie să spunem fără încetare: Binecuvântat să fie Dumnezeu în veci! Sfântul Părinte papa Francisc a decis înscrierea episcopului nostru Anton Durcovici în calendarul fericiților ca martir al credinței catolice și a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să publice decretul prezentat de cardinalul prefect Angelo Amato.

O mare bucurie și o adevărată împlinire: cel care a fost păstorul nostru este recunoscut oficial martor al lui Cristos în mijlocul nostru.

Credem că viața, sfințenia și iubirea lui față de Isus Euharisticul, față de Inima Neprihănită a Mariei și față de poporul încredințat l-au făcut curajos și de neînvins în fața tuturor încercărilor, a suferințelor și a persecuțiilor.

Și mai credem că preacurata Fecioară Maria, pe care a ales-o încă de la începutul ministerului său să-i fie ocrotitoare și să aibă grijă de poporul creștin, nu l-a părăsit, întărindu-l până la ultima suflare.

Recunoașterea lui ca martir chiar în ziua de 31 octombrie, putem s-o considerăm ca un semn: Maica și regina sfântului Rozariu i-a ascultat rugăciunile și a primit și dorința întregului popor creștin, care nu a încetat să implore acest favor de a-l avea ca model și ocrotitor pe drumul credinței.

În așteptarea momentului celebrării oficiale care va avea loc la Iași, la o dată pe care o vom comunica, îndreptăm spre toți preoții, spre toate persoanele consacrate, spre toate structurile educative, formative și caritative, precum și spre toți credincioșii diecezei apelul fierbinte de a continua să implorăm de la Dumnezeu harul înscrierii episcopului nostru Anton ca sfânt în calendarul Bisericii Universale, de a ne ruga ca Domnul să reverse binecuvântare asupra familiilor noastre, asupra Bisericii noastre locale și asupra țării întregi, pentru ca trăirea noastră creștină să fie un răspuns de iubire la atâtea daruri ce le-am primit în viață și de care avem atâta nevoie.

Le mulțumim tuturor celor care au crezut în această recunoaștere din partea lui Dumnezeu și a Bisericii, a iubirii și jertfei păstorului nostru Anton, care și-a dat viața asemenea celui pe care l-a iubit și l-a urmat, Isus Cristos, păstorul cel veșnic.

Un gând de prețuire preoților din străinătate, foștilor săi elevi, care au deschis acest drum spre recunoașterea martiriului său. Au dorit acest lucru pentru că l-au cunoscut și l-au avut ca profesor și îndrumător, adunând în acest sens informații și documente, transmițându-le Arhiepiscopiei de Viena pentru deschiderea procesului, deoarece în acel timp un asemenea demers nu se putea face în țară din cauza opoziției regimului totalitar și ateu.

După anul 1989, odată cu obținerea libertății atât de mult așteptată, dorința preoților din diaspora a fost preluată de Episcopia de Iași, demersul fiind continuat cu un nou entuziasm atât de clerul și poporul din Dieceza de Iași și din Arhidieceza de București, cât și a credincioșilor și a păstorilor din Parohia Bad Deutsch-Altenburg (Austria), unde episcopul Anton s-a născut. S-a trecut imediat la prima fază a procesului canonic, faza diecezană, coordonată de un judecător delegat. După terminarea acestei faze toate documentele au fost trimise la Congregația pentru Cauzele Sfinților, pentru a fi analizate. A fost o muncă ce a durat mai bine de 20 de ani și iată că a fost binecuvântată și încununată de hotărârea Sfântului Părinte papa Francisc în ziua de 31 octombrie 2013.

Tuturor celor care și-au oferit slujirea de postulator în faza diecezană, pr. Alois Fechet, de președinte instructor, pr. Ioan Tamaș, ajutat de diferiți oficiali din clerul episcopiei noastre, tuturor martorilor și susținătorilor acestei cauze, un gând de respectuoasă mulțumire; ei s-au deschis unei munci migăloase, obositoare, dar și nobile.

Primului postulator în faza romană, Mons. Anton Lucaci, și neobositului pr. Isidor Iacovici, care a preluat cu curaj și dăruire această muncă, precum și celor care l-au ajutat fie din străinătate, fie din țară, un gând de prețuire și de recunoștință, cu o mulțumire și o rugăciune către Domnul ca el să fie generos în răsplată.

Ne bucurăm să adresăm cardinalului prefect și oficialilor din Congregația pentru Cauzele sfinților un respectuos prinos de recunoștință și dorințe de binecuvântare cerească.

Dar, mai ales, gândul nostru se îndreaptă spre Sfântul Părinte papa Francisc, care a binevoit să aprobe și să decidă înscrierea episcopului nostru Anton în catalogul martirilor, ca apărător și mărturisitor al credinței, tocmai în acest an dedicat credinței. Îi suntem profund recunoscători și îl însoțim cu rugăciunile noastre pe drumul slujirii și iubirii.

Am beneficiat cu deosebită satisfacție de deschiderea și grija Congregației pentru Cauzele Sfinților, îndeosebi de amabilitatea cardinalului prefect Angelo Amato și a colaboratorilor săi, care s-au aplecat cu multă atenție și respect spre această cauză și ne facem datoria de a le mulțumi. Le exprimăm mulțumirea și prețuirea noastră și așteptăm cu bucurie momentul solemn al declarării de fericit al păstorului nostru ce s-a oferit drept jertfă, devenind imbold de trăire curajoasă a credinței.

Ne bucurăm să fim în comuniune de rugăciune și de mulțumire pentru această veste și pentru această recunoaștere de martir a episcopului Anton cu frații și confrații noștri din Biserica Catolică împreună cu Înalt Preasfințitul Ioan Robu, cu episcopul auxiliar Cornel Damian, cu toți preoții și credincioșii din Arhidieceza de București, cu Arhiepiscopia de Viena, cu Eminența sa card. Christoph Schönborn, cu decanul și parohul de Bad Deutsch-Altenburg, pr. Pavel Balint, și cu toți credincioșii din locul de naștere a veneratului nostru episcop Anton, precum și cu cei care sunt legați de noi prin credință și slujire.

Suntem convinși că acolo unde doi sau trei sunt adunați în numele lui Isus, acolo este prezent și el în mijlocul lor, iar rugăciunile și strigătele de ajutor ale celor ce se află în comuniune sunt ascultate, după cum ne asigură însuși Isus Cristos, izvorul a toată sfințenia și al tuturor harurilor (cf. Mt 18,20).

Având comunicarea oficială a înscrierii episcopului Anton în lista martirilor, îi invităm pe toți la rugăciune de mulțumire și de recunoștință pentru darul primit, îndreptându-ne mai departe spre sfânta Fecioară ca această hotărâre a Sfântului Părinte să se transforme într-un prilej fericit de reînnoire în credință și iubire, strânși în jurul noului nostru ocrotitor, episcopul martir Anton.

Sfințiile voastre, dragi frați și surori în Cristos,

Timpul care urmează ne cheamă la a ne mobiliza în pregătirea celebrării momentului oficial al proclamării decretului de recunoaștere și înscriere în rândul fericiților și în calendarul nostru, la o dată ce va fi comunicată.

Pentru această pregătire preliminară vă transmitem următoarele:

a. Declarăm anul pastoral 2013-2014 an dedicat cunoașterii, promovării și popularizării mesajului episcopului Anton, care îl îndreaptă spre noi prin exemplul său, prin învățătura și prin sacrificiul său, prinos de iubire față de Dumnezeu, față de Biserică și față de poporul încredințat spre păstorire; impresionează încrederea lui în providență potrivit cu deviza sa de episcop de Iași: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 144,15) și cuvintele de încurajare pe care a ținut să le îndrepte din întunericul închisorii spre creștini și spre cei în suferință: "Purtați cu curaj crucea, pentru că vor veni zile fericite și pentru acest popor atât de încercat și suferind". Vom reveni cu precizări pentru trăirea cu adevărat folos a anului dedicat special păstorului nostru, episcopul martir Anton Durcovici. Nu vom înceta a ne ruga zilnic pentru binecuvântarea poporului nostru și pentru cauza episcopului Anton, ca să fie înscris în rândul sfinților.

b. De asemenea, îndreptăm spre toți fiii și fiicele Bisericii noastre invitația de a semnala la centrul episcopiei noastre eventualele haruri primite, diverse amintiri, scrisori, obiecte ce au aparținut episcopului Anton pentru a le aduna și folosi la organizarea unei expoziții cu ocazia celebrării și proclamării sale ca fericit.

c. Insistăm pe lângă toate instituțiile, asociațiile și celelalte structuri bisericești pentru a adapta programul pastoral cu cel pe care noi îl vom prescrie pentru această perioadă, având mereu în centru devoțiunea către taina sfintei Euharistii, către Inima lui Isus și Inima Neprihănită a Mariei.

d. Cerem persoanelor care au talent la muzică sau poezie să trimită din timp lucrările lor la sediul episcopiei noastre, la coordonatorul comisiei ce va fi stabilită de noi.

e. Alte precizări și recomandări vor fi trimise preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor noștri de responsabilii oficiilor diecezane legate de cateheză, de liturgie și de promovarea vieții spirituale și pastorale în dieceză.

În cadrul întâlnirilor decanale și în centrele de spiritualitate, programul va fi axat pe mesajul și personalitatea episcopului Anton, scoțând din aceste momente motive de promovare a cultului datorat sfinților și martirilor cât și noului martir.

"Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!"

Iași, 5 noiembrie 2013

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 66.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat